Hlavní navigace

Firma vyfotila ženu v plavkách. Teď soud určil cenu

7. 5. 2010

Sdílet

Fotografii, byť byla pořízena se souhlasem fotografované osoby, není možné je tak a bezplatně využít například při další propagaci výrobků. Přesvědčila se o tom cestovní kancelář Sunny Days. Využila totiž fotografii ženy, která byla s cestovní kanceláří v Řecku. S focením prý souhlasila, ale netušila, že bude zveřejněná v katalogu cestovní kanceláře.

Fotografii, byť byla pořízena se souhlasem fotografované osoby, není možné je tak a bezplatně využít například při další propagaci výrobků.

Přesvědčila se o tom cestovní kancelář Sunny Days. Využila totiž fotografii ženy, která byla s cestovní kanceláří v Řecku. S focením prý souhlasila, ale netušila, že bude zveřejněná v katalogu cestovní kanceláře.

Žena žádala po cestovní kanceláři 80 tisíc korun, protože jí zveřejnění fotografie poškodilo. Vrchní soud a nyní i Nejvyšší soud však rozhodly, že se Sunny Days musí ženě omluvit a zaplatit jí kromě soudních nákladů také odškodnění ve výši 20 tisíc korun. Soudy neuznaly obranu firmy, že zveřejnění fotek nemělo žádný škodlivý vliv na život ženy, nijak ji nemohlo diskreditovat, protože nebyla zachycena v žádné intimní situaci, s focením souhlasila.

Celý článek naleznete na serveru Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).