Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Kozlík lékařský

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nespíte, jste podráždění, trápí vás časté migrény nebo jste nervově vyčerpaní? Nejvyšší čas vybrat polostinné stanoviště a vysadit si kozlík lékařský. Jeho pěstování není nijak náročné.

Kozlík dorůstá do výšky 150 cm, jeho lodyha je rýhovaná a dutá. Má zubaté lístky, bíle až narůžovělé květy a jeho plodem je nažka s péřovitým chmýrem.

Tato bylinka je známá také pod názvem baldrián, kočičí křen či čertikus. Nalézt ho můžete na vlhkých místech, obzvláště v lesích, na loukách, mýtinách, příkopech a rašeliništích, a to jak v Evropě, tak i Asii a Severní Americe.


Autor: Isifa.cz

Kozlík lékařský je účinný při migrénách, ale jeho dlouhodobé používání se nedoporučuje

Využití v kuchyni

V kuchyni je kozlík lékařský přidáván například do polévek a k dušenému masu, ovšem vařením se obsah účinných látek snižuje. Ve formě čaje se konzumuje sušený nadrcený oddenek, který má však velmi výrazné aroma, které se dá řešit smícháním s jinou zklidňující bylinkou, jako je například levandule, meduňka či třezalka. V dnešní době jej můžeme najít také jako součást relaxačních drinků na podporu spánku či proti stresu.

Jak si vypěstovat doma

Jelikož je rozšířený i volně rostoucí v přírodě, není jeho pěstování nijak náročné. Důležité je zvolit vhodné stanoviště, nejlépe se mu bude dařit v polostínu a s dostatečnou vláhou. Nejvhodnější půda k pěstování kozlíku je hlinitě-písčitá s neutrálním pH, dobré je volit půdu bohatou na živiny.

Semínka vysévejte ještě před příchodem mrazů, tedy zhruba v říjnu a listopadu. Nechejte je na povrchu substrátu, protože ke klíčení je nutné světlo. Semenáče vyklíčí na jaře, hnojení ani podobná péče není nutná. Při dlouhodobějším suchu dopřejte kozlíku občasnou zálivku.

Kdy sklízet

Kořeny i oddenky se sklízí druhý rok, a to od září do října. V období před rozkvětem je obsah účinných látek nejvyšší. Oddenky opatrně očistěte ve studené vodě, ty větší můžete rozříznout na půl a sušte je na vzdušném místě při teplotách do 35 °C.

Jak uchovávat

Správně usušená bylina má žlutošedou až světle hnědo-šedou barvu, silný charakteristický zápach a kořenitou, hořkou chuť. Sušený kozlík lékařský skladujte v dobře uzavřených nádobách nebo v papírových pytlících, oddělený od ostatních bylinek, ty by totiž výrazné aroma kozlíku mohly převzít.

Léčivé účinky

Kozlík je jednou z nejúčinnějších bylinek na nespavost a pro celkové uklidnění, využívá se při srdečních neurózách, nervovém vyčerpání a migrénách. Dokáže pomoct při ženských problémech, podrážděnosti, hysterii a malátnosti. Tlumí bolesti zubů a pálení žáhy, kozlíkové kapky pak pro tlumení projevů epilepsie a při silné, bolestivé menstruaci.

Jeho dlouhodobé užívání se nedoporučuje, nejvhodnější užívání je po dobu tří dnů a pak následná třídenní pauza. Dlouhodobější užívání by mělo být konzultováno s lékařem, těhotné ženy by se jeho užívání měly vyhnout úplně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).