Hlavní navigace

Jsou farmářské trhy bez palmového oleje?

8. 3. 2016

Sdílet

 Autor: pavel dudek / Shutterstock.com
Nakoupit potraviny bez palmového oleje na internetu je už snadné, v obchodech stále musíme hodně číst. Jak jsou na tom ale farmářské trhy? Používají tamní prodejci palmový olej?

Podle průzkumu online supermarketu Rohlik.cz provedeného s pěti tisíci respondenty se 95 % lidí vyhýbá palmovému tuku v potravinách, přičemž 89 % lidí se mu vyhýbá z ekologických důvodů. Proto se Rohlik.cz rozhodl potraviny bez palmového oleje na svých stránkách filtrovat, čímž se nákup potravin bez palmového oleje na internetu stal mnohem snazším. V běžných supermarketech jsme podobné snažení nezaznamenali, ale na farmářských trzích ano. Kde už o palmový tuk nezavadíme? Ptali jsme se provozovatelů farmářských trhů.

Jiřák a Náplavka jsou bez palmového oleje

Všechno to odstartovaly farmářské trhy v Praze Jiřák a Náplavka, spadající pod jednoho provozovatele. Protože organizátorům nebyly lhostejné ekologické dopady ve světě, zaměřili se na škodlivost pěstování palmy olejné a provedli revizi výskytu palmového oleje ve výrobcích, které se prodávají na farmářských tržištích, která spravují. Zjistili, že se problematika týká zejména cukrářů a pekařů, kteří palmový olej používají při výrobě krémů nebo trvanlivého pečiva.

Dnes už pravděpodobně nedohledáme, v jak hojné míře se palmový olej v některých výrobcích vyskytoval, jasné je jen to, že už tam není, případně nebude. Jak provozovatelé Jiřáku a Náplavky na svém webu uvádějí: „S těmi, kteří palmový olej používali, jsme se dohodli na nahrazení palmového oleje jiným olejem či tukem, který nemá tak výrazné negativní dopady na životní prostředí.“

Farmářské tržiště Jiřák: Ve výrobcích pekárny Luka Choceň, kde se palmový olej vyskytoval, už najdete jen máslo, slunečnicový olej nebo olej řepkový. Farma Bio Vavřinec aktuálně intenzivně hledá dodavatele čokoládových kousků bez palmového oleje do svého Okrouhlíčku. Ostatní výrobky jsou na Jiřáku bez palmového oleje.

Farmářské tržiště Náplavka: Mirečkovo pekařství nahrazuje palmový olej řepkovým. Další prodejci, jejichž výrobky zde zakoupíte, s palmovým tukem nemají nic společného.

A jak je to mimo Prahu?

Praha, alespoň co se týče těch nejvyhlášenějších farmářských tržišť, je tedy palmového oleje prostá. Chtěli jsme ale vědět, jak jsou na tom i jinde po republice. Zde je situace poněkud odlišná, většina oslovených provozovatelů na naše otázky stran používání oleje v prodávaných výrobcích nereagovala. Proaktivní byli ale v Plzni. „Zatím jsme to neřešili, ale je to dobrý impuls. I když podle mého názoru ho nikdo z našich prodejců nepoužívá,“ napsal nám Tomáš Popp za Plzeňské farmářské trhy.

Palmový olej je tématem i na Bystrckém farmářském trhu v Brně u Hotelu Santon, kde zmizel z van na smažení chipsů: „Firma Damodara – tento olej již nepoužívá na smažení bezlepkových chipsů,výrobek Čat čapat je krátce osmažen na řepkovém oleji. Jinak další smažené výrobky se zde neprodávají,“ řekla nám spolupořadatelka tamních trhů Romana Dvořáčková. Palmový olejne najdete ani ve stánku Čokoládovny Troubelice, která používá výhradně kakaové máslo.

Více o Čokoládovně Troubelice: Salima 2016: Trojice českých výrobců, kterou musíte znát 

Jasno ale zatím není u výrobce zákusků a Valašských frgálů, kde pořadatel ještě něhovořil s výrobci, ale má to v plánu. „V případě zjištění této zkutečnosti s nimi proberu náhradní řešení při výrobě, pokud je to možné. Zákazníci se o složení zajímají více než dřív a na palmový olej se přímo ptají,“ dodala Romana Dvořáčková.

Ani v drtivé většině výrobků prodávaných na farmářských trzích Trhy Aleš (opět Plzeň) palmový olej nenajdete, a to zejména proto, že se tam prodávají výrobky vysoké kvality pocházející převážně od drobných a malých firem. „Pro tyto firmy je důležité dodržovat tradiční výrobní postupy za použití původních surovin,“ říká Radek Aleš mladší pro server Vitalia.cz. Dodal však, že palmový olej nehodlá bojkotovat, protože to považuje za pokrytecké. „O výživu se dlouhodobě zajímám, takže palmový olej je pro mě známé téma. Zůstává pro mě záhadou, proč vzniklo takové šílenství zrovna kolem palmového oleje. Znepokojující jsou v případě palmového oleje ekologické důsledky jeho těžby. Ty ovšem nejsou vinou palmového oleje, nýbrž lidské chamtivosti a bezohlednosti. Chápu morální zábrany v konzumaci palmového oleje. Nesmíme však zapomenout, jakou lidskou a ekologickou katastrofu představuje pěstování jiných tropických plodin, např. sóji, kávy, kakaa či banánů. Bohužel se zde bavíme o problémech, které nejsou schopny vyřešit vlády příslušných zemí, tisíce vládních i nevládních neziskových organizací, novináři, filmaři a další,“ vysvětluje svůj postoj Radek Aleš mladší.

Zdroje: Rohlik.cz, Farmarsketrziste.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).