Hlavní navigace

Proč máme fleky a kazy? Jaké potraviny a nápoje nejvíc škodí zubům? Záleží na pořadí!

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Stav chrupu vypovídá mnohé o tom, jak o něj pečujeme, ale působí tu řada dalších faktorů. „Důležité je i to, jakým způsobem a v jakém pořadí konzumujeme,“ říká dentální hygienistka.

Co je největším nepřítelem zdravých zubů? „Tím škůdcem je plak, který se tvoří, i když nejíte,“ vysvětluje dentální hygienistka Marie Kvasničková, DiS. z Dentálního ateliéru v Ostravě. „Kvůli plaku máme kazy, fleky na zubech, zubní kámen, zánět dásní i parodontitidu (paradentózu).“ Po posezení v zubařově křesle a zvuku vrtačky asi touží málokdo, jak se mu tedy co nejlépe vyhnout?

Potíže často začínají oslabením zubní skloviny. Co ho způsobuje a jaké to může mít důsledky?


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Na oslabení skloviny má vliv kyselé prostředí v ústech. To je způsobeno buď zvýšenou konzumací kyselých potravin a nápojů nebo bakteriemi, které zpracovávají cukry na kyseliny. V prvním případě mohou být následkem eroze, to znamená rozpouštění povrchu zubu s následným úbytkem tvrdých zubních tkání, a to hlavně v oblasti zubních hrbolků a velkých ploch zubů. Ve druhém případě může vzniknout zubní kaz, který je lokalizován nejčastěji v zubních fisurách (rýhách) a v mezizubních prostorech.

Co můžeme udělat pro posílení zubní skloviny?

Sklovinu je možné posílit přísunem fluoridů. To děláme pokaždé, když čistíme zuby pomocí pasty, která fluoridy obsahuje – a to je většina zubních past. Pokud je kazivost vysoká, je často doporučováno, aby fluoridace byla intenzívnější. Pak se používají gely, které mají několikanásobně vyšší koncentraci fluoridů než zubní pasty.

Osobně se přikláním spíše k pravidelnému používání past s organickými fluoridy (aminfluoridy) v kombinaci s důkladnou technikou odstraňování plaku (biofilm na zubech, který obsahuje bakterie). Hlavně při večerním čištění zubů se pasta nemusí vyplachovat, naopak je výhodné pěnu z pasty pouze vyplivnout a nějaké zbytky v ústech ponechat, aby se fluoridy mohly déle vstřebávat do skloviny.

Jaké nápoje zubům škodí?

Všeobecně můžeme říct, že jakékoli slazené nápoje škodí a čím sladší, tím horší. Velmi škodlivá je kombinace sladkého s kyselým: nápoje typu cola a různé „džusíky“ a dětská „pitíčka“, která navíc mají speciální uzávěr, přes který nápoj prochází pomaleji, takže jsou zuby nežádoucímu prostředí vystaveny déle. Podobný vliv má pití přes brčko nebo zvyk usrkávání neředěných ovocných šťáv v průběhu celého dne. 

Doporučuji zmíněné nápoje konzumovat např. spolu s hlavním jídlem a během dne pít vodu nebo neslazený čaj.

Často se uvádí, že i ovoce má na zubní sklovinu nežádoucí vliv. Je to pravda?

Když je řeč o ovoci, chtěla bych varovat před banány. Obsahují velké množství cukru a zároveň jsou lepivé – to znamená, že se zbytky ovoce zachytí na zubech a zde zůstanou jako snadný zdroj energie pro bakterie. Citrusy a další kyselé plody zase naleptávají sklovinu.

Když chceme jíst ovoce a přitom neškodit zubům, platí pravidlo: nečistit zuby ihned po konzumaci. Dejme sklovině čas půl hodiny nebo i hodinu, aby svůj naleptaný povrch opět zpevnila. O to se postará hlavně slina, která obsahuje k tomu potřebné minerály. Případně můžeme produkci sliny stimulovat žvýkačkou, bonbónem bez cukru, nebo kyselé prostředí v ústech naředit tím, že se napijeme vody nebo si vypláchneme ústní vodou.

Jsou některé další potraviny a nápoje, kterém zubům škodí, či naopak prospívají?


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Důležitým faktorem je doba působení sacharidů a kyselin. Proto bych chtěla zdůraznit, že nemusí tolik záležet na tom, co jíme a pijeme, ale spíše na tom, jakým způsobem a v jakém pořadí různé věci konzumujeme.

Například když máme hrst čokoládových bonbónů, můžeme je buď pomaličku vychutnávat během několika hodin, nebo si dáme pár kousků hned po sobě a pak se napijeme něčeho neslazeného. Je zjevné, že zubům šetrnější je druhá varianta. Spousta lidí si asi ráda blažený sladký pocit v ústech podrží co nejdéle, ale pokud se jedná o člověka, který o sobě ví, že má vyšší kazivost, měl by se pokusit svoje zvyky změnit.

Obecně škodlivé je to, co obsahuje hodně sacharidů a má tendenci ulpívat na zubech, např. pečivo, chipsy, karamely, turecký med apod. Za prospěšné zubům považuji hlavně tvrdé sýry, ale i jiné mléčné výrobky, zeleninu, tvrdší druhy ovoce a neslazené nápoje.

Jaké nápoje a potraviny způsobují nežádoucí zbarvení zubů?

K nejčastěji zmiňovaným patří káva, čaj a červené víno. Ale jedná se v podstatě o většinu barevných potravin a nápojů: červená řepa, borůvky, kari, tomatové a sójové omáčky, cola, ovocné džusy, zelený čaj… Tyto se nedoporučují konzumovat po bělení zubů. Ale asi by bylo těžké se všem těm věcem úplně vyhnout, aby se fleky netvořily.

Zabarvení zubů se dá profesionálně vyčistit a jako následná prevence tvorby pigmentací nejlépe funguje důkladná technika čištění a kvalitní kartáček. Pigmenty se běžně neukládají do čisté skloviny, ale do vrstvy povlaku ulpívající u krčků a v mezizubních prostorech v důsledku nedokonalého očištění.

Rada pro zdravé zuby tedy zní: hlídat si potraviny, ale hlavně kvalitně a každodenně zuby vyčistit kartáčkem a mezizubní pomůckou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).