Hlavní navigace

Chcete potraviny bez éček? Nové logo usnadní hledání

27. 9. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Snažíte se vyhýbat některým zpochybňovaným přídatným látkám v potravinách? Namísto pracného zkoumání etiket vám v orientaci pomůže speciální logo na obalu.

První české potraviny mohou nosit logo, že neobsahují přídatné látky, takzvaná éčka. V Česku byl totiž spuštěn pilotní projekt s názvem Certified E-Friendly Food (CEFF), v jehož rámci má být tato značka udělována potravinářským výrobkům bez obsahu konzervantů, umělých barviv a sladidel. Lidem by to mělo usnadnit orientaci při nákupech, píše agentura ČTK.


Autor: CEFF

Mluvčí projektu Ivana Bednářová Častvajová říká, že udělování log bylo zahájeno v září. Značku dostaly některé zmrazené zeleninové směsi vyráběné českou společností Polar, jelikož neobsahují konzervanty, umělá barviva ani sladidla.

„Éčka, která spadají do těchto tří kategorií, jsou veřejností, ale i mnoha odborníky včetně lékařů považována za sporná, některými dokonce jako zdraví škodlivá a pro určité jedince jako jsou malé děti, alergici či lidé s oslabenou imunitou jako zcela nevhodná,“ podotkla.

přečtěte si také: Dobře utajená éčka

Podle Potravinářské komory je ale dělení potravin podle obsahu přídatných látek zavádějící, protože existují pouze povolená a nepovolená éčka. Mluvčí komory Dana Večeřová upozornila, že legislativa škodlivé a zdravé přídatné látky nerozlišuje.

Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání. „Cílem projektu CEFF je zdůrazňovat a podpořit význam zdravého životního stylu bez chemie v jídle a ulehčit spotřebiteli jeho orientaci při nákupu,“ dodala Častvajová.

Projekt je podle ní navíc nezávislý a nestojí za ním žádní výrobci ani lobbistické skupiny, které by chtěly protežovat svoje výrobky či chránit své zájmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).