Hlavní navigace

Babyboxy mají nejmenší zastání u vysokoškoláků

18. 8. 2011

Sdílet

Většina Češek a Čechů považuje babyboxy za prospěšné, ukázal výzkum. Celých 96 procent lidí v ČR si myslí, že babyboxy pro odložené děti myjí smysl. Ukázal to internetový výzkum STEM/MARK z počátku srpna, ve kterém odpovědělo 534 lidí od 15 do 59 let, informuje agentrura ČTK. Odpůrců bylo jedno procento, tři procenta problematika nezajímá.

Většina Češek a Čechů považuje babyboxy za prospěšné, ukázal výzkum.

Celých 96 procent lidí v ČR si myslí, že babyboxy pro odložené děti myjí smysl. Ukázal to internetový výzkum STEM/MARK z počátku srpna, ve kterém odpovědělo 534 lidí od 15 do 59 let, informuje agentrura ČTK. Odpůrců bylo jedno procento, tři procenta problematika nezajímá.

V ČR je 44 těchto schránek, podle výboru OSN pro práva dítěte by stát měl projekt co nejdřív zrušit. Porušuje prý pět článků Úmluvy o právech dítěte, například právo na život.

Baboboxy jsou určeny rodičům a hlavně matkám v těžké životní situaci, kdy nejsou schopny se o novorozence postarat. Odložení do babyboxu je anonymní a není trestné. Dosud bylo ve schránkách v ČR nalezeno 53 novorozenců. 

Největší přínos babyboxů vidí lidé v záchraně života dítěte a v jeho šanci na lepší budoucnost, myslí si to 67 procent dotázaných. Podle 17 procent jsou řešením pro matky v těžké životní situaci, devět procent vítá, že je možné odložit dítě legálně a anonymně. Pět procent lidí je přesvědčeno, že díky babyboxům je méně případů zabití novorozence. 

Odpůrci těchto schránek argumentují především ztrátou identity dítěte, neznalostí biologických rodičů. Podle nich je na dítě pohlíženo jako na předmět, kterého je možné lehce se zbavit. 

Babyboxy podporují hlavně ženy

První babybox v Česku byl otevřen 1. června 2005 v pražském GynCentru. Téměř čtyři pětiny dotázaných, 79 procent, soudí, že počet babyboxů by se měl v budoucnu ještě zvýšit. Tento názor podporují zejména ženy a lidé s nižším vzděláním, naopak nejmenší zastání mají schránky u vysokoškoláků. Proti se vyslovilo 11 procent lidí, desetina nemá vyhraněný názor.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess chce, aby jich v Česku časem fungovalo až 70. Babyboxy Hess hájí, kritiku ze strany výboru OSN považuje za nepochopení a nedorozumění. Podle něj jsou babyboxy v souladu s úmluvou ve všech jejích 54 článcích. 

Podle výboru OSN jsou babyboxy v rozporu s právem dítěte na život a od narození i na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnosti znát své rodiče. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové však na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).