Hlavní navigace

Domácí porody: soud ve Štrasburku zamítl stížnost dvou Češek

15. 11. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Dlouho očekávaný verdikt, který měl ve věci stížnosti údajného porušení práva na respektování rodinného a soukromého života, v tomto případě konkrétně práva na domácí porod, padl. Češky nevyhrály.

Na konci předminulého roku senát Evropského soudu pro lidská práva zamítl stížnost dvou českých žen, které si stěžovaly na to, že Česká republika znemožňuje péči porodní asistentky při domácím porodu. Na začátku loňského prosince jej začal znovu projednávat Velký senát ve Štrasburku a dnes bylo ve věci stížnosti údajného porušení práva na respektování rodinného a soukromého života, v tomto případě konkrétně práva na domácí porod, rozhodnuto. Soud se vyslovil, že Česká republika neporušila článek 8 Evropské úmluvy o lidských právech.

Práva porušena nebyla

Alexandra Krejzová a Šárka Dubská žalovaly Českou republiku za to, že neměly právo rodit doma za pomoci porodní asistentky, jako je to běžné například ve Velké Británii. Tam by takové ženě byl nabídnut porod doma s její porodní asistentkou jako první volba, protože je prokázáno, že je to nejbezpečnější volba pro ni i pro dítě, uvedla již dříve právnička paní Dubské Zuzana Candigliota. „U nás je nucena buď rodit doma sama bez asistence zdravotníka, nebo v nemocnici, kde hrozí nejen nerespektující jednání neznámého personálu, ale i škodlivé rutinní postupy, např. nucení polohy na zádech, zbytečné zákroky a léky a oddělení dítěte od matky po porodu, nebo dokonce nebezpečné tlačení na břicho během porodu a mnohé další,“ řekla v rozhovoru pro server Vitalia.cz právnička.

Přestože ještě loni očekávala, že bude uznáno právo ženy zvolit si porod s porodní asistentkou u sebe doma, dnes padl verdikt, který nebyl přesně podle jejích představ. (Plné znění v angličtině najdete na stránkách Evropského soudu pro lidská práva.) Soud se vyslovil, že Česká republika neporušila článek 8 Evropské úmluvy o lidských právech. Velký senát shledal poměrem 12:5, že práva stěžovatelek nebyla porušena. Pět soudců dodalo k rozsudku svůj nesouhlas. Na druhou stranu, jak píše Zuzana Candigliota na svém FB profilu: „Velký senát Evropského soudu pro lidská práva uznal, že došlo k zásahu do práva stěžovatelek na ochranu soukromého a rodinného života (čl. 8 Úmluvy), pod které spadá i právo zvolit si místo a způsob porodu. Soud vyzval Českou republiku ke zlepšení systému porodní péče tak, aby reflektoval vývoj v oblasti práva, medicíny a vědy. Soud stížnost zamítl, protože očekává, že ke změnám dojde z iniciativy státu, nikoliv samotného soudu.“

Ministerstvo zdravotnictví péči o rodičky zlepší

Své stanovisko přidává i Ministerstvo zdravotnictví České republiky, které výsledek vítá, ale nebere ho na lehkou váhu. „Soud podle názoru ministerstva spravedlivě vyvážil všechna práva, která jsou v tak citlivé oblasti ve hře. Ministerstvo zdravotnictví ovšem ani po tomto kladném soudním rozhodnutí nepřestane usilovat o co nejlepší porodnickou péči při zachování vynikajících výsledků a respektování práv rodiček a novorozenců. Ministerstvo si zároveň uvědomuje, že soud kriticky zhodnotil některé aspekty porodnictví v České republice. Proto po detailním seznámení se s obsahem rozsudku pečlivě zváží, jaká opatření je na místě do budoucna přijmout s cílem zlepšit péči o české rodičky a novorozence a předejít tak dalším obdobným soudním sporům,“ říká vedoucí tiskového oddělení MZČR Ladislav Šticha.

V 15 hodin začíná happening

Aktuálně v advokátní kanceláři Wilson & Partners (zastupovala Alexandru Krejzovou) probíhá tisková konference k rozsudku, kde advokáti, již podrobně seznámeni s rozsudkem, vysvětlují výsledek rozhodnutí a potřebné kroky státu. Od patnácti hodin se na Palackém náměstí v Praze bude konat happening na podporu práv rodiček a zdraví a bezpečí při porodu Jen tak normálně si porodit, kam je pozván i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Představena zde bude nová petice za změny a svobodnou volbu žen v porodnictví. Na internetu je k účasti přihlášeno přes tisíc lidí, na místě bude i Česká televize.

Zdroj: TZ MZČR, FB Zuzany Candigliota, Liga lidských práv

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).