Hlavní navigace

Bradavice můžete chytit i od svého psa

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jsou odpudivé, dotekem přenosné a chytit je můžeme prakticky kdekoliv. Zdobit se bradavicemi ale nemusíme, moderní medicína s nimi umí zamávat.

Kdo je má, v kolektivu nebývá zrovna vřele přijímán. Zvláště pak v tom dětském. Bradavice jsou prostě něco, co nás odjakživa odpuzuje. Mohou být na rukách, nohou, genitáliích i na rtech. Mohou vypadat jako shluk hrbolků, mohou působit jako díra – většinou na ploskách nohou. Co se velikosti, četnosti i barvy týče, ani tady nejsou žádné hranice. Můžete mít jednu žlutou bradavičku i tucet hnědých zdrsnělých výstupků. Jak bradavice vznikají i jak se jich zbavit zjistíme spolu s Jitkou Chaloupeckou a Editou Jatšovou, korektivními dermatoložkami z Laserového centra Anděl.

Lidský papilomavirus (HPV), je jeden z více než stovky různých papilomavirů, který napadá lidské buňky. Jsou to většinou běžné viry, které nemusí být příčinou žádného onemocnění, protože si s nimi náš organismus dokáže poradit. Ale několik druhů bojovných HPV dokáže náš organismus pěkně potrápit. Mohou zapříčinit vznik genitálních bradavic, stát za změnami děložního hrdla a být původcem bradavic na rukou a chodidlech.

Jak k nim přijdu?


Autor: Isifa.cz

Bradavicemi se nikdo nechlubí

Bradavice získáte snadno. Stačí podání ruky s osobou, která si je hýčká a neléčí. „Bradavice jsou totiž přenosné dotekem a škrábáním,“ varuje před kontaktem s nakaženou osobou Jitka Chaloupecká. Ale i když si ruku budete otírat jako detektiv Monk, případně ji, jak je rok dlouhý, nevyndáte z kapsy, můžete být bradavicemi ohrožení. Stačí jedna návštěva bazénu, vířivky, sauny či posilovny, prostě míst, kde se více potíme. Teplo a vlhko vytváří bradavicím ideální podmínky k životu. Stačí se projít bosky po umývárně. „Protože se jedná o infekci, může se rozšiřovat či se i přenášet na další členy domácnosti, varuje před nechtěnými rodinnými „dárky“ Edita Jatšová.

Vrásky přibudou i jedincům s oslabenou imunitou, těm, kteří mají nedostatek vitaminu A a C i malým dětem. Ti všichni spadají do rizikové skupiny, která si koleduje o přenosné výstupky na kůži. Ale třeba už jste dokoledovali, jen tu výslužku nevidíte. Vir HPV má totiž různou inkubační dobu. U jednoho začne bujet za týden po infikaci, druhý se stává přenašečem a bradavice mu naroste až za dva roky.

Jakou „parádu“ si můžeme nosit na těle?

Ploché bradavice – Verrucae planae juveniles

– ploché žlutavé bradavičky o velikosti 2–5 milimetrů. Postihují hlavně obličej předloktí a dolní končetiny dětí. Šíří se hlavně škrábáním a holením.

Vulgární bradavice – Verrucae vulgares

– nejčastější virové projevy na kůži. Jsou to ohraničené tuhé vyvýšené hrboly, s vysokou rozpraskanou rohovinou, na které trpí převážně děti. Nejčastější lokalizace těchto bradavic je na rukou a v obličeji. Pakliže se uhnízdí pod nehty nebo na ploskách nohou, chodí se nám jen velmi těžko: „Bradavice na chodidlech bývají velmi bolestivé, jelikož je zašlapáváme do hloubky,“ říká dermatoložka. Inkubační doba verrucae vulgares je až půl roku, během této doby mohou samovolně zmizet, jindy je třeba zacílit správnou léčbu.

Genitální bradavice – Condylomata accuminata

– květákovité bradavice vegetující ve vlhkém prostředí zejména v oblasti genitálu. Pozor, jsou sexuálně přenosné a ani kondom vás od přenosu neuchrání.

Plantární bradavice – Verrucae plantares

– projevují se jako ztluštělé, dovnitř rostoucí léze a jsou bolestivé na tlak. V útrobách bradavic můžeme vidět hnědé či černé tečky, podmíněné krvácením z krevních kapilár. Najdeme je hlavně na nohou nebo dlaních. Rychle se šíří a často recidivují.

Střapcovité bradavice – Verrucae filliformes

– vypadají jako uzoučké nitky tělové barvy, objevují se na obličeji v blízkosti koutků úst, očních víček. Nevyhýbají se ani krku či okolí nosních dírek. 

Molusky – Molluscum contagiosum

– nezhoubné novotvary virového původu vytváří bradavičnaté útvary na kůži zejména u dětí ve věku dva až dvanáct let. Nejedná se o bradavice v pravém slova smyslu, ale stojí za nimi stejný vir HPV. Molusky však může mít i dospělý jedinec, a to na břiše i genitáliích, přenáší se totiž pohlavním stykem, slinami, ale i pouhým používáním stejných hygienických potřeb.

Jestliže máte doma zvíře, které si mezi srstí nosí bradavičky, mějte se na pozoru. Vzhledem k tomu, že bradavice jsou infekční onemocnění, můžete si je na tělo přenést i z pouhého mazlení se svým čtyřnohým miláčkem. 

Když už je mám, co s nimi?

Neuzavírejte se před okolím, jen proto, že vaše tělo poselo hejno nevzhledných bradavic. Není to sice hlavní výhra v loterii, ale složit zbraně, když má nepřítel převahu, nemusíte. Pro začátek můžete zvolit kolty ryze přírodního charakteru. Na noc přikládejte na postižené místo cibuli, zavažte a denně postup opakujte. Po několika týdnech by bradavice měla sama vypadnout.

Hojně doporučované je i potírání bradavic vlaštovičníkem, šťávou z česneku, tee tree olejem či citronem. Osvědčenou metodou je i přiložení čtvrtky acylpirinu na bradavice a přelepení náplastí.

Když příroda selže, přitvrďte 

Pěkně ty nezvané hosty poduste. „Nejčastěji se k likvidaci bradavice používá tekutý dusík, ať už na dermatologické ambulanci či v domácím ošetření, v kombinaci s domácí aplikací přípravků naleptávající povrchový ochranný val bradavice,“ radí Edita Jatšová.

Dusíkem se bradavice hubí už mnoho let, přesto existuje i šetrnější varianta, laserem: „Cévní laser dokáže zatavit cévy přivádějící výživu pro celou bradavici, a ta postupně odumírá, říká dermatoložka. A jmenuje celou řadu dalších důvodů, proč namísto dusíku zvolit laser: „Výhodou je rychlost ošetření, zákrok trvá několik sekund, velmi rychlé zhojení a přesnost ošetření, kdy pracujeme s přesností na milimetry. Nedevastujeme tak zdravou kůži v okolí, jako je tomu při ošetření tekutým dusíkem.“ Jedinou nevýhodu pak spatřuje v nutnosti zásah několikrát opakovat. Což je ovšem někdy třeba i u dusíku.

Když všechno selže…

Jestliže se bradavice drží všemi kořeny svého hostitele, nezbývá než tasit zbraně nejtěžšího kalibru. „Pro úporné bradavice, kombinujeme dva typy laseru v jednom sezení. Nejdříve v lokální anestézii bradavici celou odpaříme, tzn. že vznikne defekt lehce pod povrch kůže. Poté ještě aplikujeme na spodinu preventivně opět laser cévní k zatavení eventuelních zbytků bradavice,“ popisuje tvrdý zákrok dermatoložka. Nevýhodou této silné kombinace je delší doba hojení s otevřenou plochou, jedná se tedy o ošetření bolestivější, s větším rizikem jizvení či infekce. Ale výhody převládají: vysoká preciznost zákroku a vyšší procento definitivního odstranění bradavice již po jednom sezení.

Mimo přírodní léčby a zásahu laserem a dusíkem si můžete nechat bradavice seškrábnout lžičkou, mazat keratolytickými mastmi či lápisy – leptavými přípravky k odstranění bradavic, užít si vyjmutí bez umrtvení. Alternativou pro lékařský zásah jsou i náplasti s až 40% obsahem kyseliny salicylové, která působí podobně jako keratolytické masti – kyselina postiženou kůži změkčí a po několikadenním působeni se i s bradavicí odstraní. Do popředí se dostaly i tužky na bradavice (Wartner, Čertův kamínek…) díky rychlému léčení v domácích podmínkách. Výrobci slibují odstranění bradavic do čtyř dnů.

Nenechte bradavice určovat výši vašeho sebevědomí. Dejte jim vale a znovu naplno tiskněte ruce, objímejte se a užívejte stejné ručníky jako zbytek rodiny. Mohou se sice vrátit a růst, ale vy už budete vědět, jak na ně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).