Hlavní navigace

Homeopatie se dá použít i jako prevence chřipky

Sdílet

Homeopatika mají podle lékařů nejlépe zabrat jako prevence v období chřipkových onemocnění. Dají se ovšem použít i v okamžiku, kdy nemoc už tělem cloumá. Co tedy nejlépe pomáhá?

Jestli chcete přečkat momentální vlnu chřipkových epidemií v klidu a ještě na vás nic neleze, máte ideální příležitost zkusit, jak fungují homeopatika coby prevence. Podle lékařky Hany Váňové je nutné začít brát to, co určitě znáte z reklam v televizi: Oscillococcinum. Možná vás překvapí, že to nejsou tabletky ani kapky, ale ampulka s mnoha kuličkami. Bere se jedna dóza týdně, takže si udělejte poznámku do kalendáře třeba k pondělku. Jedno balení po stokoruně by vás tak mělo provést celým kritickým obdobím, v němž se zemí obvykle valí chřipková epidemie.

„U kojenců nechte obsah dózy rozpustit v malém množství vody a podávejte v kojenecké lahvi k vypití,“ radí Hana Váňová. „Stimuluje to celou obranyschopnost těla a přípravek je tím účinnější, čím dříve je podán.“

Přečtěte si: V čem pomůže homeopatie dětem?

Léků je víc


Autor: Vitalia.cz / Renata Petříčková

Česnek pomáhá posílit imunitu

Jako prevence pro jinak zdravé jedince dobře poslouží i další homeopatikum Sulfur o síle 15 CH. Bere se v době ohrožení nákazou denně pět granulí (rozpustit pod jazykem), což vyburcuje imunitní systém. „To se projeví buď náznakem chřipkových příznaků, jako je rýma, bolest hlavy, či kloubů, které záhy odezní nebo k onemocnění nedojde vůbec,“ popisuje lékařka.

Dobrou prevencí je i homeopatikum Silicea o síle 9 CH, které se užívá také po pěti bobulkách denně po dobu jednoho měsíce. Pokud to stihnete ještě před nástupem chřipkového období, což pro letošek už moc neplatí, tak to podle Hany Váňové pomůže zejména lidem oslabeným, nebo často nemocným dětem, jimž celkově posílí organismus.

Čtěte téma: Posilují „nemoci ze školky“ imunitu?

Babičkovské recepty

Stará rada babiček říká, že na posílení imunity je ideální česnek v kombinaci s citronem a vodkou. Citron bez kůry nakrájet (to kvůli chemii na povrchu), česnek prolisovat, a to v množství větším než malém, vše zalít půllitrem vodky. Nechat týden stát, přecedit a užívat denně lžíci na lačno. Vyplatí se taky koupit si echinaceové kapky, což je známý posilovač imunity.

Bohužel: letos už je chřipková epidemie v Česku v plném proudu, takže spíš než na prevenci je nutné se zaměřit na zdolání nemoci. A homeopatika slibují, že s nimi to jde snáz. Konkrétně takové Aconitum napellus o síle 9 CH se hodí, pokud nemoc už propukla a zahájily ji vysoké teploty. Bere se pět granulí co hodinu až do zmírnění příznaků. „Užívá se při rychle stoupající teplotě až do 40 stupňů Celsia, a při intenzivním pocitu žízně s potřebou pít studenou vodu,“ uvádí homeopatka Hana Váňová.

Nebo zabere lék Belladonna o síle 9 CH. Bere se pět bobulí co hodinu až do vymizení nepříjemných příznaků nemoci. „Zabírá u stavů, kdy je vysoká kolísající teplota s pulzujícími bolestmi hlavy, člověk má horký překrvený obličej vleže, který ve stoje bledne. Potí se, má sucho v ústech, bolesti v krku, výrazně překrvené sliznice a vadí mu hluk a světlo,“ radí Hana Váňová.

Oba léky se vyplatí mít pro případ chřipky v záloze doma v lékárničce, protože nejprve se bere Aconitum. „Jakmile se horečka sníží a nemocný se začne potit, nasadí se Belladonna,“ popisuje lékařka.

Jedno je jisté: jakmile udeří mrazy, je po chřipce. Chřipkové viry se totiž ideálně množí a přenášejí právě při těchto teplotách okolo deseti stupňů nad nulou. Mráz je zabíjí. Takže buď jak buď, za pár týdnů chřipkové nebezpečí pomine.

Čtěte dále: Na vlastní kůži: Co vyléčí chřipku dřív? Alternativní medicína, nebo farmaceutický byznys?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).