Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Kopřiva dvoudomá

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je to plevel, se kterým neúspěšně bojujeme na zahradách rok co rok. Což takhle složit zbraně a být s kopřivou zadobře? Pomůže nám při cukrovce, plynatosti i s vypadávajícími vlasy.

Je to rostlinka, kterou nejspíše všichni znají obzvláště pro její žahavé vlastnosti, ovšem málokdo ví, že je to jedna z vůbec nejléčivějších bylinek. Kopřiva dosahuje výšky 50 až 150 cm a někdy i mnohem víc, květy na ní můžeme pozorovat od června do října. Popálení způsobují její žahavé chlupy neboli trichomy, které se při dotyku zabodnou do kůže a při dalším pohybu způsobí její nepatrné protrhnutí. Potřísní pokožku pálivou tekutinou složenou z acetylcholinu, histaminu a serotoninu, což způsobuje bolest a svědění. Kopřiva má široké uplatnění v léčitelství, kosmetice, ale i kuchyni.

Hodí se do sekané, podpoříte s ní růst vlasů a pomáhá i při cukrovce
Autor: Isifa.cz

Kopřiva se hodí do sekané, podpoříte s ní růst vlasů a pomáhá i při cukrovce

Kopřiva v kuchyni

V kuchyni se dají tepelně upravené listy kopřivy přidat v kombinaci i s jinými bylinkami, ovocem nebo zeleninou do salátů a polévek. Nebo si můžete vyrobit vlastní sirup či šťávu z kopřiv, která má skvělé detoxikační účinky na lidský organismus.

Jak si kopřivu vypěstovat doma

Kopřiva je pro mnohé pěstitele nepříjemným plevelem, přitom je velmi užitečná. Můžete si z ní vyrobit například kopřivovou jíchu, což je velmi výživné hnojivo pro rostliny a stromy. Kopřiva také odpuzuje mšice a housenky; pokud ji necháte v klidu růst na okraji zahrádky, poskytnete tak housenkám motýlů potravu. Záhony můžete dokonce kopřivou mulčovat a ještě ke všemu se hodí pro všechny pěstované rostliny, nebo ji klidně přidejte do kompostu.

Pokud byste ji tedy chtěli pěstovat, bude stačit pouze jeden výsev, protože pak pravidelně dochází k tzv. samovýsevu a navíc se kopřiva množí také množstvím podzemních oddenků. Nejlépe se jí vede ve stínu, ve vlhké půdě bohaté na dusík.

Kdy sklízet

Sběr je nejlepší provádět již na jaře, kdy se sklízí hlavně mladé výhonky, jestliže ji ale kosíte, dá se sklízet skoro po celý rok, účinky jsou však největší do konce května. K použití je vhodných nejvyšších 4 až 6 lístků včetně řapíku. Semena a kořeny se pak dají sbírat od srpna do listopadu. Se sušením kopřivy je nutné začít co nejdříve po sběru, aby byla zachována její původní zelená barva. Kořeny je nejlepší sušit na slunci a nadzemní části ve stínu, pokud chcete použít umělé teplo, neměla by teplota přesáhnout 60 °C.

Léčivé účinky kopřivy

V léčitelství je využívána ve formě nálevu, oleje, tinktury, obkladů z čerstvých listů nebo šťávy z čerstvé rostliny. Je skvělým pomocníkem při zánětech, ekzémech a vyrážkách. Při pořezání a odřeninách zastavuje krvácení a dopomáhá k rychlejšímu hojení ran. Kopřiva také zmírňuje příznaky alergie, snižuje hladinu cukru v krvi, což je přínosné u lehčí formy cukrovky. Pomáhá při plynatosti, průjmech, virových a bakteriálních onemocněních, a jelikož čistí krev, je vhodná i při chudokrevnosti a různých chorobách krve. Tlumí bolesti hlavy, zabraňuje vypadávání vlasů a pomáhá řešit problémy s trávením. Je vhodná při problémech s vaječníky či slinivkou a při onemocněních jater, žlučníku a ledvin.

Kopřivový nálev nebo odvar

Pokud si chcete udělat vlastní nálev nebo odvar z kopřiv, dejte na jeden šálek lžíci sušené kopřivy, přelijte ji vroucí vodou a nechejte vyluhovat. Nejlepší je vypít jeden šálek ráno na lačno a popřípadě další 1 až 2 šálky během dne. Odvar lze vyrobit také z kořene, a to tak, že na půl litru vody dejte asi 1 lžíci nastrouhaného kořene a vařte 30 minut. Pít ho můžete 2× denně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).