Hlavní navigace

Bezpečné koupání: Jak je na tom vaše koupaliště?

16. 7. 2015

Sdílet

 Autor: www.koupacivody.cz
I v letošním roce jsou v provozu stránky ministerstva zdravotnictví, které přehledně ukazují, jak na tom jsou přírodní, ale i umělá koupaliště z pohledu bezpečnosti a kvality vody.

Koupání ve volné přírodě v průběhu koupací sezóny (tedy obvykle od konce května do začátku září) každoročně sledují a kontrolují orgány ochrany veřejného zdraví. U přírodních koupališť je kvalita vody sledována v místech, která mají provozovatele, ale také v koupacích oblastech bez provozovatele. Kontroly se provádějí i ve venkovních koupalištích umělých.

„V letošní sezóně je orgány ochrany veřejného zdraví kontrolováno sto devatenáct lokalit, přičemž kvalita vody je posuzována z pohledu mikrobiologického, fyzikálně-chemického a z hlediska výskytu sinic. Na lokalitách, kde byl zaznamenán výskyt sinic, což je naprostá většina koupacích ploch v naší republice, se kontrola provádí jednou za čtrnáct dní, v ostatních případech jednou za měsíc. Na základě prováděných rozborů probíhá odborné vyhodnocení kvality vody a lokalita je označena jedním ze zavedených symbolů kvality vody,“ říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Kategorie kvality vody ke koupání v přírodě
a jejich symboly:

Výsledky sledování stavu koupališť najdete na webu www.koupacivody.cz.

Vedle sledovaných přírodních koupališť existují samozřejmě ještě další přírodní vodní plochy, které mohou být využívány ke koupání. Je však nutno si uvědomit, že kvalita vody není na těchto místech sledována a koupání tedy probíhá na vlastní riziko, přičemž zodpovědnost za děti nesou rodiče, upozorňuje ministerstvo.

Aktuálně hygienici varují zejména před koupáním v rybníku Hnačov na Plzeňsku, kde hrozí akutní poškození zdraví. Výhodou webu je i historie kontrol, která ukazuje, že například na tomto místě je koupání nebezpečné již několik let. Zdravotní riziko však představují i další místa:

  • Voda nebezpečná ke koupání, hrozí akutní poškození zdraví. Zákaz koupání!

Kraj

Název koupaliště

Plzeňský

Rybník Hnačov

  • Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem:

Kraj

Název koupaliště

Jihočeský

VN Orlík–Vojníkov (veř. tábořiště)

Jihočeský

Staňkovský rybník

Středočeský

VN Orlík – Trhovky

Středočeský

VN Orlík – Podskalí

Karlovarský

Jezero Michal

Karlovarský

Velký rybník

Liberecký

Koupaliště Chrastava

Liberecký

Koupaliště Zákupy

Liberecký

Koupaliště Hejnice

Sinice i krysí žloutenka

Sinice produkují toxiny a jejich škodlivost záleží na tom, jak dlouho člověk v kontaminované vodě zůstane a kolik se mu jich dostane do těla. Citlivějším jedincům může vadit i krátkodobé či jednorázové koupání, obvykle se vliv sinice projeví při opakovaném nebo delším pobytu v napadené vodě. Důsledkem jsou svědivé vyrážky, nevolnosti, zvracení. Sinice ohrožují játra, ale také oči. „Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Tento zánět se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí,“ uvádí Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize.

„Koupání a plavání v takto znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Pozánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti,“ dodává Radan Zugar, primář Očního centra Praha. Pozor by si měli dát především lidé s oslabenýma očima nebo majitelé kontaktních čoček. „V ohrožení jsou oči, které mají poškozenou nebo nekvalitní povrchní část rohovky – epitel. Jsou to zejména oči lidí léčících se s chronickými záněty spojivek či víček, nebo oči lidí, kteří nosí kontaktní čočky,“ varuje MUDr. Mikšovská.

A jak postupovat, když už voda se sinicemi citlivé oko zasáhne? „Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, zmíněné výše, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ doporučuje lékařka.

Kromě známých sinic může problém představovat mimo jiné nákaza „krysí žloutenkou“, jak informujeme v dnešním článku: Počůral vám potkan vodu? Pozor na leptospirózu. V minulém roce se tato choroba, kterou šíří zvířata svojí močí, zejména potkani, objevila například v pískovně na Olomoucku.

Použité zdroje: MZ ČR, www.koupacivody.cz

MUDr. Jana Mikšovská

Zástupkyně primářky v Oční klinice DuoVize (www.duovize.cz). Jako odborná oční lékařka zde působí od roku 2010. Specializuje se na diagnostiku onemocnění sítnice a glaukomu a na laserovou mikrochirurgii.

Prim. MUDr. Radan Zugar

Od roku 2011 nastoupil jako odborný lékař v Očním centru Praha (www.ocp.cz), kde byl v září téhož roku jmenován primářem. Věnuje se operacím šedého zákalu, léčbě sítnice, vede glaukomovou poradnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).