Hlavní navigace

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

9. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Mall.cz
Máte rádi grilování a nechcete o ně přijít ani v zimě? V našem vánočním průvodci kuchyňskými spotřebiči jsme se podívali na základní parametry, které by vás mohly zajímat při výběru.

Ze tří základních typů grilů – tedy elektrických, plynových a na dřevěné uhlí – se budeme věnovat těm, které můžeme využít i teď, v pohodlí a teple domova, čili grilům elektrickým.


Autor: Mall.cz

Grilovat můžeme i na stole v kuchyni

Grilovat můžete přímo na stole, ale samozřejmě i na balkóně či zahradě – všude tam, kde je elektrický přívod či kam vám dosáhne prodlužovačka. Zaznívající výtka vůči elektrické variantě grilu je ta, že chybí ta pravá grilovací vůně, na druhou stranu vám příprava steaku v kuchyni neudělá v bytě nedýchatelno.

Podle čeho se řídit při výběru elektrického grilu? Zkuste si odpovědět na otázky:

  • Pro kolik lidí a co budete nejčastěji grilovat?
  • Kde budete grilovat a kde chcete gril skladovat?
  • Kolik chcete do grilu investovat?

Hlavní parametry

  • velikost grilu a grilovací desky,
  • počet grilovacích pozic – sklopná deska,
  • druh grilovací desky,
  • termoregulace – nastavení teploty dle potřeby pokrmu,
  • údržba – vyjímatelné desky, lze mýt v myčce?
  • další vybavení – miska na sběr tuku, grilovací pánvičky.

Velikost grilu a grilovací desky

Elektrické grily jsou v nabídce v různých velikostech, záleží na vás, kde chcete přístroj umístit a kolik na něj máte prostoru. Pokud nemáte dost místa nebo nechcete mít gril stále připravený, ale raději byste ho ukládali, můžete si vybrat typ, který je možné skladovat ve vertikální poloze.

Velikost grilovací desky vybírejte podle toho, co a v jakém množství chcete grilovat. Na tom také závisí volba grilovacích pozic a materiálu grilovací desky.

Počet grilovacích pozic – žádaná je sklopná deska


Autor: Mall.cz

Grily se sklopnou deskou jsou žádané

Elektrické grily jsou na trhu v různých variantách, kdy můžete grilovat na jedné ploše, a to zakryté nebo otevřené, případně mají sklopnou desku. Díky sklopné desce lze gril zcela otevřít a tím zdvojnásobit grilovací plochu, u některých přístrojů se označuje jako barbecue pozice.

  • kontaktní pozice – pro rychlou přípravu hamburgerů, sendvičů, žeber a kuřat
  • grilovací pozice – vrchní deska je mírně zvednutá pro přípravu pizzy nebo ryb
  • barbecue pozice – gril lze zcela otevřít a tím zdvojnásobit grilovací plochu

Některé grily s víkem nebo sklopnou deskou mají variabilní výšku po zavření víka, takže se přizpůsobí např. i vyššímu steaku. Grilovací desky s možností naklopení usnadňují odtékání tuku.

Druh grilovací desky

Elektrické grily se prodávají s několika typy grilovacích desek nebo je kombinují. Rozdělit je můžeme na rovné, žebrované (spíše výjimečně i rošt) a kamenné.

  • hladký povrch – je vhodný pro osmahnutí zeleniny nebo pro grilování menších kousků jídla, pro přípravu ryb, vajec, šunky, hub a dalších potravin; je také praktický pro udržení teploty jídla
  • žebrovaný povrch – s vroubky, vytváří dojem potravin, připravovaných na ohni; vhodný pro přípravu masa a drůbeže; spíše rychlejší úprava, výrobci jej doporučují např. pro krvavé steaky, ale záleží také na konkrétním výrobku
  • u některých modelů najdete rošt – je ideální pro přípravu masa, ryb a drůbeže; tuk a šťáva skapávají otvory v roštu na odkapávací tácek
  • kamenná deska – umožňuje grilování s minimem tuku; pomalejší úprava, doporučovaná např. pro propečené steaky

Některé grily disponují jedním typem desky, ale často jsou to jejich nejrůznější kombinace. Můžete koupit gril s několika vyměnitelnými deskami, s jednou deskou rozdělenou na dvě části (nejčastěji hladký a žebrovaný povrch, ale jsou i modely, které kombinují žebrovanou desku s kamenem ap.) nebo otočnou oboustrannou desku z jedné strany hladkou a z druhé žebrovanou.

Většina desek má protipřilnavou povrchovou úpravu, což umožňuje grilovat s minimem tuku nebo zcela bez něj.

Jakou roli hraje teplota

Kritérium termoregulace udává, zda a v jakém rozsahu je možné na grilu nastavit teplotu podle potřeby konkrétního pokrmu. Některým přístrojům tato funkce chybí.

V návodu přístroje vybaveného termoregulací byste měli najít tabulku s návodem, k jakému účelu je jaký stupeň teploty vhodný. Nejnižší teplota slouží k ohřívání případně k udržování pokrmů v teplém stavu, střední nastavení je určeno grilování slabších či menších kousků potravin, vyšší stupně slouží ke grilování např. hamburgerů, steaků, uzenin ap.

Ohřev grilu zajišťuje spirála, která musí být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná, z důvodu snadného čištění.

Silnější grilovací desky obvykle snesou vysoké teploty a zachovají tak chuť a šťávu uvnitř pokrmu. Jsou vhodné i pro přípravu mražených potravin. Přístroje se liší také v tom, za jak dlouho se zahřejí na provozní teplotu a v udržení její stálosti.

Některé jdou do myčky, jiné ne

Jak se grily udržují? Některé přístroje mají desku odnímatelnou, která je na čištění jednodušší a v některých případech ji lze mýt i v myčce. Pevné desky je třeba omývat navlhčeným hadříkem podle pokynů výrobce.

Některé desky mají odkapávací žlábek na olej, řada z nich je vybavena i miskou na sběr tuku, která by též měla být vyndavací, případně omyvatelná v myčce.

U některých typů grilů si jejich uživatelé stěžují na nepříjemné prskání omastku do stran okolo přístroje, tady je dobré se podívat na recenze konkrétního přístroje.

A pozor – při prvních použitích může z grilu vycházet trocha kouře či zápachu. „Zákazníci si často myslí, že je něco špatně, ale není to tak,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz. „Na to bych ráda zákazníky upozornila, u nových přístrojů, při prvním vypařování tepla může přístroj zapáchat. Není třeba se bát, že je něco v nepořádku, vypalují se materiály, z nichž je přístroj vyroben.“ Také výrobci uvádějí, že to je při zahřívání nových zařízení běžný jev, který brzy ustane.

Něco navíc

Řada grilů má ve výbavě navíc grilovací pánvičky, najdete je také pod označením Raclette gril.

Pánvičky s teflonovým povrchem slouží k přípravě zapečené zeleniny, sýra apod. Vkládají se pod grilovací desku a využívají tak tepla z grilování. „Tyhle modely jsou hodně žádané,“ říká produktová manažerka, „hezky to vypadá, a když máte společnost, každý si může dát zapéct vlastní suroviny podle chuti.“ Na pánvičky není potřeba používat žádný tuk.

Cenové rozpětí – zhruba od 500 Kč až po tisíce, záleží i na designu, materiálu, výbavě…

Co by měl mít dobrý elektrický gril

  • kvalitní nepřilnavou povrchovou úpravu,
  • variabilní nastavení teploty,
  • nastavitelný sklon spodní desky pro odvádění přebytečného tuku do odkapávací misky,
  • vyjímatelnou odkapávací misku,
  • nastavitelnou výšku horní desky,
  • světelnou indikaci provozu grilu a správné teploty.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).