Hlavní navigace

Dieta při průjmu

14. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Co při průjmové dietě jíst a co nikoli, by se mělo odvíjet i od toho, co průjem způsobilo. Léčbu můžete doplnit homeopatiky zvolenými podle příznaků.

Průjem se projevuje častým vyprazdňováním řídké, neformované stolice více než třikrát za den, případně jako vodnatá stolice s překotným vyprázdněním a s přetrvávajícím nutkáním.

Průjem je nepříjemná záležitost. Pokud trvá déle, hrozí tělu nejen ztráta tekutin a dehydratace, ale i nedostatek minerálů a vitamínů. Při průjmu se proto doporučuje držet dieta.

Průjmová dieta

Při průjmu je důležité dodat organismu tekutiny a živiny, které ztrácí. Co při průjmové dietě jíst a co nikoli, by se mělo odvíjet i od toho, co průjem způsobilo.

Zapomínat bychom ale neměli především na dostatek tekutin.

Dieta při průjmu

  • Jezte častěji malé porce jídla (ideálně jídlo konzumujte každé dvě až tři hodiny).
  • Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, především pak kapustě, květáku, okurce a luštěninám.
  • Zeleninu je vhodné konzumovat vařenou nebo dušenou.
  • Ovoci se spíše vyhýbejte, především tomu nadýmavému a nezralému. Zařadit můžete nastrouhané jablko s banánem.
  • Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se naopak vyhýbejte.
  • Vyřaďte z jídelníčku mléko a mléčné výrobky.
  • Doporučují se potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev.
  • Vyhněte se smaženému a ostrému jídlu.

Důležité je, že pokud trvá průjem delší dobu, eventuálně se střídá se zácpovitou stolicí, je třeba vyhledat odborného lékaře a celý stav objektivně vyšetřit.

Homeopatická pomoc při průjmu

Homeopatické léky na ovlivnění průjmu vás mohou překvapit rychlostí účinku, jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, včetně dětí i seniorů, nemají vedlejší účinky. Jedná se například o:  

Arsenicum album 9 CH – užívejte v případě průjmu po požití nepříliš čerstvé potravy se zvracením. Stolice jsou doprovázeny úporným zvracením, jsou tmavé, páchnoucí, bolestivé.

China 9 CH – lék na bolesti břicha s nadýmáním, průjmem bez křečí, s následným vyčerpáním a únavou. Lék reagující na ztrátu tekutin – vyrovnává ionty vnitřního prostředí a zkracuje rekonvalescenci

Podophyllum peltatum 9 CH – tento lék je vhodný na vodnatý, vyčerpávající průjem s křečovitými bolestmi, ve střevech, stolice pak sama již bez bolestí odchází. Vše je doprovázeno „bubláním“ ve střevech.

Nux vomica 9 CH – na poruchy trávení s nevolností, plynatostí a pálením žáhy, zejména při konzumaci nezvyklých jídel a koření.

Léky užívejte 3–4× denně 5 granulí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Eliška Bartlová

Homeopatii se věnuje od roku 1992. Je autorkou publikací pro odbornou veřejnost i nezdravotníky. Provozuje ordinaci v Brně zaměřenou na klinickou homeopatii pro děti a dospělé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).