Hlavní navigace

Češi homeopatickým lékům věří

24. 5. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Pro některé je to podfuk století, pro jiné spása a záchrana v okamžiku, kdy jim moderní medicína nemá co nabídnout. Řeč je o malých bílých pilulkách z cukru, tedy o homeopatikách.

Můžeme se o tom hádat a snášet jeden argument za druhým, proč by homeopatie měla či neměla fungovat, nicméně je nepopiratelným faktem, že u nás na trhu je registrovaná jako lék, užívá se čím dál víc a jak dokazuje první výzkum svého druhu, lidé jí také věří.

Výzkum proběhl letos v únoru a výsledkem jsou zajímavá zjištění. Cílem bylo zjistit povědomí a postoje české populace k homeopatii, četnost a důvody používání či nepoužívání této léčebné metody. Kromě toho také zjišťoval, na jaké zdravotní obtíže lidé homeopatika užívají nejčastěji, jaký mají názor na účinnost této metody, jak jsou spokojeni s množstvím a dostupností informací o homeopatii a odkud tyto informace nejraději čerpají.


Autor: Isifa.cz

Průzkum provedla společnost MindBridge Consulting a odpovídal v něm reprezentativní vzorek tisíce lidí od 18 do 55 let. Výsledek?

Užívala ji už třetina lidí

Homeopatie je třetím nejznámějším způsobem léčby, zná ji více než 80 procent respondentů. Homeopatickou léčbu už někdy v životě použilo 30 procent Čechů. Většina uživatelů se pomocí homeopatie léčí dlouhodobě (to znamená déle než 1 rok) a v téměř dvou třetinách případů se homeopaticky léčí více členů rodiny,“ říká Edita Krchová, mluvčí společnosti Boiron, která si průzkum veřejného mínění objednala.

Výzkum: Jaké známe způsoby léčby?

Zdroj: Výzkum společnosti MindBridge Consulting

Nejčastějšími důvody pro užívání homeopatie je to, že jde o léčbu přírodní, bez vedlejších účinků a podle přesvědčení účastníků průzkumu účinnou. Většina respondentů ji dokonce považuje za účinnou i přesto, že ji zatím ještě nevyzkoušeli.

Homeopatika nejčastěji bereme v zimě

Přes 60 procent uživatelů používá homeopatickou léčbu na nemoci zimního období, více než 24 procent jako prevenci a přes 15 procent na alergie. Nejčastějším důvodem pro zvolení právě homeopatické léčby je doporučení známých (52 procent), dále doporučení lékařem (38 procent) a vyhledání informací na internetu (26 procent).

Více než polovina respondentů není spokojena ani s množstvím informací o homeopatii, ani s jejich dostupností. Pacienti by tyto informace hledali na prvním místě na internetu, dále u pracovníka ve zdravotnictví a u lékárníka.

Důvody pro používání homeopatie:

  • je přírodní: 63,3 % lidí
  • je bez vedlejších účinků: 46,8 % lidí
  • nechci používat chemii: 28,1 % lidí
  • je účinná: 27,1 % lidí
  • doporučil mi ji lékař: 22,2 % lidí
  • doporučili mi ji známí: 18,5 % lidí
  • nemohl/a jsem používat jiné léky: 13,5 % lidí
  • vyhovuje mi praktická léková forma: 11,2 % lidí
  • doporučil mi ji lékárník: 10,0 % lidí
  • je levná: 4,4 % lidí
  • doporučují ji v médiích: 1,9 % lidí
  • jiné důvody pro užívání: 7,9 % lidí
  • nevím: 15,6 % lidí

Zdroj: Průzkum společnosti MindBridge Consulting 

Vlastní dobrá zkušenost přesvědčí nejvíc

Přestože podle některých vědců homeopatika nefungují, jejich spotřeba v Česku roste. Jen během posledních tří let se podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv zvedl prodej balení homeopatických léků o víc než půl milionu. A to bez reklamy, protože reklama na homeopatika smí sice představit výrobek, ale paradoxně nemůže říct, k čemu je určený. A taková reklama prakticky nemá smysl.

Proč tak ochotně zobeme pilulky, o nichž mnozí vědci tvrdí, že jde jen o placebo?

Kdo vyzkoušel a léky mu zabraly, bude jim věřit a užívat je dál. A mnohé případy z mé praxe ukazují skoro až neuvěřitelná uzdravení, například v případě rozsáhlých ekzémů u novorozenců, s nimiž si v nemocnici nevěděli rady a chtěli přistoupit k léčbě kortikoidy, protože dítě mělo kůži po celém těle jako jeden velký bolák,“ říká dětský lékař Tomáš Karhan, který o léčbě homeopatií napsal knihu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).