Hlavní navigace

Dívky ve třinácti by měly dostat očkování proti rakovině zdarma

26. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Jen proti jediné rakovině existuje očkování – proti nádoru děložního čípku. Politici se tento týden shodli, že by pro dívky mezi třináctým a čtrnáctým rokem měla být vakcína zdarma.

Očkování proti rakovině děložního čípku zřejmě budou hradit dívkám ve věku od 13 do 14 let zdravotní pojišťovny. Takový návrh v rámci projednávání zdravotních reforem nyní schválili poslanci. Pokud jej příští týden i odhlasují, rodiče mladých dívek ušetří až deset tisíc korun. Tolik totiž dnes stojí tři dávky vakcíny proti rakovině děložního čípku, respektive proti lidskému papilomaviru, který nádor způsobuje.

Hrazením očkování se podle poslanců sníží výskyt závažného onemocnění. A taky se ušetří. Podle člena zdravotního výboru Poslanecké Sněmovny Aleše Roztočila stojí léčba nádoru více než desetkrát tolik, než jaká je cena jedné očkovací vakcíny.

„Očkování nebude povinné, bude dobrovolné, ale i tak si myslím, že by jím měla projít celá populace dívek před zahájením sexuálního života,“ uvedl lékař gynekolog a poslanec Aleš Rotočil.

Další změny se chystají u umělého oplodnění

V případě žen, které potřebují k početí dítěte asistované reprodukce, už lékaři nebudou zavádět při jednom přenosu dvě embrya, ale jedno. Důvodem je, že velmi stouplo procento žen, jimž se rodí dvojčata, což je rizikové jak pro děti samotné, jelikož se rodí nedonošené, tak pro jejich matky.

Aby se však ženám nesnížila šance otěhotnět, měly by pojišťovny nově proplácet místo tří pokusů o umělé oplodnění čtyři. Hrazené však budou všechny čtyři jen v případě, že u prvních dvou bude do těla ženy přeneseno jen jedno embryo. „Naprostá většina žen otěhotní už po prvním pokusu,“ říká Aleš Roztočil.

Pozměňovací návrhy, které obě novinky umožní, tento týden doporučil poslancům schválit k předlohám zdravotnické reformy sněmovní zdravotní výbor. O zákonech budou poslanci hlasovat příští týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).