Hlavní navigace

Fotoseriál o domácí kosmetice – jak se „vaří“ balzám na rty

4. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Blanka Chocová
První díl fotoseriálu o domácí kosmetice i o poznání, co je opravdu „to nejlepší z přírody“. Tentokrát pro vás máme i recept na domácí a 100% přírodní balzám na rty a cukrový peeling na rty.

Kosmetika hýbe našimi světy. Mnohé ženy bez ní ani nevyjdou z domu, jiné jsou schopny utratit tisíce za jediný noční krém. I muži již za kosmetiku vydávají nemalé částky. Sama se ztotožňuji se známým heslem „Nejsem dost bohatá na to, abych si kupovala levné věci“, ale mé tělo, vlasy, citlivá kůže začaly před určitým časem odmítat i drahou kosmetiku. Tu, která je nám představována jako kvalitní.

Když kůže není „šťastná“

Začalo to u vlasů, které nesnesly žádný běžný šampón. Později jsem si uvědomila, že ani má suchá kůže jinde na těle není „šťastná“. Rozhodla jsem se pro zlom ve svém životě, nebo alespoň ve zkrášlování a péči o sebe.

Při zkoumání, co kosmetika – od šamponů po rtěnky a řasenky – obsahuje, jsem nevěřila vlastním očím. A došla jsem k závěru, že ačkoliv jsem si myslela, že pro sebe dělám léta to nejlepší, dělala jsem pravý opak. Již v minulosti jsme na serveru Vitalia.cz uveřejnili článek o tom, kolik chemie se skrývá v produktech, které běžně máme v koupelně (Chemie v kosmetice: Jedovatý šampon, toxický tampon). Není to radostné čtení. Přitom z reklam slyšíme, kolik přírodních výtažků konkrétní sprchový gel obsahuje, že si můžeme koupit tělové mléko s arganovým olejem nebo šampón s mateří kašičkou.

Došlo mi, že místo tělového mléka s arganovým olejem si mohu koupit arganový olej samotný bez toho, abych si připlácela za přidané chemické látky.

Všechny ty blahodárné příměsi od jojobového oleje po bambucké máslo se dají koupit ve své nejčistší podobě, nerafinované lisované za studena a v bio kvalitě, a často za mnohem nižší cenu než celý luxusní kosmetický produkt, který dané příměsi obsahuje pouhý zlomek. A jsou to opravdu zázračné suroviny, se kterými pochopíte, za co všechno můžeme být přírodě vděčni. Brzy si uvědomíte, že nepotřebujete konvenční kosmetiku z drogerií.

Recept: Domácí balzám na rty

Nejlepším začátkem při výrobě domácí kosmetiky je balzám na rty. Příprava je jednoduchá a výsledek ohromující. K výrobě přírodního balzámu na rty budete potřebovat bambucké máslo, rostlinný olej (kokosový olej, jojobový či jiný) a včelí vosk, případně pár kapek vonného esenciálního oleje, vše nejlépe nerafinované, lisované za studena, v bio kvalitě.

Bambucké máslo, či jinak také karité, je výborným pomocníkem při péči o pleť. Jeho konzistence je tuhá, nicméně v kontaktu s kůží pomalu taje. Pokožku hydratuje, udržuje ji pružnou a obsahuje antioxidanty, navíc neucpává póry.

Jako rostlinný olej se při výrobě balzámu na rty výborně osvědčí kokosový nebo jojobový olej. Kokosový olej je v současnosti opravdovým hitem. Je příjemné si s ním mazat tělo jen tak, krásně voní a suchou pokožku účinně promaže. Má hydratační a antibakteriální účinky. Takže pomáhá i těm, kteří mají problémy s různými vyrážkami. Jojobový olej v podstatě není olej, ale vosk. Odborníci se ale shodují v tom, že svými vlastnostmi se nejvíce podobá olejům produkovaným lidskou pokožkou – v tom má oproti ostatním olejům značně navrch. Pomáhá tedy regulovat tvorbu mazu. Kromě toho zjemňuje a hydratuje pleť. Jeho výhodou je i to, že se rychle vstřebává. Je výbornou volbou při výrobě kosmetiky, neboť díky antioxidantům zpomaluje stárnutí pleti.

Včelí vosk přidáváme, protože nám zajistí tuhou konzistenci našeho výrobku. Výborně se taví, proto je práce s ním opravdu snadná. Roztává při 60 až 70 stupních, proto není třeba kosmetický výrobek, v našem případě balzám na rty, přímo vařit a tím přijít o cenné látky, které použité suroviny obsahují.

Teď se podíváme na samotný postup, který celý vidíte znázorněný na fotografiích:

Domácí balzám na rty

  • Připravila jsem si tři základní suroviny – bambucké máslo, jojobový olej a včelí vosk. Od všeho stejné množství. Pro jedno malé balení balzámu na rty bude stačit od všeho lžička.
  • Připravila jsem si vodní lázeň a nad tou postupně společně roztavila všechny tři suroviny. Vybrala jsem si malou nádobku, ze které bude snadné tekutiny rozlévat do kalíšků. Jakmile se vše smísí (je důležité dát pozor, aby se směs nevařila!), je hotovo a stačí rozlévat.
  • Pro vůni jsem přidala pár kapek esenciálního oleje – já si vybrala grepový, který je můj oblíbený. Je čarovný také proto, že jeho vůně působí jako antidepresivum.

Recept: Letní cukrový peeling na rty s vůní grepu

Protože jsem si chtěla vyrobit kosmetickou dvojici, rozhodla jsem se doplnit právě připravený balzám o cukrový peeling na rty. Ten se v podstatě ani nevaří. Suroviny stačí pouze zamíchat a umístit do vhodné nádobky.

Základem každého peelingu je něco zrnitého, nejčastěji cukr. Pokud bych vyráběla peeling na tělo, poslouží i mletá káva. Pro balzám na rty je ale nejvhodnější cukr. Ten jsem smísila s jojobovým olejem v poměru 2:1 (cukr:olej) a přidala pár kapek esenciálního oleje. Pokud připravujete malé množství peelingu ze dvou lžiček cukru a jedné lžičky oleje, postačí čtyři kapky esenciálního oleje, i méně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).