Hlavní navigace

Divizna je léčivka, ovšem semena má prudce jedovatá

17. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vyroste i tam, kde se žádné jiné rostlině nedaří, její květy mají antiseptické účinky, které doceníte zejména v chřipkovém období. Pozor ale na její semena, jsou prudce jedovatá.

Divizna velkokvětá patří do čeledi krtičníkovitých. Kdo by neznal pohádku o Křemílkovi a Vochomůrkovi, jak našli semínko, které se jim představilo jako Verbascum, čili divizna. Fiala jim tedy rozhodně nevyrostla. Divizna se velmi rychle stane ozdobou zahrady, její zářivě žluté květy vždy potěší oko. Na zahrádce diviznou zakryjete méně vzhledná a vyprahlá místa, dobře se jí daří i na mírném svahu. Pokud pěstujete včely, určitě nezapomeňte nasadit poblíž diviznu, patří mezi velmi kvalitní medonosné rostliny.

Využití v kuchyni

Vyzkoušejte třeba vlastnoručně připravený diviznový sirup, stačí květy divizny proložit medem a po šesti týdnech scedit. Výsledným sirupem si můžete přisladit čaj nebo po kapkách přidat na palačinky. Látky obsažené v divizně nesnesou delšího užívání, na divizně si tak nepochutnávejte déle než deset dní.

Jak pěstovat

Divizna je skvělou bylinkou pro pěstování ve štěrkovitých půdách, dobře se jí ale daří i na rumištích, půdách vyprahlých, chudých na vláhu a živiny. Zakryje vám méně vzhlednou část zahrady a uchytí se v půdě, kam byste běžnou rostlinu nevysadili. Divizna patří mezi dvouletky, prvním rokem tedy vyžene jen listy a lodyhu. Pokud budete diviznu pěstovat cíleně pro sběr květu, pak ji seřízněte na výšku zhruba osmdesáti centimetrů, to rostlinu donutí vyhnat postranní výhony, a tím se zvýší množství květů.

Kdy sklízet a jak uchovat

Divizna kvete od května do září. Nasbírat a usušit kvalitně květy divizny není nic lehkého. Ráno se totiž rozvinou a večer usychají, proto je sbírejte během celého dne, ale tak, aby se nepomačkaly. Nejlepší je usušit je na sluníčku za jediný den, lze je ale sušit i v troubě o teplotě 60 °C. Správně usušené květy mají zlatohnědou barvu, voní po medu a sladce chutnají. Uchovávejte ve sklenici.

Pozor – jakmile divizna vytvoří tobolky se semeny – nesbírejte nic. Semena jsou prudce jedovatá! 

Směs s listy může mít projímavé účinky. Pokud se rozhodnete diviznu pěstovat, sbírejte a užívejte pouze květ.

Babské rady

Pro diviznu se dříve používalo také označení např. Petrova hůl, oranka, svíce, pochodňová květina a další. Květy divizny se používaly k oživení barvy a chuti léčivých čajů. Ženy používaly odvar na barvení vlasů, potíraly si diviznovými listy tváře pro přirozený ruměnec a ze sušených listů se připravoval odvar, který se používal na zábaly na bolavé nohy, otoky a bércové vředy. Její název možná vznikl právě z toho úsloví, že zábaly dělaly doslova divy.

Léčivé účinky

Léčivé účinky divizny využijete hlavně na podzim, kdy začíná období respiračních obtíží, je vhodná při nachlazení a zánětech průdušek a pomáhá od kašle. Pokud si budete připravovat domácí čaj ze sušených květů, je nutné ho vždy přecedit (nejlépe přes plátýnko), aby v čaji nezůstaly drobné chloupky z květů, které zbytečně dráždí sliznice. Divizna má protizánětlivé účinky, obsahuje látky saponiny, sliz, silice, cukry a třísloviny. Hodí se na obklady při drobných poranění kůže, hemoroidech a na zábaly při revmatických bolestech kloubů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).