Hlavní navigace

Čeští veterináři budou učit Čínu, jak na bezpečnost potravin

4. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Experti Čínské lidové republiky mají přijet do laboratoří Státní veterinární správy. Zajímá je zejména problematika BSE (nemoc šílených krav).

Čína má zájem o školení svých expertů na Státní veterinární správě v ČR. Vyplynulo to z jednání v Pekingu mezi zástupcem ministra Čínského generálního úřadu pro kontrolu jakosti a karantény (AQSIQ) Mei Kebao a náměstkem českého ministra zemědělství Alešem Kendíkem. Zahraniční návštěvy se účastní rovněž ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád, který poskytl serveru Vitalia.cz rozhovor o bezpečnosti potravin u nás: „Málokdo si uvědomuje, jak málo problémů tu díky veterinárnímu dozoru a prevenci máme,“ říká a upozorňuje, že ve světě to není tak běžné, a to ani v rámci Evropské unie: „Co se týče nákaz, jsme na tom v ČR nejlépe v historii. Zjednodušeně řečeno, řešíme v podstatě jen nákazy včel. Když se však podíváte na mapu Evropské unie, tak už to tak zdaleka není. Je spousta nákaz, parazitárních onemocnění, která se vyskytují u volně žijících zvířat. Třeba v Polsku a pobaltských republikách mají problém s africkým morem prasat,“ uvádí.

Školení čínských expertů se má podle českého ministerstva zemědělství uskutečnit na Státní veterinární správě a v jejích laboratořích. „Čínská strana na jednání jasně vyslovila zájem o uskutečnění zmíněné mise. Jako reálné vidíme uskutečnění návštěvy v prvním čtvrtletí roku 2017,“ potvrzuje Petr Majer ze SVS. Prvotně se má jednat o školení k BSE, nemoci šílených krav. „Nelze však vyloučit, že čínské experty nebudou zajímat i jiné věci. Při pravděpodobné návštěvě na Státním veterinárním ústavu jim bude určitě prezentován průřez jeho činností, která je vskutku široká. Podobně tomu může být i na Státní veterinární správě,“ uvedl Petr Majer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).