Hlavní navigace

Pět věcí, kterých se lidé nejvíc bojí

11. 3. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Co mají společného lidé na celém světě? Nejvíc ze všeho se obávají růstu životních nákladů. Nepřekvapí, že se v Číně bojí zemětřesení, ale proč zrovna Poláci mají strach z terorismu?

Zajímavý mezinárodní průzkum uskutečnila v loňském roce nadnárodní pojišťovací společnost RSA. Na 7000 respondentů z několika zemí v něm odpovídalo na otázku, čeho se nejvíce obávají. Každý uváděl svých pět „nej“ obav. Některých věcí se bojí lidé po celém světě; některých naopak jen obyvatelé určitých oblastí. Čeho se tedy bojí všichni a čeho jen někteří? A proč?


Autor: SXC

Účastníci průzkumu pocházeli z Velké Británie, Švédska, Kanady, Argentiny, Polska, Spojených arabských emirátů a Číny. Do průzkumu nebyly zahrnuty státy zmítané válkou – zážitky podobného typu by nepochybně výsledky dosti zkreslily. Pochybnosti vyvolává zařazení seizmicky aktivní Číny, protože autoři průzkumu uvádějí, že vyloučili také země v nedávné době postižené nějakou přírodní katastrofou. Zohledňovali ale spíše náhlé, neočekávané události (jako bylo např. tsunami v jihovýchodní Asii 2004), zatímco k zemětřesením v Číně stejně jako třeba v Japonsku dochází relativně často a – poněkud cynicky vzato – tak nějak patří ke „každodenní“ realitě.

Život není peříčko

I tak ale výsledky ukazují, že ne všude je život jednoduchý: Argentinci se mimo jiné bojí vloupání do svých domovů a přepadení na ulici, zatímco Číňané se úplně nejvíc bojí právě zemětřesení, které se celkem logicky ani v jedné z ostatních zemí na žebříčku „top 5“ vůbec neumístilo. Číňané se také obávají o přístup k pitné vodě a nebezpečných přísad v jídle (rovněž ani tyto obavy nesdílejí ve větším měřítku lidé z dalších zemí). Poněkud překvapivé může být, že Argentinci sdílí s Araby z Emirátů společnou obavu z vlivu korupce na politiku, zatímco obyvatelé ostatních zemí se více bojí jiných věcí. Primát v Argentině ovšem získala obava z ilegálních drog, rovněž argentinská „specialita“.

Teroristických útoků se bojí Britové, Arabové a poněkud překvapivě Poláci. Švédové hrozbu teroristického útoku nijak zvlášť nevnímali, je ale nutné mít na paměti, že ačkoli byly výsledky zveřejněny teprve nyní, výzkum samotný probíhal před 11. prosincem loňského roku, kdy se sebevražedný atentátník odpálil přímo v centru Stockholmu. Snad je alespoň potěšitelné, že v žádné ze zemí se na prvních pěti místech neobjevila obava z vypuknutí válečného konfliktu.

Obavy vyvolávají také – třebaže ne všude – změny klimatu (Švédsko, Kanada, Emiráty) a poškozování životní prostředí (ve Švédsku dokonce hned na prvním místě, dále pak v Kanadě). Z regionálních specialit stojí ještě za zmínku obavy z asociálního chování, které vévodí žebříčku v Británii.

Globální strach – peníze vedou


Autor: SXC

A čeho se lidé bojí v zásadě po celém světě? Na předních místech se umístil strach z rakoviny a také obavy z řidičů, kteří řídí pod vlivem alkoholu či jinak nebezpečně.

Absolutním vítězem se ale staly obavy z růstu životních nákladů, které se umístily na prvním místě dokonce i v Emirátech, které v očích řady lidí představují symbol blahobytu a rozhazovačného luxusu. Obecně také platí, že menší obavy mají lidé, kteří nemají děti. Souhrnně vzato největší obavy obecně mají Číňané.

Ženy se často bojí porodu: Strašák jménem porod,

u mužů vyvolává paniku urologické vyšetření: Kdy mají muži strach?

Je nepochybné, že výsledky každého takovéhoto výzkumu je nutné brát pouze orientačně. Zcela chybí názory obyvatel Austrálie a Afriky, které by mohly celkové pořadí beze sporu ovlivnit (např. v otázce obavy o přístup k pitné vodě). Také např. v případě Číny je zřejmé, že vzorek respondentů může jen těžko zahrnout všechny možné skupiny obyvatelstva – jiné obavy bude mít člověk žijící v některém z center obchodu na mořském pobřeží a jiné člověk žijící hluboko v suchém vnitrozemí u mongolských hranic. Obavy z teroristického útoku jsou také bezpochyby rozdílné u lidí žijících v metropolích a u jejich krajanů žijících na venkově.

Hladomoru už se nebojíme

Na otázku, proč se lidé v jedné zemi bojí zrovna jedné věci a lidé někde jinde něčeho jiného, samozřejmě není jednoduché podat odpověď. Svou roli hraje řada vlivů – geologických, klimatických, politických, legislativních, ekonomických, kulturních a dalších. Je celkem logické, že lidé žijící v seizmicky aktivních oblastech (Čína) mají větší obavy ze zemětřesení než lidé žijící oblastech seizmicky klidných.

Stejně tak jsou obavy Argentinců smutným dokladem o stavu práva a pořádku v jejich zemi. Roli také bezpochyby hraje vliv médií. „Média se změnám životního prostředí a klimatu dlouhodobě věnují a jejich zpravodajství hraje svou roli,“ odpovídá tiskový mluvčí švédské pojišťovny Trygg-Hansa (která se na výzkumu podílela) Malou Sjörin na otázku, proč se zrovna ekologické otázky umístily ve Švédsku na prvním místě.

Spíše než hlad řešíme hubnutí: Pozor, hubnu a ty budeš taky!

Je jistě potěšitelné, že do žebříčku nejčastějších obav se nedostaly pohromy, které trápily naše předky – hladomory či epidemie. Svět, ve kterém žijeme, je z tohoto hlediska bezpečnější než svět našich předků; i dnes je však stále co zlepšovat.

Nezbývá než si přát, abychom se jednou dočkali doby, kdy by se ve výpovědích podobných výzkumů objevovaly jen obavy z drobných potíží, fóbií a banalit.

Jak by vypadal žebříček vašich pěti největších obav? Co myslíte, jak by dopadl podobný průzkum v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studuji historii a švédštinu na Filozofické fakultě UK a kromě četby odborné literatury a románů severských autorů patří k mým zálibám především cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).