Hlavní navigace

Do pětadvaceti je pleť krásná, pak začnou galeje

15. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Kolagenu, který donedávna napínal naši pleť, pomalu dochází dech. Jak zachránit pleť před hlubokými vráskami a zdravotními problémy?

Ve dvaceti si každá z nás pískala, kůže byla hebká, napjatá a svěží. Jen co ale zhasla pětadvacátá svíčka na dortu, začal boj o zachování původní pružnosti a elasticity. Drahá kosmetika začíná být nejvyšší výdajovou položkou, doháníme, co jsme zanedbaly. Mnohdy neúspěšně. Lze vůbec zvrátit tok času? Zachovat pokožce mladistvý vzhled a oddálit zdravotní rizika, která z nedostatečné péče plynou?

Jemná kůže kolem očí dělá ženám vrásky a to doslova. Již okolo dvacátého pátého roku se mohou začít v této nejcitlivější oblasti celého obličeje objevovat první mimické vrásky v podobě malých vějířků. Zatímco kůže na obličeji je silná až dva milimetry, jemná pokožka kolem očí pouze půl milimetru. Je tedy jasné, že vítr, světlo a sluneční žár, dávají pokožce zabrat. Zvláště pokud ji neošetřujeme vhodnými krémy pro daný typ pleti a zapomínáme na ochranné emulze s UVA/B faktory. Zvláště v okolí očí jsou pak patrné viditelné stopy. Stárnutí pleti nezastavíme, to bychom se nesměly smát, plakat, mnout si oči a vůbec používat jakoukoliv mimiku, ale přibrzdit ho můžeme. S přibývajícími roky pleť jednoduše ztrácí pružnost i elasticitu a ani sebedražší mazání, masky a peelingy nás od vrásek neuchrání. Ale můžeme přírodu v její práci trochu zbrzdit. Pojďme společně nastudovat zásady péče o pokožku.

Čtěte také: Nejlevnější opalovací přípravek porazil ten nejdražší

Ulehnout s nalíčenýma očima si jednou provždy zakažte

Výskyt vrásek okolo očí lze pravidelnou a kvalitní péčí o pár let oddálit, případně zabránit jejich výraznému prohloubení. Vše začíná u každovečerního rituálu důkladného odlíčení. V koupelně vždy mějte po ruce šetrný odličovač a přes sebevětší únavu ho neváhejte každodenně použít. Zvolte přípravek, jehož součástí jsou účinné látky jako vitamín A, E, F, kolagen, ceramidy nebo výtažky z aloe vera, které pomáhají regeneraci pokožky a tím zpomalují proces tvorby vrásek a zabraňují lámaní řas.

Na pleť se vrhněte hned po očích

Když jsou oči čisté, je nutné z pokožky odstranit zbytky make-upu, pot, špínu a maz nasbíraný během celého dne. Ideální je pro tuto práci pleťové mléko, čistící olej, pěna nebo emulze. Poté použijte pleťovou vodu k dočištění, tonizaci a osvěžení pleti. Pakliže čištění pleti tak trochu opomíjíte, póry v pokožce se ucpávají a zanicují. Následuje výsev pupínků, komedony, kůže špatně dýchá, je unavená a to vám na kráse ani sebevědomí nepřidá.

Přečtěte si k tématu: Akné v dospělosti není ničím neobvylým

I čistou pleť je třeba vyživit

Na dokonale čistou pleť je vhodné použít kvalitní pleťový krém pro vyživení a omlazení pleti. Nespokojte se s kde jakým kelímkem z nejspodnějších regálů v drogerii. Buďte náročné. Již nejde jen o hydrataci, ale také regeneraci a boj se stárnutím. Účinné látky jako peptidy, kyselina hyaluronová, koenzym Q10 nebo vitamíny A, C, E jsou podmínkou. Hlavní zbraní domácí péče o pokožku okolo očí je však oční krém. Kosmetička Lucie Drajková radí: „Oční krém je nutné nanášet každý večer i ráno. Trochu krému aplikujeme na bříška ukazováčku a prostředníčku a jemně rozetřeme po celé oblasti citlivé pokožky kolem očí. Aby se krém vstřebal hluboko do kůže, můžeme jej jemně vklepat. V průběhu spánku se veškeré obličejové svaly uvolní, účinné látky z krémů se dostanou hluboko do kůže a nastartují proces obnovy a regenerace. Při výběru krému je dobré se orientovat podle věku, typu pleti, účinných látek a technologií, díky kterým se krém stává učiněným bojovníkem s vráskami.“

Přečtěte si dále: Vitamin C pomůže zahnat jarní únavu. Jak ale poznat kvalitní tabletky?

Paprsky UVA/B nesvítí jen na dovolené

Opalovací krémy neužívejte jen na dovolené. Oční okolí je velmi citlivé na sluneční svit, který tvoří až z 95 % UVA paprsky, které pronikají hluboko do kůže, kde způsobují předčasné stárnutí, vrásky, pigmentové skvrny a zadělávají i na další potíže. Protože proti nim nemáme přirozený systém ochrany, dochází ke skrytému poškození pokožky. Využívejte proto i v běžném životě, při cestě do práce, na výlet či procházku, krémy s ochranným faktorem patnáct a výš. Oční okolí dobře chrání i brýle s certifikovanou ochranou.

Čtěte také: Opalovací krémy: Zrada v tubičce

Pleť chce výživu z obou stran

Čemu by byla dokonalá vnější péče bez té vnitřní. Abyste si zachovaly svou jedinečnost, dokonalost a pěknou pleť, zařaďte do svého jídelníčku alespoň jednou za čas špenát, mrkev, rajčata, papriku, řeřichu, pomeranče, meruňky, šípek či vejce. Obsahují totiž důležitý vitamín C, který pomáhá při tvorbě a ochraně kolagenu a tím udržuje pokožku pružnou. Máte-li nadměrně či nestejnoměrně pigmentovanou pokožku dejte zelenou vitamínu C, který je vhodný pro redukci nadměrné pigmentace pokožky, efektivně působí proti vráskám a stimuluje syntézu kolagenu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).