Hlavní navigace

Jak si vybrat hormonální antikoncepci?

31. 8. 2009

Sdílet

Na českém trhu je obrovský výběr různých preparátů hormonální antikoncepce. Všechny jsou bezpečné a účinné, ale víte, jak si mezi nimi vybrat? Spoléháte na lékaře, nebo si hledáte informace sama?

Hormonální antikoncepce patří mezi nejrozšířenější metody ochrany proti početí v Česku. Zhruba čtyřicet procent žen užívá hormonální antikoncepci. Z toho 85% dává přednost kombinovaným preparátům, tedy těm, které obsahují oba ženské hormony estrogen a progesteron. Zbývajících 15% žen užívá gestagenní antikoncepci, ve formě pilulky, injekce, podkožního implantátu nebo nitroděložního tělíska. Na českém trhu je v současnosti 45 různých preparátů hormonální antikoncepce. Kombinovaná hormonální antikoncepce je k dispozici ve třech formách, pilulka, náplast a vaginální kroužek.

Rodina-vztahy-antikoncepce-pilulky1

Vzhledem k bohatému výběru různých antikoncepčních metod jsme pro vás připravili speciál, který se věnuje antikoncepci. Naleznete v něm informace o tom, jak jednotlivé metody fungují, jejich spolehlivost, zdravotních rizicích i přínosech.

Napište mi něco, doktore…

Všechny typy hormonální antikoncepce jsou u nás vázány na lékařský předpis. Před tím, než gynekolog ženě napíše antikoncepci, čeká ji lékařské vyšetření a také rozhovor o tom, jaké má požadavky. Vliv na to, jaký preparát žena nakonec dostane má samozřejmě její zdravotní stav, věk, zda je kuřačka a také její životní styl. Neplatí tedy, že jsou všechny preparáty vhodné pro všechny ženy. To, že nějaký přípravek vyhovuje vaší kamarádce, neznamená, že bude vyhovovat vám. Například jinou antikoncepci potřebují velmi mladé dívky, kojící ženy nebo kuřačky.

„Klíčové faktory při volbě metody jsou pohodlnost, frekvence užívání a snížená pravděpodobnost opomenutí. Ženy vnímají jako samozřejmost účinnost a jednoduchost použití,“ dodává Doc. MUDr. Vít Unzeitig.

O výběru antikoncepce rozhoduje:

  • Věk – jinou antikoncepci potřebují mladé dívky a jinou zralé ženy.
  • Zdravotní stav – váš gynekolog by měl být pravdivě informován o všech zdravotních problémech, které máte. Pokud mu něco zatajíte, ohrožujete sama sebe.
  • Kouření.
  • Plánovaní těhotenství, Záleží na vás, zda chcete brzy otěhotnět. Pokud těhotenství plánujete až za několik let, může být pro vás vhodné nitroděložní tělísko nebo podkožní implantát.
  • Kojení – jakmile kojíte, nesmíte užívat hormonální antikoncepci, která obsahuje estrogen. Samotné kojení je jako metoda antikoncepce velmi nespolehlivá.  
  • Frekvence pohlavního styku.
  • Spokojenost s předcházejícími metodami antikoncepce.
  • Menstruační cyklus.
  • Partnerský vztah.
  • Náboženské a osobní aspekty.

Zapomínáte?

Rodina-vztahy-antikoncepce-náplast

Všechny metody hormonální antikoncepce jsou stejně účinné. Jejich spolehlivost je okolo 99%. To je ovšem v ideálním případě. Ve skutečném světě jsou ženy zapomnětlivé, čímž spolehlivost hormonální antikoncepce snižují. Postačí, když zapomenete užít několik málo pilulek a už se vystavujete riziku nechtěného otěhotnění. „Více než dvě třetiny uživatelek pilulek nedodržuje užívací režim, stejný problém má třetina žen s náplastí a dokonce jedna pětina uživatelek vaginálního kroužku,“ popisuje MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologicko-porodnické společnosti. Podle něj dokonce 15% žen užívajících pilulky musí sáhnout po „emergency contraception“ neboli pilulce po. Překvapivě i ve vyspělém světě je podle studií 17 až 50 % těhotenství neplánovaných. Prostě se stanou, protože antikoncepční metoda, tedy spíš uživatelka, selže.

Pro zapomnětlivé ženy platí, že by si měly vybrat takovou metodu antikoncepce, která se nemusí užívat příliš často. Jakmile tedy máte problém s tím si pamatovat, že každý den musíte polknout pilulku, je pro vás cestou antikoncepční náplast, která se vyměňuje po týdny, nebo vaginální kroužek měnící se po třech týdnech. Pokud z nějakého důvodu nemůžete užívat kombinovanou hormonální antikoncepci, je pro vás vhodnější čistě gestagenní preparát. „Gestagenní antikoncepce je obecně doporučována ženám, které mají kontraindikace užívání estrogenů – např. u zvýšeného sklonu ke srážení krve a rizika tromboembolických komplikací. Rovněž mohou být metodou volby pro ženy s manifestací nežádoucích účinků estrogenů (např. nevolnost, bolestivost prsů atd.),“ říká MUDr. Michael Fanta z Gynekologicko – porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. U gestagenní antikoncepci si můžete vybrat mezi pilulkou, která se užívá každý den, injekcí do svalu, ta se aplikuje každé tři měsíce, podkožním implantátem a nitroděložním tělískem. Poslední dvě metody se aplikují jednou za několik let. Jejich nevýhodou je ale na začátku vyšší pořizovací cena v řádu několika tisíců korun.

Více informací?

I přes obecnou spokojenost žen s hormonální antikoncepci, překvapivě více než jedna třetina žen, která poprvé zvolila tuto metodu kontracepce, přechází na jiný preparát kvůli nespokojenosti a nebo vedlejším účinků. Navíc část žen stále nemá o antikoncepci dostatek informací. „Informovanost pacientek o hormonální antikoncepci roste. Zejména mladé ženy díky internetu přesně vědí, co chtějí. Na druhé straně starší ženy zejména na malých městech a vesnicích tápou,“ vysvětluje Doc. MUDr. Vít Unzeitig. Podle něj je zásadní tzv. edukační rozhovor lékaře s pacientkou, během kterého by žena měla získat potřebné informace, aby si mohla dobře vybrat.

Mimo jiné i proto se rozhodla Evropská společnost pro kontracepci a reprodukční zdraví spolu společností Schering-Plough spustit projekt CHOICE (Contraceptive Health research Of Informed Choice Experience). Ten má za úkol v jedenácti zemích Evropy zmapovat, jak probíhá poučení žen o kombinované hormonální antikoncepci a jak edukační rozhovor lékaře ovlivňuje její volbu. Do projektu se zapojilo také Česko a Slovensko, celkem 185 gynekologů a 1850 žen. „V projektu se bude hodnotit, jaká metoda byla zvolena poté, co žena měla na výběr mezi pilulkou, náplastí a kroužkem. Také se porovná konečná volba s původním záměrem ženy a hlavně získáme data o kritériích, podle kterých si ženy volí antikoncepční metodu,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologicko-porodnické společnosti.

Nejčastější mýty o hormonální antikoncepci

  • Po pilulkách se tloustne. Jde o pověru přetrvávající z minulosti. Před několika desítkami let ženy užívaly výrazně vyšší dávky hormonů, které vedly k přibývání na váze. U dnešních preparátu nic takového nehrozí.
  • Antikoncepce způsobuje rakovinu. Podle nejnovějších výzkumů je výskyt rakoviny vaječníků u žen užívajících hormonální antikoncepci dokonce nižší.
  • Je nutné pravidelně provádět jaterní testy. Současné moderní preparáty jsou velmi jemné a obsahují nízkou dávku hormonů, není tedy nutné provádět jaterní testy.
  • Antikoncepce se musí střídat. Pokud jste s nějakým preparátem hormonální antikoncepce spokojená, není jediný důvod proč jej střídat. Můžete tedy jeden typ užívat i několik let v kuse.
  • Potřebuji přestávku, aby se moje tělo vyčistilo. Hormonální antikoncepci lze užívat tak dlouho, jak to ženě vyhovuje. Klidně i po celou dobu reprodukčního věku. Hormony obsažené v jedné pilulce fungují přesně jeden den. Jakmile přestanete pilulky užívat, jejich účinek mizí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).