Hlavní navigace

Hnědý banán, dobrý banán

20. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Vyhýbáte se hnědým banánům? Pokud vám nevadí jejich chuť, je to zbytečné. Mají dokonce jistou výhodu oproti žlutozeleným plodům.

Hnědé skvrny na slupkách banánů, nebo dokonce celá hnědá slupka na tomto ovoci představuje pro zákazníka v obchodě obvykle signál opticky varující před jeho nákupem.

Pokud se tak s hnědými banány na pultech vůbec setkáme, většinou je najdeme mezi výrazně zlevněným zbožím, jehož životnost končí doslova v hodinách.

Hnědé banány jsou prostě zralé banány

Banány s hnědými skvrnami nebo s hnědou slupkou, ba dokonce banány s hnědou dužninou ale kupodivu nejsou zdraví nebezpečné, plesnivé ani nadměrně přezrálé. Jsou jenom skutečně zralé a jejich konzumace představuje oproti zeleným nebo ještě ani ne do žluta vybarveným banánům vyšší nutriční hodnotu pro organismus.

Obsahují stravitelnější cukry

„Podtržené“ – tedy ty hojně kupované banány – totiž obsahují škrob, který se postupně rozkládá na jednodušší cukry (i škrob je druh cukru – jde o polysacharid složený z dalších polysacharidů – amylózy a pektinu – tvořený tisíci molekul glukózy). Tyto jednodušší cukry jsou přitom pro organismus snáze a rychleji stravitelné. Hnědé skvrny na banánech se také proto nazývají „cukrové skvrny“.

I proto představují zralé banány klasický pohotový zdroj energie, který se využívá například při namáhavých sportovních výkonech. Zelené či zelenožluté banány naopak do jisté míry organismus zatěžují, protože „práce“ s rozkladem škrobu zůstává na něm. Což ale má zase na druhou stranu příznivý dopad na trávicí procesy spolu s vlákninou, která je součástí všech potravin rostlinného původu.

Nezávadné, potvrzuje inspekce

Tak či tak, nezávadnost hnědých banánů potvrzují i inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vady vzhledu prostě podle nich nebezpečí nepředstavují. Navíc v případě banánů, na rozdíl například od jablek a dalších druhů ovoce a zeleniny, neexistují v rámci EU žádné obdobné normy, které by stanovovaly senzorické vlastnosti prodávaných banánů.

K tématu: Jak velké musí být eurojablko

Což je trochu s podivem, pokud si uvědomíme, že právě banány jsou nejprodávanějším ovocem na světě – a možná také nejvyhazovanějším. Hnědé banány také často končí jako zpestření stravy pro zvířata v zoologických zahradách a ta tak mají paradoxně k dispozici kvalitnější pochoutku než sami lidé. Nu, přejme jim to….

Sníst se musí co nejdříve

Samozřejmě, jisté riziko při nákupu skvrnitých či hnědých banánů existuje – proces dozrávání postupuje opravdu rychle, takže maximálně do dvou dnů začnou takové banány skutečně plesnivět.

To lze ale odhalit, plíseň napadající banány nemá totiž hnědou, ale černou barvu. V takovém případě platí to, co pro všechny potraviny napadené plísněmi – totiž že vizuální projev plísně avizuje napadení celého plodu, i když se na oko zdají nezčernalé části banánu jako zdravé.

Při nákupu banánů s cukrovými skvrnami nebo hnědou slupkou tak platí základní zásada – co nejdříve je zkonzumovat. Přestože jde o poněkud rozbředlou a měkkou hmotu s moučnou příchutí, která spíše od konzumace odrazuje, žádný nutriční zločin tím nepácháme – spíše naopak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).