Hlavní navigace

Chci zpátky svoje panenství

5. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jedna noc, protržená panenská blána a trocha krve. Dříve či později se to stane většině dívek, pokud se nerozhodnou prožít život v celibátu. Co ale mají dělat, když si to později rozmyslí? Lze se stát znovu pannou?

Ježíši, jaký je to svět!
Jen hanba na nás čeká.
Mladík si přijde vzít, co chce,
a děvče v tom pak nechá.

William Shakespeare: Ofeliiny písně

Dnešní doba v zemi, ve které žijeme, už není tak krutá, respektive netolerantní. Dívky již nemusejí být „poctivé“, když uléhají poprvé do manželského lože. Nikdo druhý den nekontroluje prostěradlo a nehledá krvavý flek. Nemusejí tedy poctivost předstírat, jako v dávných časech, kdy maskovaly protržení panenské blány potřísněním novomanželského lože krví z ukrytého váčku.

Přesto jsou dívky nebo ženy, které se z nějakého důvodu rozhodnou, že „dar, který můžeš věnovat jen jedenkrát v životě a jen jednomu muži,“ darují ještě někomu jinému. Jednou, dvakrát…

Co ženy a dívky vede do ordinací?

„Důvodem mohou být náboženské předsudky a zvyky, nebo byla panenská blána porušena při úraze. Dalším důvodem bývá, že žena zahajuje společný život s novým mužem a má za to, že je to pro společný život důležité jako důkaz vymazání starého vztahu,“ vyjmenovává důvody, proč ženy přicházejí do ordinací plastické gynekologie, primář GynCentra MUDr. Petr Pícha a přiznává, že o tento druh zákroku mají zájem hlavně zahraniční klientky.

Rekonstrukce panenské blány neboli hymenoplastika je chirurgický zákrok, během něhož jsou sešity okraje protržené panenské blány. Samozřejmě se používají vstřebatelné stehy, které nedráždí sliznice a citlivou kůži. Opětovné nabytí panenství trvá zhruba čtyřicet minut.

V nemocnici pacientka obvykle zůstává jeden den a již druhý nebo třetí den po opuštění z kliniky se může vrátit do práce. Přesto, aby byl zážitek stejný jako tenkrát poprvé, měla by žena ještě nějaký čas počkat a poctivost si užívat. „Pokud je pacientka schopna se na delší dobu vzdát sexu, stav se natolik stabilizuje a operovaná sliznice zpevní, že je pak schopna znovu prožít všechny pocity jako při prvním styku,“ dodává Petr Pícha. Termínem „delší doba“ jsou myšleny zhruba tři týdny. 

Když si vzpomenete pozdě…

Rekonstrukce panenské blány není tabu ani pro starší ženy, které již několik let sexuálně žijí. Omezením nemusí být ani již prodělaný porod. V těchto případech bude operace složitější a pravděpodobně se to odrazí na ceně.

Více než věk je důležitý celkový zdravotní stav klientky. Zákroku předchází klasické předoperační vyšetření a porada s odborníkem. Samozřejmě je nutné, aby žena neměla například zánět pochvy a podobně.

Zbořenou hradbu nevinnosti můžete opravit zhruba za několik tisíc korun. Ceny se liší podle jednotlivých klinik a již zmíněné náročnosti operace. Obvykle od deseti do třiadvaceti tisíc korun.

Rekonstrukce panenské blány neboli hymenoplastika

  • Anestezie: operace v celkové anestezii
  • Hospitalizace: jeden až dva dny
  • Hojení: k naprostému zhojení a zpevnění operované sliznice dochází zhruba za tři týdny od operace
  • Cena: obvykle od 10 000 do 23 000 Kč

Chci se blány zbavit!

Některé ženy a dívky navštíví chirurga z opačného důvodu – chtějí panenskou blánu protrhnout. Nejčastěji je to v případě, kdy je příliš silná a brání pohlavnímu styku. Případně kvůli chybějícímu otvoru neodtéká menstruační krev, což se také spíše v ojedinělých případech stává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).