Hlavní navigace

Čechy trápí zdravotnictví víc než nezaměstnanost

11. 3. 2011

Sdílet

Za nepalčivější problém české společnosti považují lidé především oblast zdravotnictví. Podle 95 procent Čechů si žádá naléhavé řešení. Většina se obává i korupce a nezaměstnanosti. Naopak spokojenost panuje v oblasti služeb, zboží, ale i kultury. Vyplývá to podle agentury ČTK z únorového průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Za nepalčivější problém české společnosti považují lidé především oblast zdravotnictví.

Podle 95 procent Čechů si žádá naléhavé řešení. Většina se obává i korupce a nezaměstnanosti. Naopak spokojenost panuje v oblasti služeb, zboží, ale i kultury. Vyplývá to podle agentury ČTK z únorového průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Počet lidí, kteří považují otázky osudu zdravotnického systému za velmi závažné, se od lednového průzkumu zvýšil o 16 procent. Zato třeba potíže s vysokou mírou nezaměstnanosti trápí o něco méně respondentů. I přes mírný pokles se ale obavy stále drží na velmi vysoké úrovni. Nezaměstnanost i nadále označuje 72 procent lidí za velmi naléhavou, dalších 21 procent za docela naléhavou.

Mladší lidé jsou optimističtější

Rychlé řešení si podle více než 90 procent lidí žádají také potíže v oblasti sociálních jistot, hospodářské kriminality a celkově fungování českého hospodářství. Zlepšení zaznamenal průzkum u životního prostředí a také bezpečnosti občanů. Počet lidí, které považují za nutné řešit tuto problematiku, klesá od roku 2007, respektive 2008.

Stav české společnosti hodnotí pozitivněji lidé ve věku pod 45 let a také obyvatelé s dobrou životní úrovní. Kritičtěji se vyjadřují starší občané a ti, kteří hodnotí svoji životní úroveň jako špatnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).