Hlavní navigace

Dermatolog radí: V létě si dávejte pozor na citrusové vůně

20. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Máme doma mýdla, šampony, krémy i opalovací krémy se svěžím citronem nebo exotickou vůní pačuli. Víc než kdy jindy nás právě v létě láká šalvěj a hořký pomeranč, avšak pozor na ně, mohou spustit nepříjemné kožní reakce.

Vlivem zvýšené intenzity slunečních paprsků se v létě u lidí častěji objevují popáleniny, alergické reakce a podráždění pokožky. Vyrážky ale mohou vznikat také důsledkem kombinace slunečních paprsků a látek obsažených v kosmetice. Parfemace výrobků trápí podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele Evropské komise až 16 % ekzematiků.

Pozor na vůně

V letních měsících často vznikají na pokožce alergické reakce či podráždění vlivem některé látky obsažené v kosmetickém přípravku. Často je na vině parfemace produktů, která jim dodává charakteristickou vůni. Látky jsou součástí parfémů, ale i kosmetiky, čisticích prostředků nebo změkčovadel. Většinou se jedná o přirozené nebo synteticky odvozené sloučeniny, které způsobují problémy, jako je vyrážka, zarudnutí nebo otok.

Vyhněte se hořkému pomeranči i limetě

Obzvláště v létě by se citliví jedinci měli vyhýbat některým esenciálním olejům, které mohou v kombinaci se sluncem způsobit nepříjemné reakce. V kosmetických produktech se podle statistik objevuje více než dva tisíce pět set vůní. Mezi zavedené alergeny se podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele řadí padesát čtyři jednotlivých vůní a dvacet osm esenciálních olejů. Dalších dvacet šest chemikálií bylo zařazeno mezi pravděpodobné alergeny a třicet pět chemikálií a třináct přírodních látek mezi možné alergeny. (O velkém nárůstu alergií u dětí i dospělých jsme psali už loni Šmarjá, co to je? Alergie na nový gauč a na montérky).

V létě jsou oblíbené zejména citrusové vůně, které působí lehce a svěže. Právě u nich ale může nastat velké riziko vzniku nepříjemných reakcí na pokožce. Mezi toxické látky patří například limeta, hořký pomeranč či bergamot. Citlivé na sluneční záření jsou pomeranč, citron, tangerinka a mandarinka. Potenciální nebezpečí představuje i skořice, šalvěj, pačuli nebo cedr. Rostlinné extrakty bývají často uváděny pod latinským názvem, číst etikety je proto nezbytné. Hlavně se nenechte mýlit označeními jako je hypoalergenní nebo přírodní, protože i tyto produkty obsahují alergeny zcela běžně. Naopak dobrou volbou je například levandule, eukalyptus nebo máta, protože mají hojivé a protizánětlivé účinky. Mohou se tedy užívat i během slunění.

Jak rozlišit alergii od podráždění?

Kombinací působení slunečního záření a kosmetických přípravků můžou na pokožce vzniknout projevy podrážení. Tyto reakce mají velmi podobné projevy jako alergie na sluneční záření, proto je mnoho lidí mylně zaměňuje. Původcem podráždění pokožky nemusí být slunce samotné, ale jeho kombinace s kosmetickými přípravky. Například i opalovací krémy často obsahují vonné a konzervační látky, na které může pokožka nepřiměřeně reagovat.

Oproti tomu podráždění kůže způsobené sluneční alergií se objevuje pouze na místech, která byla vystavena slunci. Nejčastěji na krku, rukou, ramenech. Kosmetické přípravky dokážou vyvolat svědění a otoky na větší ploše těla. Tedy i na místech, která jste krémem nenamazali. K podráždění pokožky může dojít i pouhým nadměrným použitím kosmetického produktu, nejčastěji bývá na vině mýdlo nebo šampon. Kůže začne praskat a je vysušená. Náchylné jsou především partie s tenkou vrstvou kůže, kožní záhyby, oční víčka a tvář.

Alergie si dává na čas

Alergická reakce na nějakou složku kosmetického přípravku se na rozdíl od podráždění neprojevuje na kůži ihned, ale třeba až několik hodin či dnů po použití produktu. Není proto jednoduché určit příčinu potíží. Imunitní systém bojuje proti infekci, kterou vyvolává kosmetická složka. Mezi projevy alergie patří svědění, bolestivá kůže, začervenání a vznik šupinek. Jakmile se alergenu vyhnete, příznaky by měly za několik dnů polevit. Reakce se navíc zpravidla objevuje až tehdy, kdy je tělo alergenu vystaveno více než jednou a spíše opakovaně. To znamená, že alergie nevzniká pouze na nově zařazené kosmetické přípravky, ale i na ty, které používáme dlouhodobě.

Zdroj: LR Health & Beauty  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Tomáš Kampe je primář Kliniky dermatovenerologie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a odborný poradce na lékařské infolince společnosti LR Health & Beauty.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).