Hlavní navigace

Šílená matka, šílený svět? Botox na dětských soutěžích krásy

18. 5. 2011

Sdílet

Žena, které v USA úřady odebraly osmiletou dceru, protože jí píchala botox, aby měla větší šance v soutěžích krásy, tvrdí, že je to běžné. Pro svoji dceru dělala prý to nejlepší.

Kerry Campbellová se v americké televizní show „pochlubila“, že své osmileté dceři Britney píchá botox, látku na vyhlazení vrásek, aby měla větší šance v dětských soutěžích krásy. Rozhovor vyvolal poprask mezi diváky a spustil vyšetřování úřadů na ochranu dětí, sociální služba včera ženě dceru odebrala, informuje agentura ČTK.

Campbellová, která pochází z britského Birminghamu, poprvé mluvila o tom, že dceři píchá botox, už v březnu, kdy svůj příběh svěřila britskému bulvárnímu list The Sun. V něm tvrdila, že používání botoxu je na dětských soutěžích krásy běžné.

Botox

  • byl zaveden v roce 1989 coby prostředek pro vyhlazování vrásek
  • schválený je také k léčbě např. nadměrného pocení či migrenózních atak
  • je pročištěnou formou jedu botulinu
  • blokuje spojení mezi nervy a svalem a dočasně sval ochromuje
  • patří výhradně do rukou odborníků

Dělá to přece každý

V pořadu televizní stanice ABC Good Morning America, kde vystoupila spolu s dcerou, žena popisovala, jak Britney přihlašuje do soutěží krásy, kde se prý od ostatních matek dozvěděla, že by jí mohla píchat botox. „Rodiče tam mluvili o tom, jak dávají svým dcerám injekce, aby zvětšili jejich rty nebo zmenšili vrásky. Každý to dělá a mluví o tom. Neděláme nic nezákonného a já nechci, aby tam moje dcera byla jediná, která si nijak nepomáhá," uvedla. Před soutěží také dítěti depilovala nohy voskem. „Soutěže jsou tvrdý svět, to vám můžu říct,“ prohlásila v programu. „Ty děti jsou drsné.“ 

Její výroky ale organizátoři podobných dětských soutěží krásy popírají. „Nikdy v životě jsem neslyšela, že by se dětem dával botox. Vždyť je to šílené,“ cituje iDnes.cz ředitelku soutěže krásy v Kalifornii Barbaru Thomasovou. „K čemu by jim byl? Žádné vrásky nemají.“

Matce se zdá její konání v pořádku: „Snažím se Britney pomoci, aby se stala hvězdou. Vím, že jednou bude modelka, herečka nebo zpěvačka,“ řekla. „To, co jí teď dávám, zajistí, že bude vypadat stále mladší a bude mít dětský obličej. Vše, co pro Britney chci, je co nejlepší start do života, aby bylo pro ni snazší stát se superstar.“ 

Brzy by chtěla operaci prsou a nosu, aby mohla být hvězda

Campbellová v televizi šokovala i fotografiemi, na nichž bylo vidět, jak dceři injekce vpichuje. Aplikace botoxu je poměrně bolestivá a pro kosmetické účely se nedoporučuje nikomu mladšímu osmnácti let. U dítěte může podle vyjádření odborníků látka ochromit vyvíjející se svaly; vpíchnutí na špatné místo nebo v nesprávné dávce může navíc způsobit dýchací potíže, anebo ovlivnit schopnost dítěte polykat.

Ještě horší mohou být dopady na psychiku dítěte, když mu takto jeho vlastní matka dává najevo, že není dokonalé.

Britney v pořadu řekla, že ji píchání injekcí občas bolí a někdy si trochu popláče, ale že si na ně zvykla a vypadá po nich lépe. Na dotaz, jestli ví, proč je dostává, nejdřív odpověděla, že ne. Až po pobídnutí od matky dodala, že viděla, že má vrásky a nemyslí si, že by byly pěkné.

„Moje kamarádky si myslí, že je to skvělé, že všechnu tuhle péči mám, a chtějí být jako já. Každý večer se dívám, jestli nemám vrásky. A když nějaké vidím, chci další injekce,“ řekla Britney v rozhovoru pro The Sun. „A taky bych brzy chtěla operaci prsou a nosu, abych mohla být hvězda,“ tvrdila osmiletá dívka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).