Hlavní navigace

Bezdomovec místo profesionálního průvodce

21. 9. 2010

Sdílet

Máte dojem, že už jste všechno viděli? Profesionální průvodce vás nudí? Nechte se provázet bezdomovcem. Možná mu tím pomůžete; a možná pomůže i on vám, třeba jiným pohledem na svět.

Buckinghamský palác, Tower, socha Ježíše Krista… To všechno už jste viděli a máte pocit, že vás Londýn, Rio de Janeiro a další oblíbené turistické destinace už nemohou ničím oslovit? Přesto existuje několik možností, jak získat na světová velkoměsta další, odlišný úhel pohledu.

Londýn neviděný, nebo neviditelný?

Návštěvníci Londýna mohli přes léto využít skutečně pozoruhodnou možnost prohlídky města – nechat se po jeho ulicích provádět průvodci z řad místních bezdomovců. S nápadem přišla skupina dobrovolníků, sdružená v organizaci Sock Mob, která si dlouhodobě klade za cíl pomáhat bezdomovcům a zároveň na jejich problémy upozorňovat ostatní obyvatele i návštěvníky města.


Autor: Sockmobevents­.org.uk

V rámci projektu Unseen Tours (www.sockmobe­vents.org.uk/un­seen-tours) se tak mohli turisté dozvědět zajímavé informace o životě ve městě; informace, o kterých se v turistických průvodcích mnoho nedočtete. Na druhou stranu se nejednalo jen o sdělení typu „tady pod tímhle mostem se dobře spí, protože tu v noci nefouká vítr,“ turistům se dostalo rovněž výkladu o památkách a podobně.

Bezdomovci totiž nejsou jen samí nepolepšitelní nevzdělaní alkoholici, ale i lidé se vzděláním, kteří se na ulici ocitli shodou nešťastných okolností. „Účelem je představit bezdomovce v jiném světle, aby lidé viděli, že i oni mají co nabídnout,“ vysvětluje jedna z organizátorek projektu Lidija Mavra. Dalším z důvodů akce bylo vedle vylepšení renomé bezdomovců také vylepšení jejich finanční situace – za účast na prohlídce platili turisté pět liber na osobu a velká část utržených peněz šla přímo konkrétnímu průvodci.

Pilotní projekt proběhl v souvislosti s konáním festivalu London Fringe a skončil k 31. srpnu. Vzhledem k jeho úspěšnosti ale společnost Sock Mob plánuje jeho pokračování, takže pokud se příští léto dostanete do Londýna, můžete této možnosti využít (výklad je ovšem samozřejmě v angličtině).

Dovolená ve slumu

S obdobným nápadem přišli zhruba ve stejné době i v brazilském Rio de Janeiro. Zde se budou návštěvníci města moci zúčastnit prohlídky v jednom z místních nechvalně známých slumů Santa Marta. Ten byl vybrán pro první fázi projektu Rio de Janeiro in a Different Perspective; podle úřadů je v něm dnes již bezpečno a turistům nehrozí okradení, nedobrovolná účast v přestřelce mezi pouličními gangy ani další podobné zážitky. Na druhou stranu ještě neztratil to podstatné ze své atmosféry, a je proto pro testovací fázi projektu ideální.


Autor: Riodejaneiro.com

Projekt, podporovaný vedením města i samotnou brazilskou vládou, počítá s vyškolením obyvatel slumu na průvodce turistů. Kromě toho zde mají být názvy ulic a další nápisy vyvedeny i v angličtině, aby turistům usnadnily orientaci v případě potřeby.

V rámci slumu pak byly vytipovány na tři desítky míst, která se mají stát novými turistickými atrakcemi – např. místní škola samby, ulička, kde kdysi točil Michael Jackson jeden ze svých klipů (prý tehdy ještě musel zaplatit místním gangům, aby ho nechaly v klidu pracovat) nebo vyhlídková terasa s pohledem na město. Navštívit slumy lze i v dalších městech, a to i na jiných kontinentech (k nejznámějším patří Kapské Město, Bombaj a další); zdejší projekt se od ostatních odlišuje myšlenkou, že průvodcovskou činnost budou vykonávat samotní obyvatelé slumu.

Lepší než žebrání

Samozřejmě lze namítnout, že takováto turistika degraduje bezdomovce či obyvatele slumů do role jakýchsi okukovaných „zvířátek v ZOO“. Na druhou stranu ale vše probíhá na bázi dobrovolnosti potenciálních průvodců, nejsou k této činnosti nuceni a za svou práci dostanou přímou odměnu. Což je jistě lepší, než aby od kolemjdoucích jen žebrali, jak to známe i od nás. Proto lze jen doufat, že podobných projektů bude ve světě přibývat.

Líbí se vám myšlenka bezdomovců-průvodců městem? Měli byste zájem o podobnou prohlídku? Chtěli byste, aby bezdomovci provázeli turisty i v Praze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studuji historii a švédštinu na Filozofické fakultě UK a kromě četby odborné literatury a románů severských autorů patří k mým zálibám především cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).