Hlavní navigace

Kam zmizeli komáři? Radujme se, letos nejsou

Sdílet

 Autor: SXC
Taky jste letos ještě nenarazili na komára? Ne že by mi otravný hmyz tolik chyběl, ale čím to, že zmizeli? Odborníci tvrdí, že máme štěstí, letos je zničilo velké sucho.

Málo se to ví, ale krajské úřady i obce ve svých rozpočtech každý rok na jaře počítají i s tím, že budou muset vyčlenit jistou částku na komáry. Na speciální postřik, který komáří larvy zničí ještě před vylíhnutím.

Dělají to především kraje v Litovelském Pomoraví, kde už místní restaurace k pivu na zahrádce automaticky podávají i repelenty, nebo v Polabí, na Třeboňsku či třeba v lednicko-valtickém areálu. Tedy tam, kde jsou tradiční líhniště komárů. Taky tam, kam jezdí hodně turistů, konají se festivaly pod širým nebem a podobné akce, na nichž by hmyz výletníky obtěžoval. Týden před akcí obecní úřad provede postřik a lidé mají na pár dní od komárů pokoj.


Autor: SXC

Postřiky přijdou na desítky až stovky tisíc tisíc korun ročně. Letos však ve většině případů obce žádný zásah dělat nemusely. Komáry totiž podle hygieniků zničilo velké sucho. Nejen ve velkých městech se tak snadno stane, že na komára vůbec nenarazíte, což je jindy nemyslitelné.

Na komáry letos postačí repelent

Hygienici nepředpokládají kalamitní výskyt komárů ani nadále,“ řekl olomoucké příloze MF DNES mluvčí krajského úřadu Ivo Heger. Částku sto padesát tisíc korun, kterou mělo hejtmanství na letošek připravenou na postřiky, si tak nechá v záloze. Předloni od kraje dostaly obce sto třicet tisíc korun a loni, kdy bylo komárů enormně mnoho, rozdělil kraj milion dvě stě tisíc korun.

Hygienik Libor Mazánek potvrdil, že letos je situace dobrá. „Kalamitní situace nyní nehrozí, protože bylo suché jaro a vajíčka nejsou plošně zaplavená,“ vysvětlil. Což komáří larvy potřebují k životu a k tomu, aby se z nich vylíhli dospělí jedinci. Stejně tak potřebují spíš teplejší jaro, než jaké bylo letos, takže i chladno zbrzdilo vývoj a líhnutí komárů. Po letech jarních povodní a deštivých měsíců, po nichž se člověk na dovolené u vody  nemohl posadit ven, aniž by byl od hlavy až k patám postříkaný repelenty, nás tak letos čeká příjemné léto bez bzučivého a štípajícího hmyzu.


Autor: SXC

Neznamená to ovšem, že komáři nejsou vůbec. Z některých míst nezmizí nikdy. Patří k nim okolí Máchova jezera, Polabí, ale i třeba okolí Moravy od Hodonína po soutok s řekou Dyjí a Novomlýnské nádrže. Zkrátka místa, kde jsou lužní lesy a hodně stojící vody, v nichž se komárům tradičně daří.

Je však rozdíl, když na výletníky útočí šedesát komárů nebo jeden. Platí pravidlo, že poštípe-li vás víc než deset komárů za minutu, hygienici vyhlašují komáří kalamitu. A v takových případech už nezabírají ani repelenty ani babské rady. Po povodních obvykle komáří kalamity dosahují i víc než šedesáti štípnutí za minutu. Letos máme tedy šťastné léto.

Pokud se přesto chystáte někam, odkud komáři nemizí nikdy, vezměte si s sebou repelent a zkuste ještě jeden babský recept na odpuzení nepříjemného hmyzu: začněte týden před výletem užívat vitamin B. Nejlépe nějaké tobolky s celým  komplexem tohoto vitamínu. Na lidi, kteří jsou dobře zásobeni vitaminem B, prý komáři tolik neletí. Vitamín, který se v těle rozpouští ve vodě a vylučuje se tedy močí a potem, totiž dodává lidskému potu pach, který je komárům nepříjemný. Stojí za to to vyzkoušet, rozhodně si tím neublížíte.

Jak na vosy?


Autor: SXC

Komáři by nám letos léto tedy kazit neměli, o vosách se totéž říct nedá. Alespoň statistiky hasičů uvádějí, že poslední dva měsíce patří k nejčastějším důvodům jejich výjezdů právě likvidace nebezpečných vosích hnízd. Ničí je plynem. Prázdného visícího vosího hnízda na půdě se pak už bát nemusíte – vosy se do něj nevrátí ani příští rok.

V době, kdy ještě nebylo možné povolat na pomoc hasiče, měly babičky na vosy svůj recept. Stačí v jejich blízkosti (na půdě třeba ve starém hrnci), pálit suché hvozdíky. Jejich pach totiž vosy spolehlivě vyžene. A pokud se chcete vyvarovat vos, nepoužívejte při výletě do přírody příliš voňavé deodoranty či parfémy, jejich vůně totiž vosy naopak přitahuje.

Některé obchodní řetězce a hobby prodejny také prodávají za pár korun praktické lapače vos. Což není nic jiného než nádoba, do níž se nalije tekutina, která vosy láká (třeba voda s trochou piva či sirupu), vosy se dostanou dovnitř, ale už ne ven.

Ovšem pozor: nepostavte si takovou nádobu při odpoledním pikniku na zahradě rovnou na stůl, ale někam stranou, kam se vosy mohou slétat bez nebezpečí, že jim v cestě bude stát vaše mávající ruka či otevřená pusa.

Máte nějaký jiný osvědčený recept, jak se zbavit komárů a vos? Podělte se o něj s ostatními!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).