Hlavní navigace

Hlavní důvod první návštěvy u gynekologa: antikoncepce a sex

6. 10. 2010

Sdílet

Jedním z hlavních důvodů, proč se mladé dívky odhodlají k první návštěvě gynekologa, bývá antikoncepce. Pohlaví styk s osobou mladší patnácti let je hodnocen jako trestný čin, gynekologové se však nezřídka setkávají s tím, že o antikoncepci žádá čtrnáctileté děvče, informuje server Ordinace.cz. Pro gynekologa je to trochu ošemetná situace, správně by měl „trestnému činu předejít“, obvykle se ovšem omezí na to, že dívku o zákoně poučí a antikoncepci předepíše.

Jedním z hlavních důvodů, proč se mladé dívky odhodlají k první návštěvě gynekologa, bývá antikoncepce. Pohlaví styk s osobou mladší patnácti let je hodnocen jako trestný čin, gynekologové se však nezřídka setkávají s tím, že o antikoncepci žádá čtrnáctileté děvče, informuje server Ordinace.cz.

Pro gynekologa je to trochu ošemetná situace, správně by měl „trestnému činu předejít“, obvykle se ovšem omezí na to, že dívku o zákoně poučí a antikoncepci předepíše.

Obávat se proto gynekologa navštívit a požádat o antikoncepci nebo o radu týkající se toho, jak předejít nechtěnému otěhotnění, je proto zbytečné a riskantní. Nechtěné otěhotnění se všemi svými důsledky je daleko závažnější problém než překonání ostychu a svěření se gynekologovi.

Pokud vám již patnáct let bylo a plánujete se sexem začít, je návštěva gynekologa víc než na místě. Spoléhat se na rady kamarádek nebo informace získané z médií není zrovna doporučeníhodné. Metod zabraňujícím nechtěnému početí je celá řada, mezi náctiletými dívkami je ale nejoblíbenější hormonální antikoncepce. Její užívání je jednoduché a pohodlné. Některé dívky však hormonální antikoncepci odmítají. Obávají se, že jde o „chemii“, něco, co je jejich tělu cizí a škodlivé.

Hormonální antikoncepce má jistě i svá rizika a nevýhody, obecně je však zastáván názor, že výhody zvláště v tomto věku převažují. Mezi nevýhody patří například zvýšení rizika vzniku tromboembolické nemoci (tvorba sraženin v cévách) nebo vyšší riziko získání pohlavně přenosné choroby (dívky užívající antikoncepci obvykle ani při prvním pohlavním styku nepoužívají kondom, který jako jediný antikoncepční přípravek proti získání těchto chorob chrání).

Další méně známou nevýhodou hormonální antikoncepce je fakt, že pokud je nasazena velmi mladým dívkám, které ještě nemají „zajetý“ menstruační cyklus, může po jejím vysazení (nezřídka to bývá po deseti až patnácti letech) nějakou dobu trvat, než se cyklus upraví. Překvapeny touto situací bývají pak ženy, které se po dlouhodobém užívání antikoncepce chystají otěhotnět a zjišťují, že to hned nelze.

Zdroj: Ordinace.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).