Hlavní navigace

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Sdílet

 Autor: nasekase.cz
Snídaně je grunt, tak se neodbývejme. Den se dá nastartovat i jinak než s přeslazenými lupínky nebo houskou s točeným salámem. Dnes jsou v kurzu kaše bez lepku, mléka, cukru a chemie.

Důležitost snídaní je poslední roky hlasitě připomínána, člověku je pak po ránu hned tak trochu víc do skoku. Ale samozřejmě záleží i na tom, čím žaludek poctíme. Zbytky ze zabijačky nebo pizza ze včerejška naše kroky spíš zbrzdí. Ale ani lupínky a cereálie z krabice nejsou pro vysoký obsah bílého cukru nejvhodnější volbou. Aktuálně jsou za největší fajnovost považovány kaše. A pokud jsou to Naše kaše, pak si buďte jistí, že máte snídani jako grunt. Naše kaše jsou totiž připravovány bez mléka, bez lepku, za to s náležitou péčí a jen z kvalitních přísad. Seznamte se s jejich nadšenými autory Janou Burešovou a jejím přítelem Davidem Borozidisem, kteří každý týden vlastnoručně připraví pět set krabiček Naší kaše. A velmi úspěšně je i prodávají. 

Proč Naše kaše vznikla?

J.B. My jsme doma nějaký čas takové domácí kaše snídali a chutnaly nám. Když nám je začali chválit i kamarádi a my jsme viděli, co všechno se v obchodech prodává za instantní kaše (to je často hezké počteníčko), tak jsme si řekli, že ty Naše kaše zkusíme prodávat. Navíc čerstvé kaše tady nikdo nedělá, lidé nemají čas a třeba bychom jim tak pomohli lépe snídat. Vlastně jsme spojili dvě výhody: Naše kaše jsou syté, takže vás nakopnou a vy jedete celý den. A navíc jsou dobré.

D.B. A ještě bych dodal, že jsou bez chemie. Nejsou přímo nízkokaloricky dietní, ale určitě jsou zdravější a výživnější než chleba s marmeládou, která není od babičky.

Kdy jste se rozhodli naplno rozjet Naše kaše?

D.B. Tři měsíce jsme žili s myšlenkou, že bychom rádi vyrazili na farmářský trh zjistit, co na Naši kaši řeknou ostatní lidé. Takže jsme se loni na jaře přihlásili na gastronomický festival Apetit piknik s tím, že Naše kaše si buď odvezeme zpátky domů, nebo to dopadne. Domů jsme ale nic nevezli. Prodali jsme úplně všechno, a to nás strašně povzbudilo k dalšímu vaření.

J.B. A také jsme zjistili, že nás trhy strašně baví, povídat si s lidmi, zjišťovat od nich jejich chutě, nabízet ochutnávky a kamarádit se ostatními farmáři a prodejci.

Čím se vaše Naše kaše liší od všech ostatních?

J.B. Nejsou instantní, jsou čerstvé, bez cukru, bez živočišných produktů a nejsou ovesné – jsou tedy bezlepkové. Jíst je mohou jak vegani a celiaci, tak všichni, kteří jsou alergičtí na laktózu. Naše kaše jsou oproti instantním i sytější, protože jsou připraveny z obilných zrn v plné síle, ne jako kaše instantní, které jsou extrudované z namleté mouky.

D.B. Jsou tam prostě jen čistě přírodní suroviny, žádná zkrášlovadla a cukr. Hojně využíváme bio suroviny a čokoládu se 70% obsahem kakaa, která je jako jedna z mála na trhu bez mléka.

Odkud odebíráte suroviny pro výrobu kaší?

D.B. Na surovinách používaných pro výrobu si dáváme hodně záležet. Většina z nich je v bio kvalitě. Bylo by super, kdybychom se časem dostali do pozice, aby nám český farmář prodával pohanku nebo jáhly za nějakou prima cenu, když budeme vědět, odkud surovina pochází, klidně upustíme i od té známky bio. Bohužel nejsme zatím tak velký odběratel, takže ingredience musíme nakupovat u velkých dovozců a tam si to raději takto jistíme. Jsme ale například velmi hrdí na spolupráci s českou farmou Rosický, která nám dodává výborný mák. Věříme, že časem se budeme pyšnit, že Naše kaše budou z velké části z českých surovin.

Kdo Naše kaše vyrábí?

J.B. Vyrábíme je přímo my dva. Nedokážu si představit, že bych k tomu pustila někoho cizího, kdo k tomu nemá vztah. Bála bych se, že něco pokazí nebo na něco zapomene.

D.B. K přípravě Naší kaše si pronajímáme profesionální kuchyň a každou neděli vaříme zhruba pět set krabiček. Příprava i s balením trvá zhruba dvanáct hodin. A stále nás to baví.

Jak vznikají nové příchutě?

J.B. Naše první kaše byla Staročeská – jáhly s jablkem, takové štrúdlové pohlazení. Tu jsem si často dělala jako svou snídani. Jako druhá se formovala pohanková, a ruku v ruce s ní vznikla koko-čoko. Zkoušeli jsme různé poměry surovin, přislazovat sušeným ovocem nebo agávovým sirupem. Každý z nás má jiné chutě, takže vždycky chvíli trvalo, než jsme dospěli k chutnému kompromisu, který jsme pak zařadili do naší nabídky. Následovala exotická kaše Exot, která má v základu quinoi, datle, zázvor a hřebíček.

D.B. Naší nejnovější kaší je Pouťová, která je z polenty a perníkového koření. Všechny recepty jsou originální a naše.

Připravujete aktuálně další druh?

D.B. Chtěli jsme zkusit kaše slané, ale nakonec jsme se rozhodli přijít s něčím úplně novým. V dubnu se chystáme na farmářské trhy, kde začneme představovat tři druhy slaných pomazánek. Budou ve stejném standardu jako Naše kaše, tedy bez konzervantů, bez mléka, bez lepku a bez cukru. Gramáž a cena bude podobná jako u kaší.

J.B. Bude to výborný mix luštěnin, bylinek, zeleniny a třeba i ořechů…

Jaká je trvanlivost hotových kaší?

D.B. Z laboratoře máme otestováno, že kaše vydrží v nezměněném stavu šest dní, pokud jsou v lednici. Ale loni, v horkých letních dnech, kdy lidé chodí i půl dne venku s nákupní taškou, jsme měli trochu strach. Proto jsme v létě trvanlivost stáhli na čtyři dny.

Přesvědčte mě, abych si dala Naši kaši. Nikdy jsem kaše nesnídala, nikdy jsem je neochutnala, nelíbí se mi, jak vypadají… ale sladké snídaně mám ráda.

D.B. Pokud máte ráda sladkou snídani, pak si všimněte, že vám po ní vyletí hladina cukru v krvi a následuje únava. Pakliže si dáte Naši kaši, tak vás nabudí a budete z ní čerpat déle než v případě třeba sladkého koláče. Naše kaše je z kvalitních ingrediencí, které zbytečně nezatěžují organismus, spíše ho nabudí. Ano, zní to jako zázrak.

J.B. Já bych ani nikoho nepřemlouvala, aby si je dával každý den. Snídejme pestře a třeba jednou za týden si v neděli místo koláče dejte Naši kaši.

Jak se Naše kaše prodávají?

D.B. Velmi dobře. Největší odbyt je v centru, kde si pravděpodobně Naše kaše kupují lidé, kteří spěchají do práce a zapomněli doma snídat.

J.B. Krásně se prodávají na trzích. My totiž hodně dbáme na ochutnávky. Pokud by člověk totiž Naše kaše viděl jen v krabičce, tak by se asi neodvážil za tu cenu riskovat, že mu třeba nebude chutnat. Když ochutná, jde ale na jisto, proto budeme velmi rádi v ochutnávkách pokračovat. Jsme si našimi produkty naprosto jisti.

Kde můžeme Naše kaše koupit a setkat se s vámi?

J.B. Od dubna budeme na farmářském trhu Na Jiřáku a na Náplavce, ale už teď si Naše kaše můžete koupit v síti farmářských prodejen Sklizeno. Naše kaše jsou teď nově ve Světě bedýnek a jednáme s několika kavárnami, které by je chtěly servírovat jako snídani v restauracích nebo hotelech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).