Hlavní navigace

Dovolená: Ať to voní, nebo smrdí

12. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nejsme písíčko s voknama, říká psycholog. Neprogramujte se na dovolenou jak počítač, nešpekulujte, co vás čeká. Jeďte všude s duší malého dítěte. Ajťáci s tím budou mít problém…

Dá se vůbec ohledně dovolené něco obecně doporučit? V našem malém dovolenkovém seriálu Dovolená s psychologem – raději před, než po odpovídá zkušený poradenský psychlog Petr HrochPoradny pro rodinu v Olomouci.

Často uváděným rizikovým faktorem dovolených jsou rozdílné představy partnerů o jejím průběhu. Jak je možné, že páry, které spolu více méně spokojeně žijí řadu let a měly by tedy být „sladěné“ v řadě oblastí, mají někdy úplně odlišné představy o dovolené?

Muž chce lézt po skalách a spát ve stanu, žena si představuje pohodlný hotel a polehávání na pláži. Nebo naopak. Nemělo by i v případě dovolené jít o „souznění duší“? Neměly by dvojice už vědět, co od sebe očekávat?


Autor: Agentura SXC

Potíž je právě v tom, co zaznělo už v úvodu: Lidé spolu více či méně spokojeně žijí řadu let. Jenomže právě proto často očekávají, že na dovolené to bude jinak. Což by taky mělo, proč by za ni jinak platili, že?

Často zapomínáme, že v rámci tzv. selfmanagementu, tedy jakési péče o řízení sama sebe, máme myslet na tři úrovně. Na vztah k sobě, vztah k partnerovi a případně na vztah k dětem. Každá tato úroveň je důležitá a je potřeba je vyvažovat. Takže v rámci desetidenní dovolené by si lidé měli udělat takový plán, který by jim umožnil jak být spolu a přímo sdílet společné zážitky, tak mít i prostor pro individuální zážitky, o které se pak podělí s partnerem.

Manželka prostě nemusí zažívat rozkoš při balancování na řetězovém žebříku, ale může zažít satisfakci, když ji takto uspokojený manžel vrátí kus nabyté energie a sebedůvěry. A naopak – muži by měli pochopit, že klid ženy získaný grilováním se na slunci je základem míru, či alespoň příměří v jejich vztahu a že se jim vyplatí do opalující se ženy posměšně nerýpat!

Čtěte téma: Syndrom „hrozné dovolené“

…stav, kdy jsme již dopředu naprogramováni, že jakákoliv dovolená s touhle ženou, tímhle mužem, těmito dětmi či tchyní/babičkou, bude naprosto příšerná. V takovém případě pak podvědomě děláme všechno proto, aby se toto proroctví naplnilo.

Je možné se na dovolenou nějak psychicky připravit? Dá se mozek, psychika naprogramovat na dovolenou, případně na návrat do reality? Dokáže psycholog poradit s touto „prevencí“?

Já mám problém právě s tím programováním. Právě proto selháváme v relativně běžných situacích na dovolené, protože se naprogramujeme v zásadě na něco jiného, než co nás skutečně potká.


Autor: Isifa.cz

Nejsme písíčko s voknama, kde stačí občas ošetřit registry a zase to nějak jede, v horším případě uděláme trojhmat a resetujeme. Čím víc se člověk programuje, tím víc se vystavuje nebezpečí, že selže.

Programování bych nahradil pokorou. Tedy moc nešpekulovat s tím co bude, ale co nejvíce přijímat to, co je. Ať to voní, nebo smrdí. Když jsem utahanej jak burlak, tak to mám respektovat, mám si té únavy vážit a všímat si jí i na dovolené. Člověk by se neměl programovat na to, aby celoroční stres za dva týdny „zmáknul“, ale všímat si, co se s ním děje, když při západu slunce řve do vln. Neprogramovat se jak počítač, ale prostě a jednoduše se učit něco sám o sobě, stejně jako malé dítě.

To je ostatně mé preventivní doporučení pro dovolenou: Jeďte všude s duší malého dítěte. Ničemu nechtějte moc rozumět, ale všechno ochutnávejte, osahávejte a prožívejte. Ajťáci s tím budou mít problém…

petrhroch@petrhroch­.cz, www.petrhroch.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).