Hlavní navigace

Český chřest se vrací na trh

22. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chřest byste po řadu let v našem maloobchodě hledali marně. A pokud jste na něj přece jen někdy a někde narazili, jednalo se obvykle o chřest dovezený ze zahraničí.

Chřest se, pravda, do ČR dováží i v současné době, ale v některých sítích je již možné narazit i na domácí produkci. Český chřest lze – vedle farmářských trhů – koupit například i v sítích Kaufland, Billa, Penny Market nebo Makro, a to v cenách od zhruba šedesáti do osmdesáti korun za půlkilogramové balení.

Pokud se týká čerstvého chřestu, hlavním konkurentem domácí produkce je v současné době zřejmě chřest z Maďarska. Co je však důležité: tento dovážený chřest není oproti tomu našemu levnější, a vzhledem k tomu, že jde o výrobek podléhající rychlé zkáze, je logicky vhodnější koupit si chřest český, u kterého je alespoň teoreticky (většinou ale i prakticky) vyšší záruka právě čerstvosti. Ta je totiž klíčovým parametrem kvality.

Chřest – lahůdka pro bohaté?

Český chřest, ačkoli se to obecně málo ví, byl v minulosti zárukou vysoké kvality, podobně jako třeba pivo. I proto existuje na trhu značka Český chřest, což by měla být garance vysoké kvality i v současné době.

Jak přitom připomíná portál www.ceskychrest.cz, chřest se dříve dodával například na císařský dvůr ve Vídni, do Německa nebo do Říma. Pro chřest měl podle uvedeného portálu slabost například Ludvík XIV., který měl na jeho pěstování zvláštní skleníky, v oblibě ho měla Sophie Lorenová, neobejde se bez něj žádná kuchařka těch nejlepších světových michelinských kuchařů od Gordona Ramseyho, Hestona Blumenthala, ale i Jamie Olivera. Ten nejlepší chřest nechybí na slavnostních tabulích státních recepcí v Bílém domě i v Kremlu.

V předlistopadovém období byla ale produkce chřestu v naší zemi utlumena – chřest doplatil na to, že byl vnímán jako lahůdka pro bohaté a tedy jako zbytný zelinářský produkt. 

Chřest je zpět

Z pohledu spotřebitele to byla velká škoda, chřest obsahuje řadu pro organismus příznivých látek a navíc je jeho výhodou téměř univerzální kulinářské použití. Návrat chřestu, a českého zvláště, je tak mimořádně vítaný.

 

Pozitivní je i skutečnost, že při podpoře odbytu našeho chřestu nezapomínají jeho pěstitelé na potřebnou propagaci. V řadě lokalit se tak konají různé typy slavností chřestu, ta nejbližší proběhne již po jednadvacáté od pátku 22. května do neděle 24. května v Ivančicích na Moravě, a to s bohatým doprovodným programem včetně ukázek přípravy pokrmů z chřestu a prodeje čerstvého českého chřestu návštěvníkům. Dodavatelem chřestu pro tuto akci, ale i do zmiňovaných maloobchodních sítí, je mimo jiné farma Hostín u Vojkovic na Mělnicku, která pěstuje několik druhů bílého chřestu i zelený chřest, a její produkty lze samozřejmě zakoupit i přímo na farmě v Hostíně. Pražáci a lidé z okolí hlavního města mohou chřest z uvedené farmy zakoupit také v prodejně čerstvé zeleniny v Chýni u Prahy – otevřeno má od pondělí do pátku od deseti do osmnácti hodin. Kdo má štěstí a dobrý zrak, může v současné době narazit na náš chřest také v blízkosti některých komunikací.

Kupte si čerstvý chřest

Rady k nákupu a tipy pro přípravu chřestu se dozvíte v našem článku Chřest bez chyby. Recepty pro zdraví najdete v textu Léčivé účinky chřestu: využijte výhonky i kořen.

Množství receptů, ale i nutričních údajů a informací o pozitivním dopadu konzumace chřestu pro člověka přináší také zmiňovaný server www.ceskychrest.cz. Například tipy pro výběr kvalitní suroviny:

7 tipů, jak poznat kvalitní a čerstvý chřest

Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nepůjde o chřest český – takže tím pádem bude méně čerstvý. A jak poznáte, že chřest, který držíte v ruce, je čerstvý a kvalitní?

  • Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu.
  • Při naříznutí vytéká z čerstvého chřestu bílá míza.
  • Čerstvý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekazte si chuť a nekupujte ho.
  • Čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete.
  • Čerstvý chřest není svraštělý a není výrazně okoralý v řezu
  • Pokud se chřest prodává ponořený ve vodě, může to být známkou toho, že potřeboval první pomoc a již není nejčerstvější.
  • Chřest, který je čerstvý, voní. Zápach je jasným signálem, že je něco špatně.

Zdroj: www.ceskychrest.cz

K nákupu a chřestovému experimentování máte mimořádnou příležitost, pokud si uděláte výlet do Ivančic. Na slavnostech chřestu by se měl prodávat čerstvý chřest „přímo z pole“ zhruba za cenu 120 korun za kilogram, což je určitě motivační. Především je to ale mnohem levnější řešení, než kupovat naložený chřest v maloobchodních sítích, kde se pohybuje kilogramová cena v rozmezí 320 až 350 korun, a navíc jde v případě zpracovaného chřestu o dovoz ze zemí splňujících parametry „nekonečného cestování“ potravin po planetě – například z Číny nebo z Peru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).