Hlavní navigace

Co se dnes nejčastěji pěstuje na českých polích? Řepka to není

23. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/kiwi
Co se na českých polích pěstovalo v roce 1980 a co se tu pěstuje nejčastěji dnes? Asi budete překvapeni. Dříve totiž na prvním místě nebyla pšenice a dnes polím nevévodí řepka.

Nahlédli jsme do dat Českého statistického úřadu, který mapuje osevní plochy i sklizně za poslední roky. Schválně, tipněte si, čeho se u nás aktuálně pěstuje nejvíce a co se tu nejčastěji objevovalo na polích v roce 1980?

Méně krav, více pšenice

Zatímco v roce 1980 se na našich polích nejvíce pěstovaly tzv. plodiny sklizené na zeleno (určené na zkrmení či sklizené zelené – šlo o 1 019 962 ha osetých ploch), letos se odhaduje osetí jen na 484 835 ha. Což má jistě nemalou souvislost s úbytkem hospodářských zvířat v českých chovech a s jejich zásluhou spasení velké části plodin sklizených na zeleno. Co tedy na českých polích najdeme letos? Napadá vás řepka? Kdepak. I když se její osevní plochy opět zvýšily (od roku 1980 se jejich plochy zvětšily hned šestkrát), nejčastěji je kolem silnic vyseta pšenice. Patří jí letos dle odhadů 839 710 ha. V roce 1980 to bylo o cca 150 000 ha méně. (Můžeme zde hledat příčinnou souvislost s nárůstem konzumace pšeničných výrobků, potažmo potížemi s lepkem?)

Z polí se letos odveze méně obilovin než loni

Celkově je odhadovaná úroda základních obilovin nižší než loňská nadprůměrná sklizeň. Předpokládaný pokles produkce o 521 tis. tun je způsobený jak snížením hektarového výnosu, tak poklesem osevní plochy. Pšenice ozimé se sklidí o 165 tis. tun méně než loni, ječmene ozimého se sklidí 607 tis. tun, tritikale (hybridní obilnina, která vznikla křížením žita a pšenice) 197 tis. tun a žita 110 tis. tun. Úroda řepky se odhaduje na 1 305 tis. tun a je vyšší než loňská sklizeň díky rozšíření osevní plochy.

To, čeho krom řepky pěstujeme stále více, je mák. Odhadovaná sklizeň máku, dvacet sedm tisíc tun, je vyšší než loni v důsledku rozšíření osevní plochy na třicet šest tisíc hektarů. Plochy oseté touto tradiční plodinou se již čtyři po sobě jdoucí roky pravidelně rozšiřují. Ve srovnání s rokem 2008, kdy se mák pěstoval na rekordní výměře sedmdesát tisíc hektarů, je však jeho letošní plocha poloviční. I tak ale bude mák o třetinu levnější, než jsme byli doposud zvyklí.

Zdroj: Český statistický úřad

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).