Hlavní navigace

Hygiena úřadovala na festivalu Polívkování a guláše

8. 11. 2016

Sdílet

 Autor: FB Polívkování a guláše
Kontroly se nevyhýbají ani festivalům. Z toho posledního, který se konal během posledního říjnového víkendu na Hořejším nábřeží v Praze, ale odešli hygienici s prázdnou. Proč?

Padesát šest stánků nabízejících široký sortiment teplých a studených pokrmů a nápojů bylo pod drobnohledem zaměstnanců Hygienické stanice hlavního města Prahy během akce „Polívkování a guláše“, která se uskutečnila poslední říjnový víkend na Hořejším nábřeží v Praze. Hygienici tu kontrolovali jak osobní hygienu, tak i vybavení stánků pitnou vodou a přenosným zařízením pro mytí rukou včetně prostředků na mytí rukou. Jak si stánkaři vedli?

Více akcí, více kontrol

Ve většině stánků probíhala pouze regenerace a ohřev již hotových pokrmů, kontrola byla tedy zaměřena na zajištění dostatečného počtu tepelných zdrojů pro uchovávání teploty pokrmů a zajištění dostatečného počtu chladících zařízení pro úschovu hotových pokrmů před následnou regenerací. Dále byl sledován způsob skladování jednotlivých potravin a pokrmů, způsob značení alergenů nabízených pokrmů, provozní hygiena stánků i okolí festivalu, včetně zajištění likvidace odpadků.

Podobné akce pražští hygienici kontrolují cíleně zejména od té doby, co se na letošním Apetit pikniku ve stánku Two Eggs asi čtrnáct lidí nakazilo salmonelózou, když snědli vejce Benedikt. „V letošním roce jsme na území hlavního města Prahy zaznamenali již několik onemocnění, která měla spojitost s konzumací pokrmů právě na podobných jednorázových akcí spojených s podáváním občerstvení“, říká Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy s tím, že se zároveň ukazuje stále větší obliba těchto akcí u široké veřejnosti. Právě proto hygienici vydali tzv. „Hygienická pravidla pro pořadatele gastrofestivalů či podobných jednorázových akcí“ s tím, že jsou volně dostupná a lze si je stáhnout. „Smyslem těchto informací bylo především poskytnout návod pořadatelům tohoto druhu akcí, co vše by měli dodržet z hlediska legislativy a hygienických požadavků tak, aby neohrozili návštěvníky, a zároveň aby bez problémů prošli také našimi kontrolami,“ říká šéf pražských hygieniků, podle kterého je prevence důležitou součástí jejich práce.

Hygienici odcházeli s prázdnou

V osobní a provozní hygieně nebyly ze strany hygieniků zjištěny závažné nedostatky, pro manipulaci s potravinami a pokrmy používali provozovatelé jednorázové rukavice či jiné, k tomu určené předměty (kleště, naběračky atd.). Provozovatelé také disponovali znalostmi nutnými k ochraně veřejného zdraví. „Při kontrole jednotlivých stánků nebyly shledány žádné závažné závady, případné drobné nedostatky byly řešeny na místě okamžitým nápravným opatřením,“ dodává Jan Jarolímek. Zajištěn byl i dostatečný počet hygienického zázemí pro návštěvníky i samotné provozovatele.

Zdroj: HSHMP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).