Hlavní navigace

Biostyl 2012 ve znamení českých biopotravin

13. 4. 2012

Sdílet

Veletrh Biostyl 2012 se blíží. Nabídne tuzemské bioprodukty a biopotraviny i osobní setkání s farmáři, kteří je produkují. Veletrh Biostyl, který se bude konat od pátku 20. dubna 2012 do neděle 22. dubna 2012 na výstavišti v Holešovicích, bude tento rok prezentací českých biopotravin, festivalem dobrých, kvalitních produktů od ekologických farmářů. Návštěvníci se mohou těšit na přehledně uspořádaný prostor s jednotným vzhledem stánků i biorestauraci.

Veletrh Biostyl 2012 se blíží. Nabídne tuzemské bioprodukty a biopotraviny i osobní setkání s farmáři, kteří je produkují.

Veletrh Biostyl, který se bude konat od pátku 20. dubna 2012 do neděle 22. dubna 2012 na výstavišti v Holešovicích, bude tento rok prezentací českých biopotravin, festivalem dobrých, kvalitních produktů od ekologických farmářů. Návštěvníci se mohou těšit na přehledně uspořádaný prostor s jednotným vzhledem stánků i biorestauraci.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

„Ideou letošního ročníku je nabídnout návštěvníkům Biostylu 2012 čerstvé bioprodukty z českých biofarem s možností setkat se s farmáři, kteří tyto biopotraviny produkují, ať už jde o sýry, víno, maso či další produkty v kvalitě bio,“ uvedl Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Odborná garance, kterou jako každoročně PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nad akcí převzal, je zárukou toho, že zde bude ten nejkvalitnější výběr biopotravin produkovaných členy svazu.

„Své vynikající sýry a další mléčné výrobky zde budou prodávat Blanka a Ivan Hrbkovi z ekofarmy Amalthea z Hvozdu u Prostějova, Monika Menčíková z Šonova na Broumovsku, v prodeji budou také známé biovýrobky z kozího mléka z Ratibořic u Jaroměřic nad Rokytnou. Pečivo, marmelády, povidla a další biovýrobky z ovoce přiveze Jan Jirásek ze statku Tilia v Radešově či Vránovi z biofarmy Juré ze Zlína -Lužkovic. Maso z ekologicky chovaných zvířat nabídne Jaroslav Uher z ekofarmy Rybník u Hostouně. Nesmíme zapomenout také na biovinaře, ať už jde o Vlastimila Peřinu z Lednice na Moravě, Miloše Michlovského z Rakvic, Josefa Abrleho z Pavlova či Lukáše Rudolfského z Kutné Hory. Vynikající ovocné šťávy přiveze Slavomír Soška z firmy Vitaminátor,“ upřesňuje Milan Kouřil.

Novinky letošního ročníku

Letošní novinkou je jednotný vzhled stánků pro prodejce – ekologické zemědělce, které vznikly ve spolupráci s partnerskou organizací Zelené trhy. Unikátní je také koncept biorestaurace. Zde se bude vařit z biosurovin, které jsou v současné době k dispozici – ať už se jedná o zeleninu, ovoce či maso.

„Zelené trhy vnímají záštitu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců jako garantovanou záruku opravdové, české bio produkce. Spojením kvalitních surovin a krásných funkčních materiálů si přejeme dát vzniknout koncepčně dokonalým farmářským trhům. Pod značkou Zelené trhy se tak zastřešuje svérázný a moderní styl farmářský trhů,“ říká Lukáš Otevřel, zakladatel projektu. Se svými spolupracovníky se těší, že na Biostylu 2012 představí širší veřejnosti tento projekt vůbec poprvé.

Doprovodný program

Součástí doprovodného programu Biostylu 2012 bude také zahájení druhého ročníku soutěže Eko Bio Rodina. Úkolem soutěžících rodin je tvůrčím způsobem ztvárnit jejich vztah k ekologii, biopotravinám a životnímu prostředí vůbec. Výsledkem může být napsaný příběh, fotoreportáž, komiks, obraz, koláž, výrobek z recyklovatelných nebo amatérské video. Druhý ročník soutěže zahrnuje i dvě nové kategorie – pro školní kolektivy a pro amatérské i profesionální biokuchaře. „V loňském roce se nám přihlásilo 24 rodin s opravdu originálními díly. Doufáme, že letos to bude díky podpoře velkých partnerů a díky tomu, že soutěž nebude trvat jen dva měsíce, ale půl roku, ještě více,“ řekla Petra Kruntorádová z Vydavatelství Propolis, které soutěž stejně jako v loňském roce pořádá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).