Hlavní navigace

dTest odhalil ten nejlepší kečup

22. 9. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Spotřebitelský časopis dTest podrobil zkoušce kvality dvacet tři vzorků kečupů, které se pohybují na českém trhu. Který z nich je ten nejlepší a zaslouží si být ve vaší spíži?

Fast food bez kečupu si lze představit jen těžko. Mnozí kečup používají i doma v kuchyni, třeba jako omáčku k příloze či k uzeninám. Díky obsaženým rajčatům disponuje také přírodním barvivem lykopen, jež posiluje cévy, srdce i mozek. Jen ve dvou lžících kečupu by mělo být více lykopenu než ve středně velkém rajčeti. Je však otázkou, zda kečup obsahuje opravdu tolik, kolik dle norem obsahovat má. Časopis dTest letos podrobil zkoušce kvality dvacet tři vzorků kečupů, které se pohybují na českém trhu. Ukázalo se, že všechny kečupy vyhovují požadavkům norem.

Pozor na kečupové omáčky

Dle vyhlášky Ministerstva zemědělství se výrobcům jasně ukládá minimální podíl rajčatové suroviny, který musí v kečupu být. „V případě, že je podíl menší, omáčka ztrácí právo nazývat se kečupem. Toho využívají někteří výrobci, kteří se vyhlášku snaží obejít tím, že svůj produkt pojmenují jako kečupovou omáčku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Na výrobky s těmito názvy ale pozor, protože pro ně neplatí žádné jakostní limity.

Podle nádob lze odhadnout, zda je kečup chemicky konzervovaný

Kečupy se standardně dělají jako jemné (sladké) nebo ostré (pálivé). Kečupy, které mají v názvu slova „prima“, „extra“ nebo „speciál“, obsahují více rajčatového podílu než standardní kečupy. Z plastového obalu se kečup lépe dávkuje na talíř. Tradiční sklo by mohlo být signálem, že kečup nebude konzervovaný chemicky, umožňuje totiž sterilaci teplem přímo v láhvi. Skrz čiré sklo navíc poznáme, jak sytou má kečup barvu, která je sama o sobě příznakem kvality, neboť signalizuje přítomnost vyzrálých rajčat, zatímco pod červeně zbarvený plast nevidíme.

Čtěte k tématu: Kečup se nedělá z rajčat. Překvapení?

Konzervovaný, nebo pasterovaný?


Autor: dTestOtma Gurmán Extra kečup s vysokým podílem rajčat 

Kečupy se ošetřují třemi různými způsoby. Dva z nich, pasterace a tzv. horký rozliv, jsou založeny na tepelné sterilaci. Třetí možností je chemická konzervace. Pro ni se smí používat jen schválené konzervanty, jejichž seznam podléhá pravidelné revizi. Konkrétní použitý konzervant je vždy uveden na etiketě. Chemicky konzervovaný kečup vydrží v otevřené láhvi déle než sterilovaný (pasterovaný). Žádné konzervanty například neobsahoval vítěz testu časopisu dTest Otma Gurmán Extra kečup s vysokým podílem rajčat, jehož nádoba nabízí pohodlné dávkování a lze jej pořídit za 29,90 Kč (310 g).

Výrobci nemusejí rozkrývat celkovou recepturu

Kalorická hodnota přírodních sladidel je obdobně vysoká. Pro výrobce je praktičtější sirup, protože se na rozdíl od cukru nemusí rozpouštět. Předpisy povolují použít k výrobě kečupu maximálně 3,5 procenta soli, v přepočtu 3,5 gramu na sto gramů výrobku. Mořský původ má i kamenná sůl, protože se její ložiska nacházejí v místech někdejších prehistorických moří, a kamenná sůl se běžně obohacuje jódem. Výrobci nemusejí rozkrývat svoji recepturu. Umožňuje to předpis, podle něhož není nutné uvádět přesně složení u suroviny do 2 % obsahu ve výrobku. Pokud je ve výrobku použit celer, musí to tam být uvedeno kvůli alergikům.

Ekologický původ doloží logo zeleného lístečku

Přídatná barviva do kečupu nepatří. Údajem, že je kečup neobsahuje, se tedy výrobce chlubí předností, která se rozumí sama sebou. Ekologický původ potravin, tedy i kečupů, dokládá na obalu pouze jednotné unijní logo zeleného lístečku, složeného z dvanácti hvězdiček, případné český certifikát zelenobílé zebry s nápisy „bio“ a „produkt ekologického zemědělství“. Na obalu musí být datum minimální trvanlivosti, do kterého má být kečup zkonzumován. Čím delší, tedy vzdálenější datum, tím čerstvější výrobek si odnesete domů.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).