Hlavní navigace

Farmářské trhy 2013: první termíny exkluzivně na Vitalia.cz

9. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Některé farmářské trhy si vybraly jen krátkou zimní přestávku a brzy opět zahájí pravidelný prodej. Na některých místech dokonce můžete nakupovat lokální potraviny již teď.

FARMÁŘSKÉ TRHY na Vitalia.cz:

Jeden farmářský trh se koná už dnes a to zcela mimořádně. Farmářské tržiště Jiřák na Praze 3 je totiž odpoledne v provozu při příležitosti pořádání koncertu Karel na Hrad. Více Mimořádný farmářský trh na Jiřáku.

Ale i pravidelný provoz na tomto místě začne co nevidět. Přibližné termíny zahájení serveru Vitalia.cz poskytli pořadatelé z o. s. Archetyp, kteří organizují kromě Jiřáku i další populární farmářské tržiště Náplavka v Praze 2. „Jiřák začne v sobotu 26. ledna, Náplavka 23. února,“ říká Šárka Sedláčková, ale upozorňuje: „Samozřejmě pokud budou extrémní mrazy nebo sněhová kalamita, termíny budeme muset posunout.“

Toto platí i pro všechny dále trhy, v zimě a na počátku jara je třeba počítat i s mimořádnými rozmary počasí, doporučujeme proto vždy pro jistotu ověřit konání trhu aktuálně na stránkách pořadatele, termíny se mohou měnit i na poslední chvíli.


Autor: Isifa.cz

Farmářské trhy v roce 2013 pokračují nejčastěji od jarních měsíců

Uvádíme trhy, které již mají buď jasnou, nebo alespoň přibližnou představu o svém letošním provozu či jeho zahájení. Ačkoli stejně jako Asociace farmářských trhů příliš nefandíme trhům v obchodních centrech nebo před nimi, v rámci informací pro zájemce uvádíme i tyto případy. Podrobnosti k jednotlivým trhům najdete v katalogu FARMÁŘSKÉ TRHY (http://www.vitalia.cz/farmarske-trhy/). Další trhy budeme průběžně sledovat a doplňovat, uvítáme informace pořadatelů i návštěvníků, děkujeme! (e-mail redakce@vitalia.cz)

Další farmářské trhy v Praze

Dobré zprávy pro pražské zájemce o trhy: Tradiční Farmářské trhy na Kulaťáku pokračují od března 2013. Také Zuzana Petránková, manažerka Farmářských trhů na Kubánském náměstí a Slunečnice, potvrdila serveru Vitalia.cz pokračování těchto trhů i v letošním roce. „Farmářské trhy na Kubánském náměstí začnou v průběhu března, podle počasí, nejpozději první jarní den. Dny konáni trhů zůstanou ve dnech úterý, čtvrtek a sobota,“ uvedla manažerka společnosti PRAHA 10 – Majetková. „Na trhu Slunečnice na Zahradním městě trhy začnou také v březnu, budou vždy v pondělí a ve středu.“ 

Na jaře budou také pokračovat trhy v centru Prahy na Tylově náměstí, zatím není upřesněno, zda se budou konat ve stejném rozsahu jako loni, tedy několikrát týdně.

Již tento měsíc chce otevřít trh ve Dvoře v Praze 8: „V roce 2013 budeme otevírat na konci ledna. Předpokládaný termín je pátek 18. ledna. Trh Dvůr Kobylisy bude otevřen pravidelně v úterý, ve středu a v pátek,“ sdělil Marek Bindr.

Společnost V.L.2001, pořadatel několika pražských trhů, např. na Pankráci, Andělu, Zbraslavi či Barrandově, a agentura Duell, jež stojí za trhy v Hostivicích, Praze-Ládví a na Palackého náměstí, také počítají s pokračováním v roce 2013, ale konkrétní zahájení trhů zatím nezveřejnily.

Farmářské trhy na Jižním Městě chtějí zahájit prodej asi týden před Velikonoci.

Zavedené České farmářské trhy plánují provoz od dubna: Dolní Břežany zahájí pravděpodobně 3. 4., Dolní Počernice 5. 4. a Klánovice 6. 4.

Středočeský kraj – Polabí začíná už v lednu

Pojizerské farmářské trhy v Mladé Boleslavi se v zimě nekonají, začnou pravděpodobně před Velikonoci,“ uvedli pro server Vitalia.cz pořadatelé Pavlína a Martin Honzů, „trhy v Benátkách nad Jizerou ukončily svůj provoz před Vánoci a budou pokračovat opět na jaře.“

Stejní pořadatelé však potěší obyvatele Polabí. Místní Polabské farmářské trhy totiž zahájí provoz již nyní v lednu. Trhy v Nymburce a Poděbradech budou fungovat již od poloviny ledna. První trh v Nymburce bude 10. ledna a první trh v Poděbradech 11. ledna,“ uvádějí pořadatelé. „Budou fungovat pravidelně, každý týden, ačkoliv prodejců bude v zimním období přirozeně méně. Nicméně lidé si pravidelně mohou zakoupit uzeniny, ryby a rybí výrobky, sýry, víno, pečivo a cukrářské výrobky, koření a občas i něco navíc.“

Trhy v Novém Strašecí již rovněž ohlásily termíny na leden, trh se koná 16. a 30. 1. a dále pravděpodobně jako dosud, každou druhou středu.

Od jara 2013 budou pokračovat také pravidelné trhy v Říčanech u Prahy a v Kladně. Přesné termíny zatím nejsou vyhlášeny.

Dobřichovické farmářské trhy začínají v květnu.

Mělnické farmářské trhy budou pokračovat, termíny zatím pořadatelé neuvedli.

Kraje nezůstávají pozadu

Praha a Středočeský kraj mají tradičně nejhustší síť farmářských trhů, ale i v dalších regionech se najde trhů dost.

Jihočeský kraj

Farmářsko-řemeslný trh U Vrby v Českých Budějovicích zazimoval, ale pořadatelé se na návštěvníky těší na Velikonoce. Rodinný trh s možností nákupu regionálních potravin a výrobků otvírá v sobotu 30. března.

Farmářsko-řemeslné trhy v Táboře budou pokračovat, termíny zatím pořadatelé neuvedli.

Celoroční farmářské trhy nabízí síť prodejen Terno. V pasážích obchodů v Českých Budějovicích najdete stánky prodejců každý pátek.

Chlumanský trh bude prodávat od května do října, zatím blíže neupřesněno.


Jihomoravský kraj

Farmářské trhy Jihomoravského kraje v Brně začínají 18. ledna a dále každý lichý pátek.

Starolískovecké farmářské trhy oznámí termíny trhů pro rok 2013 cca v půlce ledna.

První Moravanské farmářské trhy a biojarmark můžete navštívit 13. dubna a dále ještě po čtyři soboty v roce 2013.

Již v lednu pokračují také Medlánecké farmářské trhy. V sobotu 12. 1. se koná první letošní trh, další termíny ještě nebyly potvrzeny, pravděpodobně budou jako loni jedenkrát měsíčně.

Pravidelně každý pátek pokračuje Farmářská tržnice Brno – trhy na prostranství mezi Ikeou a Avion Shopping parkem.

Přesné termíny Farmářských trhů Vyškov pro rok 2013 zatím nebyly oznámeny, začnou od března nebo dubna.


Karlovarský kraj

Jako první se nám s termíny pro letošní rok přihlásili pořadatelé trhů v Karlových Varech. Začíná se tu od konce března, 29. 3., a dále jedenkrát měsíčně až do prosince vždy v pátek, potvrdila serveru Vitalia.cz Božena Turoňová.


Královéhradecký a Pardubický kraj

V pořádání osvědčených farmářských trhů v Hradci Králové bude i v tomto roce pokračovat Hradecká kulturní a vzdělávací společnost Adalbertinum. Trhy se konají s výjimkou září vždy v sobotu dvakrát měsíčně, první trh je 6. dubna a pokračuje se až do 16. listopadu. „Počet stánků se navíc utěšeně rozrůstá, jejich počet se pohybuje již kolem čtyřiceti,“ sdělila Jaroslava Vajrauchová.

Farmářské trhy ve Dvoře Králové nad Labem a Babiččiny trhy v České Skalici, které pořádá občanské sdružení Bokouš, počítají s pokračováním v roce 2013, ale konkrétní zahájení trhů zatím není známo.

Plán termínů na letošní rok zatím nezveřejnily ani K-trhy, pořadatelé farmářských trhů např. ve Vrchlabí, Lanškrouně, Nové Pace a Jaroměři.

Stejně jako v dalších krajích, celoroční farmářské trhy nabízí síť prodejen Terno. V Hradci Králové najdete stánky prodejců každý pátek.

Novoměstské farmářské trhy počítají s pokračováním v roce 2013, ale konkrétní zahájení trhů zatím nezveřejnily.


Moravskoslezský kraj

„Taktéž v letošním roce budeme ve farmářských trzích, které probíhaly na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku, pokračovat,“ uvedli pořadatelé Beskydských farmářských trhů. Termíny zatím nejsou známy.


Olomoucký kraj

Hanácký farmářský trh v Olomouci začne od dubna 2013.

I v Olomouci platí celoroční možnost nákupu farmářského zboží na trzích v síti prodejen Terno. V Olomouci najdete stánky prodejců každý pátek.


Plzeňský kraj

Plzeňské farmářské trhy budou pokračovat stejně jako v loňském roce, tedy každou druhou sobotu dopoledne. „Začíná se 30. března 2013 a trhy se konají až do předvánoční soboty 21. 12.,“ potvrdil serveru Vitalia.cz Tomáš Popp z o. s. Envic.

Farmářské trhy před OC Olympia Plzeň budou pokračovat na jaře 2013.

Venkovské farmářské trhy Západní Krušnohoří, které se loni konaly v několika obcích regionu, začínají letos v dubnu. První trh se koná 13. 4. v Boru u Tachova. Akci organizuje a zajišťuje MAS Český Les. Na trzích budou prodávat zejména místní producenti, bližší informace se připravují.

Farmářské trhy ve Zbirohu se budou letos poprvé konat v dubnu, předběžný termín je stanoven na sobotu 20. 4.

Pořadatelé Sušických farmářských trhů již stanovili předběžné termíny konání trhů v roce 2013: od 18. května do 5. října 1× měsíčně.

Na Blovickém náměstí se budou konat farmářské trhy vždy v sobotu počínaje 9. březnem jedenkrát za měsíc s výjimkou července až do 9. listopadu.


Ústecký a Liberecký kraj

Severočeské farmářské trhy (Ústí nad Labem, Most, Chomutov, Teplice, Kadaň, Jirkov, Doksy, případně i další místa regionu) začnou od března.

Lounské farmářské trhy se budou konat od 9. března.

Litoměřické farmářské trhy plánují prodej na každou druhou sobotu od 20. 4. do 19. 10. 2013.

Farmářské a zelinářské trhy FORUM Liberec běží celoročně. I nadále nabízejí regionální zemědělci a farmáři své produkty v tržnici OC Forum od pondělí do soboty. V pátek zde najdete stánky se sýry, masnými výrobky, pečivem nebo třeba medem, v ostatní dny zeleninu, ovoce nebo květiny.


Vysočina

„Loňský druhý ročník farmářských trhů prokázal, že zájem o nákup čerstvých a kvalitních plodin a produktů je obrovský, proto i v roce 2013 tomu nebude v Novém Městě na Moravě jinak,“ uvádějí pořadatelé z Horáckého muzea. „Zveme tímto všechny pěstitele, chovatele, farmáře, ale i ty, kteří vyhledávají kvalitní zemědělské produkty na 3. ročník farmářských trhů.“ První trhy začínají v sobotu 11. května a pokračovat budou až do 12. října 2013.

Havlíčkobrodské farmářské trhy „Koudelův talíř“ počítají s pokračováním v roce 2013, ale konkrétní zahájení trhů zatím nezveřejnily.


Zlínský kraj

Prozatím pouze celoroční farmářské trhy v síti prodejen Terno. U Terna Zlín se trhy konají pravidelně každých 14 dní, vždy v sudý pátek.

Lokální potraviny v kamenných prodejnách

I během zimy, kdy je řada trhů uzavřena nebo funguje v omezeném provozu, můžete nakupovat ověřené zboží místní provenience. Neustále se totiž rozšiřuje síť i nabídka prodejen s tímto sortimentem. Některé nesou označení farmářské, najdete je i pod řadou jiných názvů.

Seznam těchto obchodů pravidelně aktualizujeme a je k dispozici v přehledu FARMÁŘSKÉ PRODEJNY. Nacházejí se v celé České republice a je jich nyní na čtyřicet.

Pokud jste ve výčtu svůj oblíbený farmářský trh nenašli, nejsou ještě známy nebo upřesněny termíny konání. Můžete si objednat náš HLÍDAČ FARMÁŘSKÝCH TRHŮ a vše se včas dozvíte.

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).