Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Brusnice borůvka

11. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Borůvky nejsou jen ideálním ovocem pro letní koláč. Ať už sušené, čerstvé či mražené pomáhají při léčbě průjmu, cukrovky, ekzému a opařeninách. Zjistěte, jak je pěstovat a uchovávat.

Tato rostlina má tmavě modré plody a najdeme ji především v našich jehličnatých lesích jako souvislý porost dorůstající do výšky asi 40 cm. Je účinným pomocníkem při celé řadě zdravotních potíží, k čemuž se nevyužívají jen plody, ale i části samotné rostliny. Má vejčitě okrouhlé opadavé listy, květy můžeme spatřit v dubnu až červnu. Díky schopnosti barvit na modro-fialovou barvu se využívá jako přírodní barvivo.

Borůvky pomohou od průjmu i ekzému
Autor: Isifa.cz

Borůvky pomohou od průjmu i ekzému

Chuť

Brusnice borůvka má výraznou sladkou chuť.

Využití v kuchyni

Plody se přidávají nejčastěji do buchet, dortů, koláčů, palačinek, koktejlů, zmrzlinových pohárů a knedlíků, přičemž se dají konzumovat i samotné. Dále se z borůvek vyrábí marmelády a džemy, sirupy a ovocné víno.

Jak borůvky pěstovat 

Lesní borůvky zatím nelze na zahradě vypěstovat, neboť jsou závislé na symbióze s mykorhizními houbami a ty nejsou prozatím uměle přenositelné. Takto lze pěstovat pouze borůvky kanadské, které mají větší plody a světlou nebarvící dužinu. Má i skvělé léčivé účinky. Jelikož není náchylná na choroby a škůdce, dá se pěstovat prakticky kdekoliv.
Pokud se rozhodnete pěstovat borůvky kanadské, je nutné upravit kyselost půdy pomocí hnojiv, substrátů, komplexů enzymů a okyselovačů na pH asi 4,5.

Potřebují také zvýšenou vlhkost, tudíž je na sušších stanovištích nutná závlaha, obzvlášť v období tvorby plodů. Rostlinky jsou citlivé na chlor a vápník, tudíž je dobré zalévat dešťovou vodou. Keř preferuje slunné stanoviště, na kterém nám bude plodit dříve a navíc budou plody více aromatické. Pro výsadbu zvolte jaro, aby vám rostliny dostatečně zakořenily.

Abychom později zlepšili opylení a sklizeň, je dobré borůvku vysazovat po dvou a více rostlinkách, ty zasadíme do jámy, která má průměr a hloubku alespoň půl metru. Do jámy dáme po stranách a na dno netkanou textilii nebo fólii s dírami a zasypeme rašelinou. Keře sadíme ve vzdálenosti alespoň 1,5 m od sebe, před výsadbou se doporučuje kořeny rostliny namočit asi na 2 hodiny do vody.

Jestliže chcete mít úrodu po delší dobu, vysaďte několik různých odrůd, které vám dozrají postupně. Při hnojení se stejně jako u zálivky vyhněte chloru a vápníku, nejvhodnější je použít hnojiva určená přímo pro borůvky. Hnojíme však až po prvním roce, když už jsou kořeny silnější a nehrozí jim poškození. K získání co největší sklizně je nutno borůvky od druhého až třetího roku prořezávat, a to každé tři roky. K prořezávání je nejvhodnější měsíc únor, protože pupeny květů a listů jsou už dostatečně rozeznatelné (květní jsou více kulaté). Pro výmladky je příznivé odstraňovat nejstarší větve u země s nejmenšími přírůstky.
Keře můžeme klidně pěstovat 30 až 60 let, plodit začínají až po 3 letech, po 6 letech přichází plná plodnost, kdy může sklizeň dosáhnout 2,5 až 6 kg plodů.

Kdy sklízet

Bez obav můžete sbírat nejen plody, ale i nať a listy. Plody sbíráme, jakmile jsou zralé, tedy v období července až srpna. Sušíme je na slunci nebo ve stínu, později sušíme umělým teplem a na závěr dosušujeme opět na slunci, zabráníme tak ztvrdnutí plodů. Nať sbírejte v období června až září a listy těsně před rozkvětem, asi v červnu až září. Měly by mít tmavě zelenou barvu, aby v nich bylo obsaženo co nejvíce potřebných látek. Sušíme co nejrychleji a obdobně jako plody na slunci či ve stínu.

Jak borůvky uchovávat

V čerstvém stavu je uchovávejte v lednici maximálně dva dny, protože rychle měknou a mohou zplesnivět. Sušené je skladujte v uzavíratelných nádobách, papírových pytlích na suchém, tmavém místě, můžeme je také zamrazit nebo zavařit.

Léčivé účinky

Borůvky jsou považovány za jedno z nejzdravějších ovocí, obsahuje provitamín A, vitamín B a C. Listy jsou jedny z hlavních léčivých bylinek využívaných při léčbě průjmu a cukrovky, pomáhá regenerovat oční sítnici a zároveň působí protizánětlivě v dutině ústní a hrtanu. Jsou zdrojem antioxidantů, a tudíž mají pozitivní účinek proti rakovině. Při ekzému, opařeninách a těžce hojících se ranách postižená místa potírejte odvarem z listů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).