Hlavní navigace

Co dělat, aby žáha nepálila

12. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Pocit, že člověku cosi pálivého propaluje krk až k žaludku, zná zřejmě každý. Existují kombinace jídla, které by si měl člověk trpící na pálení žáhy odpustit, aby předešel problémům.

Bez pořádné hostiny se v Česku neobejde žádná rodinná oslava ani společenská událost. Mnoho lidí přitom zapomíná, že žaludek je pouze „chemická továrna“, která potravu zpracovává, nikoli skládka. A jaro je ideální čas myslet víc na žaludek.

Velikonoce totiž pro pětinu domácností znamenaly, že se chystaly tradiční pokrmy: kachna se zelím, mazanec, vajíčka, beránek, pečené jehněčí maso, velikonoční nádivka… Je těžké odolat takovým svodům. Z průzkumu plyne, že o Velikonocích se 63 procent lidí přejí. Nadměrné množství jídla a alkoholu, či jejich špatná kombinace, jsou také nejčastěji příčinou nevolnosti, pálení žáhy, střevních problémů, žlučníkové koliky, akutního zánětu slinivky břišní i mnohem závažnějších potíží.

Pozor na spouštěcí potraviny

V české kuchyni jsou velmi oblíbené nejrůznější polévky, které se podávají jako první chod, tradiční omáčky s knedlíky, pokrmy z hub, vajec a v neposlední řadě též množství pečených sladkých zákusků. Česká kuchyně je na rozdíl od jiných světových těžší a hůře stravitelná, převládají živočišné tuky, maso, mouka. Některé potraviny obsahují velké množství kyselin, jiné způsobují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu.

Víte, že:

Pálení žáhy vzniká v důsledku refluxní choroby žaludku (gastroesofage­álního refluxu). Znamená to zpětný návrat z žaludku do jícnu, kdy natrávená potrava a žaludeční kyseliny se vrací zpět.

"Při pálení žáhy je prvním opatřením vyhnout se potravinám, které potíže vyvolávají. Bývá to často kynuté těsto, citrusové plody, cibule, česnek atd. Nedoporučuje se lehat si s plným žaludkem, nebo se po jídle ohýbat či zvedat těžší břemena,“ říká Jiří Laštůvka, gastroenterolog a primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Z léků se obecně používají preparáty snižující kyselost žaludeční šťávy. V lehčích stavech pomohou přípravky, které kyselinu neutralizují, v těžších stavech léky snižující její tvorbu, jako jsou takzvané H2 blokátory. Jednoznačně nejúčinnějšími léky jsou takzvané PPI, blokátory protonové pumpy obsahující účinnou látku omeprazol.“

Čím žaludku pomůžete?

– Nalačno si ráno dejte sklenku Aloe vera juice s extrakty z pupečníku asijského a maracuji – upraví trávení i vyprazdňování a zamezí zažívacím potížím. 

– Každý pokrm pořádně rozkousejte, aby se jídlo promísilo se slinami.

– Nejezte mnoho druhů různých chutí najednou.  

– Nemíchejte dohromady ovoce a zeleninu.

– Teplý chléb a pečivo raději vynechejte.

– Nejezte příliš teplé ani příliš studené pokrmy.

– Pijte dostatek vhodných tekutin, hlavně pramenité vody.

– Nepřehánějte to s alkoholem.

Více informací naleznete na www.nakyselo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).