Hlavní navigace

Jak v Česku mizí práce: ztratilo se 98 tisíc míst

11. 5. 2010

Sdílet

Zájemců o práci ubývá, hlásí jeden státní úřad. Už ji přestali hledat, doplňuje druhý. Data ministerstva práce a statistického úřadu si odporují jen na první pohled. Nezaměstnanost se prudce snižuje, oznamuje v pravidelné bilanci ministerstvo práce a sociálních věcí. Podíl lidí bez práce poklesl z 9,7 procenta v březnu na dubnových 9,2 procenta.

Zájemců o práci ubývá, hlásí jeden státní úřad. Už ji přestali hledat, doplňuje druhý. Data ministerstva práce a statistického úřadu si odporují jen na první pohled.

Nezaměstnanost se prudce snižuje, oznamuje v pravidelné bilanci ministerstvo práce a sociálních věcí. Podíl lidí bez práce poklesl z 9,7 procenta v březnu na dubnových 9,2 procenta.

Nikdy v historii neubylo na pracovním trhu tolik míst, hlásí naproti tomu Český statistický úřad. Od prosince do března se jich ztratilo 98 tisíc.

MPSV ČR: Úřady práce se zaměřují i na nezaměstnané absolventy škol

Podle ministerstva bylo na konci prosince 2009 evidováno 35 tisíc absolventů, což je o 11 tisíc více než v předchozím roce. Na celkové nezaměstnanosti se absolventi podílejí 6,6 %.

Oba státní úřady si neodporují, jen popisují něco jiného. Ministerstvo informuje, co se děje na pracovních úřadech. Statistici hlídají pracovní trh i v místech, kam pracovní úřady nedohlédnou.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

K tématu: Chcete brigádu? Zapomeňte na administrativ­ní práce

Komu se před rokem povedlo sehnat brigádu, mohl se považovat za dítě štěstěny. Letos to sice platí dál, ale jen u některých druhů prací. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).