Hlavní navigace

Češi letos spali zoufale málo

31. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Den by měl být rozhodně delší, nebo budeme spát ještě méně než dosud. Každý stý Čech spí jen čtyři hodiny denně, což se může neblaze projevit na naší kondici.

Zamačkáváte ráno budík s toužebným přáním alespoň ještě jedné hodiny spánku navíc, nebo je pro vás naopak zazvonění budíku vysvobozením z již hodinového převalování se v posteli?

Kvalita a délka spánku významným způsobem ovlivňují život člověka, jeho zdraví, duševní pohodu i výkonnost. Dospělému člověku pro zajištění dostatečného spánku údajně stačí v průměru sedm až osm hodin spánku denně, i když doporučení se někdy liší. A jak je na tom česká populace se spánkem v reálu?

Brzké vstávání neznamená kratší dobu spánku

Společnost ppm factum research provedla reprezentativní průzkum na souboru 997 respondentů ve věku 15–85 let z celé České republiky (metodou osobního dotazování) zaměřený na styl života, přičemž jedním z témat byla i délka spánku.

Češi ve věku 15–85 let spí denně v průměru sedm a čtvrt hodiny. Výše zmiňovaných ideálních sedm až osm hodin spánku si dopřává šest Čechů z deseti. Opravdu do růžova se díky devíti či dokonce více hodinám spánku vyspí 14 % obyvatel. Na druhou stranu čtvrtina Čechů spí méně než sedm hodin. Každý stý Čech spí jen čtyři hodiny denně.

Ačkoliv v menších obcích pracovní doba obvykle začíná v ranějších hodinách než ve městech, na průměrné délce spánku se tento fakt příliš neodráží a lidé na vesnici i ve městě spí v průměru přibližně stejně dlouho. Rozdíl je pouhá čtvrthodina spánku navíc ve velkých městech oproti malým obcím. V detailnějším pohledu je ale přece jen vidět, že těch opravdových spáčů, kteří spí devět a více hodin, je ve velkých městech nad sto tisíc obyvatel téměř dvakrát tolik (19 %) než v malých obcích pod pět tisíc obyvatel (11 %). Nejnižší podíl nespavců je ve velkých městech nad sto tisíc obyvatel (22 %).

Mladí si přispí, starší přivstanou

Ačkoli délka spánku úzce souvisí s věkem, rozhodně ne tak, že čím je člověk starší, tím méně spí. Mladí lidé si v porovnání s ostatními věkovými kategoriemi přispí nejdéle a obvykle vstávají po téměř osmi hodinách spánku. Se zvyšujícím se věkem se pak průměrná délka spánku opravdu zkracuje a nejkratší dobu spí lidé ve věkové kategorii 45–54 let – v průměru méně než sedm hodin. Dále se už ale průměrná délka spánku opět prodlužuje.

Ve věku 55 a více let spí lidé už opět přes sedm hodin, a v důchodovém věku je to v průměru sedm hodin a dvacet minut. Na druhou stranu je však nutno poznamenat, že mezi důchodci, jejichž ranní vstávání již není určováno pracovní dobou, tři z deseti lidí spí v průměru maximálně šest hodin denně. Nejméně spí lidé ve středním věku (45–55 let). To je asi přirozené, protože jde o opravdu o velmi náročné životní období – na jedné straně jejich děti vylétají z hnízda a na druhé straně rodiče těchto lidí se dostávají do věku, kdy už v řadě případů potřebují pomoc. A už tyto situace samotné naše myšlenky zaměstnávají natolik, že nám často zkrátí spánek. To platí pro obě pohlaví.

Zdroj: ppm factum research

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).