Hlavní navigace

Jestli konopí opravdu léčí, tak proč chemoterapie?

15. 2. 2010

Sdílet

Na jedné straně jsou smrtelně nemocní lidé, kteří svou poslední naději obracejí k alternativní léčbě, k níž může sloužit konopí. Na straně druhé jsou zákony, které jim nedovolují potřebné množství pěstovat. Pokud konopí dokáže skutečně vyléčit rakovinu, tak je to zrůdnost. Otázkou však je, zda to opravdu dokáže.

Podle zasvěcených je právě konopí bylinou, jež dokáže vyléčit všechny typy rakoviny kůžerakoviny vnitřních orgánů, ale i další více či méně závažná onemocnění; a to za mnohem menší peníze, než stojí současná léčiva proti zhoubným nemocem.  „Léčba konopím se například osvědčila také zhruba u osmdesáti procent pacientů s astmatem. Léčí se třemi způsoby: zevně konopnou mastí, vnitřně požíváním konopného másla, vdechováním konopného kouře či odpařené pryskyřice z vaporizéru,“ stojí na webových stránkách vládou oceněné odborné společnosti Konopí je lék.   

Nemocní pacienti píší poslancům

Ke konopí se opravdu obrací mnoho pacientů a zoufale se snaží vládu přesvědčit, aby z nich nedělala zločince. Můžeme pak zaznamenat příběhy lidí zničených nemocí, jak tráví své poslední dny u soudu.

nemocnice

Zejména bezmocní onkologičtí pacienti proto píší dopisy do Parlamentu a žádají poslance o změnu právní situace a o podporu boje proti kriminalizaci nemocných, terapeutů a lékařů, kteří chtějí konopím léčit. „… podle lékařky mi zbývají měsíce života. S tím se však nechci a nemohu smířit, kromě dvou dospělých dcer mám ještě osmiletou dceru a ta mě bude ještě dlouho potřebovat. (…) Má jediná naděje je nyní léčba konopím, do které vkládám veškerou víru v uzdravení, či alespoň ve výrazné prodloužení života,“ cituji z dopisu sedmačtyřicetileté pacientky, která bojuje s rakovinou již šestým rokem.

J. X. Doležal pro Vitalii: Marihuana jako lék

Je konopí opravdu zázračný lék?

Nechci brát nemocným víru, ale upřímně si nejsem jistá, že více či méně dojemné příběhy lidí, kteří se nemusejí dožít příchodu léta, donutí poslance jednat a změnit zákon. Ten jde podle Dušana Dvořáka, předsedy odborné společnosti Konopí je lék, na ruku drogové mafii a farmaceutickým firmám. Nebo je léčba konopím nesmysl a tonoucí se stébla chytají?

Do České republiky emigroval z Kanady Rick Simpson, který konopím vyléčil stovky onkologických pacientů a tvrdí, že se rakovinu obvykle podaří zvrátit přibližně u čtyř z pěti lidí, kteří se předtím nechali „poničit“ zdravotním systémem. Tedy operacemi, chemoterapiemi, radioterapiemi a podobně. „Asi před třemi roky jsem měl pacienta, kterému v nemocnici řekli, že mu zbývá poslední den života. Jeho syn mu podal výtažek z konopí a muž odešel druhý den na svou žádost z nemocnice domů, kde dál užíval konopí. Zemřel až po čtrnácti měsících, nikoliv ale na rakovinu plic, příčinou byly srdeční potíže, kterými trpěl již léta,“ vybírám citaci z rozhovoru s Rickem Simpsonem na serveru Konopí je lék. Pokud konopí opravdu pomáhá, tak proč nám je lékaři nepodávají?

Lékaři mlčí

konopí

Dostalo se mi do rukou několik příběhů lidí, kterým konopí skutečně vyléčilo rakovinu, nebo ji vyléčilo jejich blízkým. Kontaktovala jsem lékaře, kteří měli konkrétní nemocné v péči. Žádný se o tom se mnou nechtěl bavit. Přitom by mě teprve slovo odborníka přesvědčilo, že je konopí skutečně nadějí pro nás všechny. Podle průzkumů rakovinou onemocní již každý třetí člověk.

Například podle studie biochemika českého původu, profesora RNDr. Lumíra Hanuše, DrSc., který se výzkumu konopí věnuje od roku 1970, rovněž stojí za zvážení léčba s jeho pomocí. Profesor Hanuš uvádí, že nám léčivé účinky konopí naznačují, v jakých medicínských oblastech by bylo možné obsahové látky či jejich deriváty z této rostliny používat. Výčet využití není vůbec malý. 

Podporujete dekriminalizaci osob pěstujících a přechovávajících konopí k terapeutickým účelům?

Je tedy hlavním problémem použití konopí v lékařství skutečnost, že je zapsáno na „černé listině mezi ostatními drogami? Nelze legálně vypěstovat takové množství konopí, aby bylo možné je legálně zkoumat ve větší míře? Pokud lékař nepochybuje o léčivých účincích konopí, nemůže jej legálně předepsat, a pokud by ho nemocnému alespoň doporučil, kde je pacient vezme, navíc v potřebném množství, které by k léčbě průběžně potřeboval? Na černém trhu nebo se z něj stane kriminálník se zahrádkou – ať tak, či onak, vždy bude na šikmé ploše a na štíru se zákonem. Trochu začarovaný kruh. Přitom nám všem hoří koudel…

Máte nějaké zkušenosti s léčbou konopím? Zapojte se do diskuse.

Foto: Ivana Dvorská 1×, archív 2×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).