Hlavní navigace

Jak nejlépe čistit zuby? Bassovou technikou

28. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Jak si správně čistit zuby vás naučí zubní dentistka, ale také odborníci, kteří jsou od dnešní deváté hodiny na Karlově náměstí. Naučí vás i Bassovu techniku.

V České republice trápí podle České stomatologické komory zubní kaz až 80 % populace. Přitom většině z nich je dle odborníků možné předejít. Proto se Všeobecná fakultní nemocnice v Praze rozhodla věnovat v Roce prevence měsíc srpen právě péči o zuby. Zájemci mohou právě dnes od 9 do 17 hodin navštívit edukativní stan na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou. Dozvíte se o správných technikách čištění zubů a dalších oblastech zubní hygieny.

Nejlepší je Bassova technika

Pod prevencí zubního kazu si představíme čištění zubů 2× denně a pravidelné prohlídky u zubního lékaře. Kromě pravidelnosti je ale potřeba dbát také na techniku čištění zubů a správnou ústní hygienu obecně. „Existuje mnoho technik, ale správná je taková, která zanechává po čištění co nejmenší zbytek rezidua zubního povlaku,“ říká docent René Foltán, přednosta Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK, a dodává: „Za nejúčinnější je považována tzv. Bassova technika, kdy vlákna kartáčku k okraji dásně přikládáme přibližně pod úhlem 45°, poté vykonáváme drobné vibrační pohyby, správně bychom měli čistit každý zub zvlášť a to ze všech stran.“ Velkou roli hrají také stravovací návyky nebo kouření.

Na Karlově náměstí budete moci:

  • pomocí tablety zjistit přítomnost plaku (vhodné i pro děti),
  • naučit se správné technice čištění zubů a ústní hygieny,
  • dozvědět se více o zubních implantátech,
  • konzultovat veškeré problémy v oblasti zubní hygieny se špičkovými lékaři

„Se zubním kazem se setkala většina z nás. Téměř ve 100 % případů se mu dá předejít správnou preventivní péčí. Proto má i péče o chrup místo v našem projektu Rok prevence,“ hovoří o projektu ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Jurásková,.

Zdroj: VFN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).