Hlavní navigace

Bio kvalitě věří více než 40 % Čechů aneb Jak také vnímat čísla z výzkumu

Sdílet

 Autor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Už titulek nedávné tiskové zprávy „Biopotraviny připadají Čechům drahé“ je zavádějící. Stejným způsobem by šlo data průzkumu interpretovat i obráceně – pro 63,4 % Čechů drahé nejsou.

Minulý týden publikovala některá média (Právo, Novinky.cz či Aktualne.cz) články s titulky Biopotraviny netáhnou, jsou drahé, Polovina Čechů nevěří biopotravinám, navíc jsou drahé… Všechny vycházejí z původní tiskové zprávy renomované poradenské společnosti KPMG a všechny mají jedno společné – do původního průzkumu nenahlédl nikdo a žádnému z médií nepřišla zvláštní poněkud neprofesionální „interpretace“ dat obsažená již v původní tiskové zprávě KPMG. Interpretace dat totiž podpořila předem známé stereotypy, takže chytlavé titulky byly na světě.

Co tedy vlastně společnost KPMG od tisícovky dotazovaných zjistila?

Z průzkumu mj. vyplynulo, že:

  • Špatnou zkušenost s biopotravinami mají necelá 2 % respondentů.
  • Biopotraviny si občas kupuje 37 %, pravidelně 4 %. To znamená, že biopotraviny si kupuje 41 % dotázaných.
  • Nikdy si je nekoupilo a nechce koupit 17 % respondentů.
  • Někdy si je nakoupilo, ale už je nekupuje 38 % dotázaných.
  • 4 % odpovídajících si zatím biopotraviny nekupuje, ale plánuje to.

Tolik fakta výzkumu. Ostatní je již trochu hra s čísly, ze které pak pramení ony chytlavé titulky.

Pro ty, co si nikdy bio nekoupili nebo už nekupují, je v 62 % důvodem vyšší cena a ve 47 % nevíra v jejich garantovanou kvalitu.

To ale není „polovina Čechů“, jak hlásá titulek, ale jen polovina těch, z těch co biopotraviny nekupují. V celkových číslech by šlo říci: pro 36,6 % (62 % z 59 % dotázaných) všech respondentů (Čechů) jsou biopotraviny drahé a necelá třetina, konkrétně 27,7 % (47 % z 59 % dotázaných) Čechů nevěří v jejich deklarovanou kvalitu. Na důvody, proč biopotraviny nenakupují, se ale všech respondentů nikdo neptal. Titulek tiskové zprávy, která výzkum provázela, od společnosti KPMG je tedy značně zavádějící. Stejným způsobem by totiž šlo data průzkumu interpretovat i obráceně – totiž že pro 63,4 % Čechů (100 % – 36,6 %) biopotraviny drahé nejsou.

O hře s čísly také z jiné oblasti: Očkování a reklama: Jak ze 70 % udělat sto

Bio kvalitě věří více než 40 % Čechů, mají s nimi dobrou zkušenost. A jak se to má s cenami?

Ačkoliv pro třetinu Čechů jsou biopotraviny drahé, jako – troufám si říci – pro tuto skupinu ostatně asi všechno, tři čtvrtiny kupujících situaci takto nevidí. Průzkum společnosti KPMG tak, jak byl interpretován ve zprávě, kterou převzala média, odpovídá vnímání bioproduktů většinovou konzumní společností a bohužel potvrdil mýty, které v ní panují. Biopotraviny za luxusní a drahé zboží označují především ti lidé, kteří přivykli spotřebnímu způsobu života natolik, že už vnímají nákup potravin pouze prostřednictvím nabídek obchodních řetězců.

Přečtěte si: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Ale i zde jsou k dostání biopotraviny, které jsou na stejné cenové hladině jako konvenční výrobky. Abychom ilustrovali realitu, připravili jsme pro představu několik srovnání.

Pro ilustraci příklad několika výrobků:

V Bille koupíte jogurt bílý selský s 3,5 % tuku 200 g o něco dráže, než 200 g biojogurt z Valašského Meziříčí (má garantováno min. 3 % tuku). Albert: nejlevnější plnotučné čerstvé mléko 1 l 19,90 Kč, biomléko 1 l 19,90 Kč (biomléko je vždy plnotučné – obsah 3,5 % tuku minimálně, pozn. cena z ledna 2013).

Pokud bychom porovnali ceny masa, po odečtení podílu vody (viz skandál v minulých dnech), tak by cena rovněž nebyla příliš rozdílná.

V případě, že chce zákazník ověřenou kvalitu, ušetří ještě více. Na farmě koupí certifikované biopotraviny levněji, než konvenční produkty v obchodech. A navíc ví, od koho co kupuje. Litr plnotučného mléka stojí na farmách kolem 18 Kč. Biohovězí na polévku koupíte už za 110 Kč/kg, bio vepřové koleno s kostí za cenu 89 Kč/kg, nebo oblíbený bůček, a to vykostěný, za 99 Kč/kg.

A tušíte, za kolik se na farmě kupují biobrambory? Kolem 15 Kč za kilogram.
Pro porovnání v Tescu tento týden stojí standardní konzumní 17,90 Kč kilogram, v Penny Marketu je nyní akce, takže za 2 kg dá zákazník se slevou 23 % sice 22,90 Kč, ovšem bez akční slevy zaplatíte za tyto brambory jen o 0,10 Kč méně, než třeba za biobrambory z Biofarmy Sasov. Je deset haléřů velký rozdíl?

Čtěte dále: Jeli jsme se podívat, jak se pečou biosušenky

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).