Hlavní navigace

Jak si vybrat dovolenou s dítětem?

2. 7. 2009

Sdílet

Na dovolenou s dětmi se většinou těší celá rodina. Dejte si ale pozor, ať se nepromění v peklo. Záleží jen na tom, jak dobře si ji naplánujete. Existuje totiž řada úskalí, které vám můžou toužebně očekávané období zkazit.

Pokud jedete na dovolenou s kojencem, mějte na paměti, že bude stejně nejspokojenější ve známém prostředí. Pro starší děti, tak od dvou let, byste u plánování destinace měli myslet na to, aby se nenudily. Starší děti už si dokáží užít moře, ale podobně spokojené budou i na písčité pláži u rybníka nebo v brouzdališti nejbližšího aquaparku, obzvláště pokud tam budou i nějaké klouzačky.

 „Většina cestovních kanceláří dnes má pro děti speciální nabídky, je to dobrý marketingový tah,“ říká mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Proto děti na některé zájezdy mohou jezdit zdarma, jinde mají pro děti připravené speciální programy.

Dovolená, děti, moře,prázdniny

Ne všude jsou ale pro děti vhodné hygienické podmínky, proto byste se některým destinacím měli raději vyhnout. „Nedoporučoval bych Egypt a Tunisko, kde jsou zhoršené hygienické podmínky. Doporučuje se zde například používat balená voda i na čištění zubů a rozhodně si tu nepochutnáte na zmrzlině, pokud nebudete chtít riskovat zdravotní potíže,“ říká Tomio Okamura.

Pokud jedete poprvé, vybírejte pro jistotu místa, která nejsou výrazně odlišná od našeho podnebí. Nebudete mít problémy s aklimatizací, především u menších dětí.

Sami, nebo s přáteli?

S přáteli se vyplatí jet, když mají přibližně stejně staré děti jako jsou ty vaše. Více dětí se lépe zabaví, hrají si spolu a nezlobí tolik. Bezdětné přátele s sebou raději neberte, zřejmě by neměli takové pochopení pro křik a stálé pobíhání dětí. A vy byste se zbytečně stresovali.

Nezapomeňte na pohádky

Mateřská, rodiče, dítě

Když už víte kam a s kým pojedete, je potřeba se rozhodnout jak. Ať už jedete autem nebo letíte letadlem, je dobré dítěti dopředu vysvětlit, kam jede a co se bude dít. A také si dopředu připravit dostatek her, kterými je na cestě zabavíte. Starším dětem už můžete ukázat místo na mapě, aby mohly cestu sledovat. Ty menší zabavíte nejlépe předem připravenými svačinkami, prohlížením knížek nebo přenosným DVD přehrávačem s pohádkami.

Jaká je pro vás ideální dovolená s dětmi?

Pokud jedete autem, zvažte cestu na noc. Zvláště pokud nemáte v autě klimatizaci. Děti většinou brzy usnou a provoz na silnici nebývá tak silný. Pokud dáte přednost cestě přes den, nezapomínejte na dostatek tekutin a dopřejte dětem co nejčastěji přestávky, aby se mohly proběhnout a protáhnout. Na cestu si pro jistotu připravte nějaké náhradní oblečení pro případ nouze a také dostatečné množství vlhčených ubrousků, hodí se na otírání všeho, co upatlají dětské ručičky od čokolády nebo lízátka (nebo čím budete děti uplácet, až bude opravdu „nejhůř“).

Cesta autobusem není pro děti příliš vhodná, vlak je lepší. Děti tu mají dostatek pohodlí a také možnost pohybu. Navíc z cesty vlakem můžete udělat pěkné dobrodružství.

Cestu letadlem je dobré dopředu zkonzultovat s dětským lékařem. Při balení příručního zavazadla myslete i na případ, že se letadlo zpozdí nebo že se vám mohou zatoulat ostatní zavazadla a vy budete nějakou dobu bez nich. Dobu čekání na odlet vašeho letadla si můžete zkrátit tím, že se půjdete s dětmi projít po letišti a podíváte se na další letadla, jak odlétají a přilétají. Do letadla pak vezměte dětem bonbony, aby jim nezaléhala ouška.

Očkování a léky

„Pokud jedete s dětmi do dalekých zemí, je nutné se dva měsíce před odjezdem u jejich dětského lékaře informovat, jestli stačí jejich dosavadní očkování, či zda je potřeba nějaké zvláštní očkování pro danou oblast,“ doporučuje lékař Detlef Schmidt. Podle něj je také důležité vzít si s sebou na cesty cestovní lékarničku. Při jejím balení byste měli myslet i na děti.

Lékárnička by měla obsahovat: Léky proti horečce a bolesti, teploměr, dezinfekci, obvazy a náplasti, gely proti štípnutí bodavého hmyzu a proti spálení sluníčkem, léky proti nevolnosti při jízdě autem

Pas, prosím?

Pokud jedete s dětmi do zemí Evropské unie, je možné, že nebude stačit, že je máte zapsané v občanském průkazu. Na Slovensku tomu ještě porozumí, ale v dalších státech Evropské unie byste mohli mít problémy.

Pokud cestujete z ČR do jiné země Evropské unie na platný český pas s dítětem mladším 15 let, které je ve vašem pase úředně zapsáno, dítě svůj vlastní pas nepotřebuje. „Nemáte-li dítě v pasu zapsané, můžete si jej nechat do pasu dopsat pouze v případě, že dítěti nebylo ještě 10 let,“ uvádějí internetové stránky ministerstva zahraničí. Pokud jste si na to vzpomněli na poslední chvíli, je to podstatně rychlejší, než nechat dítěti udělat vlastní cestovní pas. Často vám dítě na úřadě zapíší do pasu na počkání, někdy až za několik dní.

Pokud cestujete z Česka do jiné země Evropské unie na občanský průkaz s dítětem mladším 15 let, které je ve vašem občanském průkazu zapsáno, dítě svůj vlastní pas nepotřebuje. Podmínkou ale je, že máte zelený občanský průkaz, který má názvy rubrik ve více jazycích. Ačkoli příslušné předpisy Evropské unie umožňují cesty na „občanku“, v praxi se občas při kontrole v zahraničí vyskytnou komplikace. Pokud se jim chcete vyhnout, nechte udělat svému dítěti pro cestu do zahraničí vlastní pas.

Pojištění
„Pojištění je rozhodně věc, na kterou se nesmí zapomenout,“ říká Tomio Okamura. Důležité podle něj je nechat si pojistit nejen na zdraví, ale i zodpovědnost vůči způsobeným škodám. „Pojištění není až tak drahé a rozhodně se v případě potíží vyplatí,“ dodává Okamura.

Co ještě přibalit?

Zabalte i dětské opalovací přípravky s co nejvyšším UV faktorem, pokud možno bez chemických přísad. Nejlépe se nanášejí ty ve spreji. Jestliže je ale zapomenete, dokoupíte je v nejbližší lékárně. I tak ale děti nepouštějte na přímé sluníčko mezi 10. a 15. hodinou.
Proti úžehu ochrání děti klobouček nebo čepička, na vycházky jim zabalte pohodlné botičky.
Pokud plánujete kratší výlety s dítětem, vyplatí se přibalit lehčí golfky nebo krosnu na záda pro případ, že potomek začne stávkovat a bude odmítat jít dál.

Rozhovor s Tomio Okamurou

Tomio Okamura

Nabízejí cestovní kanceláře pro rodiny s dětmi nějaké speciální zájezdy?

Děti jsou klíčovou skupinou, což je tedy všeobecný marketingový fakt, přes děti se nejlépe prodává. Cestovní kanceláře proto připravují různé možnosti, jak přilákat rodiny s dětmi.
Do loňského roku nabízely s dvěma dospělými jedno dítě zdarma. Letos, vzhledem k finanční krizi, je nabídka ještě výhodnější, nabízejí dokonce jedno dítě zdarma na jednu dospělou osobu. Věková hranice je přitom také často ještě výhodnější než do loňského roku, kdy byla na dvanácti letech, letos stoupla až na patnáct let. Cestovní kanceláře nabízejí pobyty u moře s takzvanými animátory, kteří se starají o permanentní program, aby se pobyt zatraktivnil.

Které destinace byste doporučil rodinám s dětmi?

Pokud budou chtít strávit levnou dovolenou v zahraničí, doporučil bych vybrat si nějaký slovenský aquapark. Na Slovensku je mnoho termálních center, které disponují bazény, skluzavkami a vířivkami. Zároveň jsou na Slovensku krásné hory nebo hrady.
Další oblíbenou destinací je určitě Chorvatsko a Itálie, to jsou masové destinace, které jsou relativně blízko a je tam bezpečno.Trošku náročnější by byla kombinace atraktivního města a pláže, kdy by se rodina mohla ve městě pobavit, ale zároveň by tam našla místa k poznávání. Doporučil bych například kombinaci Costa Brava plus Barcelona nebo Rimini a Benátky.

Co byste naopak rodinám s menšími dětmi nedoporučil?

Pokud se rodiče trochu obávají, není vhodné jezdit do míst, kde jsou zhoršené hygienické podmínky, kde se například doporučuje používat balená voda i na čištění zubů. Jedná se například o Egypt a Tunisko.

Foto: Pixmac, Tomio Okamura

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).