Hlavní navigace

Fyzioterapie nejčastěji řeší bolavá záda, problém je ale jinde

9. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
„Češi jsou pohodlní a nechtějí nic měnit,“ říká fyzioterapeutka. Třicátníci, překvapení, že je něco bolí, se chtějí potíží rychle zbavit, a vrátit se bez omezení ke svému životnímu stylu.

Fyzioterapie – výraz asi někdy slyšel každý, ale ne vždy víme, co si pod ním představit. Laicky řečeno, jde o profesi, která pohybem-cvičením učí člověka správně zatěžovat tělo. Fyzioterapeut se pacienta hodně dotýká, učí ho správně tělo držet i správně dýchat.

Fyzioterapie je část rehabilitace, která se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou poruch pohybového systému organismu. Tak vysvětluje název Wikipedie. A dodává, že terapie vychází zejména ze znalosti anatomie, fyziologie a biomechaniky.

Důležitou informací je také to, že by ji měl mít zakotvenu v podvědomí každý člověk, protože může být významným a účinným prostředkem, jak zabránit vzniku závažných onemocnění.

Faktem je, že fyzioterapie je hloubková rehabilitace, systematická, někdy bolestivá, která skutečně, pokud se jí budeme systematicky věnovat, dokáže odstranit příčiny potíží, ať už jde o bolesti zad, hlavy, kloubů, vadné držení těla nebo neurologická onemocnění.

Třicátníci jsou překvapeni, že je něco bolí


Autor: Photl.com

Fyzioterapeut za nikoho nevyřeší špatný životní styl, který je příčinou potíží

Fyzioterapeutka Dagmar Mostecká (www.bebalanced.cz) se své práci věnuje pět let. Jak sama říká, fyzioterapeuté či rehabilitační pracovníci mohou mít za sebou různé typy vzdělání a jejich úroveň může být mnohdy také dost rozdílná. Dříve bylo možné tento obor studovat na střední, pak na vyšší odborné škole zdravotnické, dnes již jen na vysoké škole, obor bakalář i magistr (což je případ naší průvodkyně světem fyzioterapie). Existují ale i nejrůznější kurzy pro zdravotnické pracovníky, lékaře apod.

Dagmar Mostecká se ve své praxi setkává hlavně s mladšími ročníky pacientů, čtyřicátníky, ale i třicátníky, kteří jsou překvapeni, že je po třicítce něco bolí, chtějí to řešit a nemají problém si za to zaplatit. Chtějí rychle a natrvalo vyřešit příčinu problémů, aby byli opět v plném rozsahu práceschopní nebo se mohli věnovat svému oblíbenému sportu.

Čtěte také: Pět největších strašáků mužů mezi třicítkou a čtyřicítkou

Starší ročníky (padesátníci, šedesátníci) vyhledávají spíše klasické rehabilitační pracovníky, kde to pro ně není tak finančně náročné. Rehabilitaci mají totiž předepsanou od svého lékaře, na druhou stranu, čas, který je jim vyhrazen, nebývá dostačující a důraz se klade hlavně na fyzikální terapii (elektroléčba, ultrazvuk apod.), která neřeší příčinu problémů. Klasičtí rehabilitační pracovníci musejí během dne zvládnout poměrně velké množství pacientů, tudíž na většině pracovišť hodinová terapie nepřichází do úvahy.

Fyzioterapeutka považuje za minimální čas pro jednoho pacienta 60 minut, ale i více, podle povahy problému a dalších kritérií.

Nejčastěji se řeší bolavá záda, problém je ale jinde

Nejčastější obtíž, kterou Dagmar Mostecká, ale i ostatní fyzioterapeuté řeší, jsou bolavá záda: „Záda dnes trápí většinu populace, ročníky 1980 počínaje a třeba 1940 konče. Pracuji také se sportovci a s nimi zase řeším nohy, kolena a achilovky,“ vypočítává. „Jako ‚chorobu‘ doby, která může za mnohé problémy lidí, bych ale označila shon, rychlý způsob života, špatné stravování a psychiku. Z toho pak plynou problémy s celkovou únavou, bolavými zády a klouby, kdy lékaři dost často nevědí, z čeho potíže pramení a co s nimi.“ 

Zlaté heslo podle Dagmar Mostecké, a to i ve fyzioterapii, je „všeho s mírou“. To platí i v životě a např. ve sportu, kdy je také potřeba hledat ideální rovnováhu.

Nešvarem Čechů je podle ní pohodlnost a nevůle se sebou něco dělat. Nejdůležitějším předpokladem je, aby člověk sám se sebou něco dělat chtěl. „Při práci s klienty očekávám hlavně ochotu spolupracovat a snahu na sobě něco změnit,“ říká.

ROZHOVOR: Buď se chcete léčit, anebo uzdravit. Je to vaše volba, říká Jan Hnízdil

Hlavní výhodou fyzioterapie je preventivní účinek

Možná to zní divně, ale neumíme něco tak zdánlivě přirozeného, jako je správné dýchání. Základem, který by potřeboval každý člověk, je podle Dagmar Mostecké dýchání se správným zapojení břišních svalů a bránice a cvičení pro napřímení hrudní páteře a uvolnění hrudníku. To je ale potřeba každého individuálně naučit.

K tématu: Základem nové rehabilitační metody je správné dýchání

Hlavní výhodou fyzioterapie je právě preventivní účinek v době, kdy se daný problém dá ještě zlepšit mechanickou cestou a dá se tak třeba vyhnout operaci nebo zabránit potížím v jejich přerůstání do závažnějšího stadia. Dalo by se tak léčit mnohem levněji a ušetřit na všech frontách. A naopak mnohdy se plýtvá neúčinnými rehabilitačními technikami, které pacientovi moc nepomohou.

Pozice fyzioterapie v ČR je však podle Dagmar Mostecké stále ještě okrajová, zdravotnickým systémem přehlížená a opomíjená. Rehabilitační oddělení se u nás sice téměř v každé nemocnici, ale kromě Rehabilitační kliniky FN Motol neexistuje moc nemocničních pracovišť, kde by systematicky a účelně zapojovali fyzioterapii do praxe u případů, kde je to potřeba, a kde by tato terapie významně pacientovi pomohla v pooperačním období a dalším životě. Na výše zmíněné klinice uvedl fyzioterapii do praxe její přednosta doc. Pavel Kolář a je užívaná zejména u vertebrogenních pacientů (tj. pacientů, jejichž onemocnění mají původ v páteři).

Čtěte dále: Chiropraxe pomůže, ale léčí jen následek, ne příčinu nemoci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouhodobě se zajímá o zdravotní témata a nemoci. Díky své profesi má blízko i k „netradičním“ léčebným metodám (čínská medicína, homeopatie...).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).