Hlavní navigace

Farmářská tržiště Kubáň, Náplavka a Jiřák mají bráchu - jmenuje se František!

9. 5. 2011

Sdílet

První farmářské tržiště na Praze 1 zahajuje provoz ve čtvrtek 12. května. Buďte u toho! Farmářské tržiště Praha (občanské sdružení Archetyp), provozovatel tržišť Kubáň, Náplavka a Jiřák, otevírá ve čtvrtek 12. května 2011 nové farmářské tržiště s názvem František. Nachází se totiž na vltavské náplavce na Dvořákově nábřeží, u Čechova mostu pod ulicí Na Františku (mezi hotelem InterContinental Praha a nemocnicí Na Františku) v Praze 1.

První farmářské tržiště na Praze 1 zahajuje provoz ve čtvrtek 12. května. Buďte u toho!

Farmářské tržiště Praha (občanské sdružení Archetyp), provozovatel tržišť Kubáň, Náplavka a Jiřák, otevírá ve čtvrtek 12. května 2011 nové farmářské tržiště s názvem František. Nachází se totiž na vltavské náplavce na Dvořákově nábřeží, u Čechova mostu pod ulicí Na Františku (mezi hotelem InterContinental Praha a nemocnicí Na Františku) v Praze 1.

Od čtvrtka 12. května se představí nejen veřejnosti Prahy 1 více než 35 farmářů a výrobců potravin, většinou s českou sezónní zeleninou, řezanými bylinkami, ovocem, kvalitními uzeninami, rybami, masem, sladkým i slaným pečivem. Doplňkový sortimentem budou i nápoje, víno, pivo a občerstvení na místě. Mezi hity sortimentu patří český bílý i zelený chřest či čerstvé sladkovodní ryby.

Nákup vám přiveze „taxikolo“

Velkou novinkou tohoto tržiště je služba, která návštěvníkům i restauracím (nejen v Praze 1) poskytne dopravu potravin až domů, resp. až do restaurace na nákladním (cargo) elektrokole.

Elektrokola budou šoférovat zkušení cyklisté z iniciativy Auto*Mat. Elektrokolo uveze téměř 120 kg a od klasického kola se liší možností přidat k lidské síle také elektrický pohon, například při jízdě do kopce. Výhodou elektrokol je jejich mobilita i nulová ekologická zátěž! Dopravu surovin pomocí elektrokol mohou využívat zejména restaurace, které preferují čerstvé dodávky surovin v daný den. Doprava koly v centru Prahy není náročná na parkování a nezatěžuje přívětivé prostředí Starého Města a uliček Malé Strany výfukovými zplodinami.

Možnost využít cyklodopravu jako „taxi“ je součástí konceptu Zeleného tržiště, který v současné době vzniká v dílně Občanského sdružení Archetyp.

Rozhovor s Jiřím Sedláčkem z o.s. Archetyp: Pro kvalitní mrkev a ještě za dobré prachy

Začíná se v deset!

Součástí slavnostního otevření je kulturní program: živou hudbu obstará Motovidlo, oči, uši i bránici potěší divadlo Trakař a pro malé diváky bude kouzlit kouzelník Absolon. Program slavnostního otevření proběhne od 10 do 13 hodin, program uvede herec a moderátor Petr Vacek.

Kulinářskou událostí slavnostního dne bude kuchařská prezentace Jana Horkého, šéfkuchaře restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental Praha, kapitána národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Všem přítomným návštěvníkům připraví tříchodové degustační menu: krém ze zeleného chřestu s chřestovým rizotem, zauzené filátko ze pstruha s pěnou ze zakysané smetany a citrónovým želé a do třetice grilované filátko ze pstruha s chřestovým tartare a bylinkovým olejem.  

Tržiště František je pod záštitou 1. zástupce starosty Městské části Prahy 1 Daniela Hodka a pod odbornou garancí šéfkuchaře hotelu InterContinental Praha, prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, Kontinentálního ředitele Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu pana Miroslava Kubece.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).