Hlavní navigace

Bolí vás záda? Kupte si míč

3. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Žít zdravě
Bolestmi zad trpí až osmdesát procent populace a přitom nemusí. Vyzkoušejte osvědčené metody, posilte zádové a břišní svalstvo a hoďte svoje záda do latě.

Počet lidí, kteří si stěžují na bolesti zad, stále roste, alespoň jednou se s nimi setkalo 80 % populace. Na vině může být jak sedavý způsob zaměstnání, nedostatek pohybu, tak i onemocnění ledvin. Odborný poradce Jan Větrovský poradí, jak se lze bolesti zad zbavit.

Příčin, které stojí za bolestí zad, je víc, než se zdá:

  • Sedavé zaměstnání – špatná židle a hrbení se u počítače namáhá páteř
  • Ochablé zádové a břišní svaly tzv. vzpřimovače páteře – bez svalové opory dochází ke špatnému držení těla, případně k deformaci páteře
  • Špatné držení těla u dětí – „proutek se má ohýbat, dokud je mladý“ – se správným držením těla je vhodné začínat už v raném věku
  • Zvedání těžkých břemen – stejné pohyby, jednostranné zatížení páteře a špatný postoj při zvedání těžkých břemen se negativně odráží na stavu páteře
  • Prochladnutí – člověk pracující v chladném či větrném prostředí může prochladnout tzv. na kost, což přináší bolesti páteře
  • Mezi další možné spouštěče bolestí zad patří psychická zátěž, obezita, těhotenství, zborcené plochonoží či nemoci ledvin

Přečtěte si také: Sezení na míči zádům neprospívá

Jak vyzrát na bolest?

Při sezení na kancelářské židli a při práci na počítači tělo většiny lidí trpí. Dříve či později se začne projevovat bolest, jejímž původcem bývá nesprávné držení těla, při kterém jsou svaly strnulé, nezatěžují se rovnoměrně a postupně tak dochází k jejich ochabování. Aby páteř dobře fungovala a nebolela, je třeba ji zpevnit. Mnohdy nepomohou zázračné pilulky za tisíce. Léčba však může být téměř zdarma, jen vyžaduje disciplínu a pár minut vašeho času denně, které věnujete posílení zádových a břišních svalů. Pokud budou svaly posílené, záda budou vzpřímená a riziko bolesti zad se tak výrazně sníží. Investujte stokorunu do koupě malého nafukovacího míčku – overballu a zkuste dát páteř do „latě“. Následující cviky vybral Jan Větrovský, odborný poradce Žij zdravě.

1. Protažení krční páteře

Jak na to:

Nafouknutý overball držte v obou dlaních za hlavou. S výdechem tlačte hlavou mírně vzhůru do overballu a napřimujte páteř. Netlačte rukama proti hlavě.

Efekt: 

  • Nacvičíte správné držení hlavy a aktivujete svaly na zadní straně krku. 

2. Uvolnění zápěstí 

Jak na to:

Ufouknutý overball podložte při práci s počítačem pod hřbet dlaně. 

Efekt:

  • Uvolníte napětí v zápěstí během celodenní práce na počítači. V této poloze můžete overball používat jako podpěrku zápěstí, ve kterém tak snížíte tlak.

3. Protažení krčních svalů

Jak na to:

Nafouknutý overball umístěte mezi hlavu a stěnu. Tlačte hlavou proti míči. Uvolněte ramena, vyhněte se aktivaci trapézového svalu, který vede od páteře směrem k rameni. 

Efekt:

  • Aktivujete krční a zádové svaly.

4. Zahřátí svalů

Jak na to:

Podávejte si nafouknutý overball z ruky do ruky, kolem těla, před tělem i za tělem. Můžete s ním také kroužit kolem hlavy, pasu nebo kolen. Nesmí vám spadnout.

Efekt:

  • Posílíte svaly celého těla a zcela jistě navíc pobavíte celou kancelář.

5. Protažení hrudní páteře

Jak na to:

Podložte si nafouknutý overball zhruba do výše lopatek mezi tělo a opěradlo židle. Střídavě přetáčejte trup do stran. Nesmí se pohnout pánev ani zvedat ramena. Provádějte jen drobný pohyb v oblasti hrudní části páteře.

Efekt:

  • Mobilizujete hrudní část páteře.

6. Posílení mezilopatkových svalů

Jak na to:

Sedněte si na židli, narovnejte záda, zatáhněte břicho. Dva středně nafouknuté overbally dejte mezi loket a tělo. S výdechem zatlačte loket k tělu a s nádechem tělo uvolněte. Pokud máte overball pouze jeden, lze strany střídat. 

Efekt:

  • Posílíte především dolní fixátory lopatek, mezi které řadíme mezilopatkový sval, střední a dolní část trapézového svalu a pilovitý sval přední. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).