Hlavní navigace

Ajurvédská masáž: Cítila jsem se jako bohyně

7. 10. 2009

Sdílet

Zapomenout na každodenní stres a přesunout se do exotických dálek, které voní santalem a neznámým kořením. Přesně o tom je ajurvédská masáž. Vyzkoušela jsem ji na vlastní kůži a nestačila se divit.

Mám v sobě přirozenou skepsi vůči všemu duchovnímu a esoterickému, co bylo vzato z dalekých krajů a uměle naroubováno do evropského prostoru. Nejiný přístup jsem měla i k ajurvédě, a to i přesto, že mě čekala „jen“ ajurvédská masáž. Tedy abych byla upřímná, proces trvající několik hodin.

Ajurvéda patří k nejstarším léčebným systémům na světě. Její původ je třeba hledat před více než 5000 lety v Indii. Dodnes jde o velmi živý a hojně používaný způsob léčby, kterému věří drtivá většina Indů. Cílem ajurvédy je vnímat člověka komplexně jako celek, tedy jako soulad těla a duše. Postupně tento léčebný systém proniká do Evropy a USA, kde slaví úspěch. Pro uspěchané jedince působí její léčebné metody jako balzám.

Pro vystresované jedince

Sama jsem do Ajurmedic Centra na pomezí pražských Vinohrad a Strašnic přišla v dokonalém stavu vystresovaného západoevropana. Utekla jsem od rozdělané práce, která měla být už dávno hotová. Při cestě mi ujel autobus, vlak i tramvaj, navíc jsem se jako vždycky ztratila a doběhla jen tak tak na smluvenou schůzku. Lil ze mě pot a já sotva popadala dech.

Čtěte také: Amatsu: Léčebná masáž, která vás vrátí do formy

O to příjemnější bylo uvítaní v příjemně a citlivě zrekonstruované vile období první republiky. Nikde nebyly kýčovité sošky Budhů, ani obrazy indických božstev, vše působilo útulně a vkusně. Navíc zde nebyl cítit žádný esoterický pach vzniklý z vonných tyčinek a různého „zázračného“ vykuřování. Zkrátka normální prostor pro normální lidi.

Hned na úvod si mě vyzvedla mladá dívka a odvedla mě do sklepení domu, které je speciálně upravené jako relaxační centrum. Doporučila mi, abych se osprchovala a odlíčila. Kombinace make-upu a vonných indických olejů nedělá dobrotu. Po sprše jsem si oblékla apartní jednorázové minikalhotky, zabalila se do ručníku a nervózně se přesunula k první proceduře.

Zapomenete na zbytek světa

Slečna mě usadila do dřevěného křesílka a začala mi na hlavu lít nahnědlý příjemně vonící olej. Jemně mě vískala ve vlasech a masírovala moji starostmi obtíženou hlavu. Bylo to neskutečně příjemné. Navíc se mnou nemluvila, pokud jsem já sama nechtěla, a tak jsem si nemusela vyslechnout její starosti s partnerem. Drbání o všem možném bohužel patří k běžným součástem zkrášlovacích procedur. To vám naštěstí v Ajurmedic Centru nehrozí.

Po masáži hlavy následovala masáž celého těla. Zde bude můj popis stručný, neb jsem velmi rychle pod příjemnými dotyky usnula jako kotě. Ajurvédskou celotělovou masáž provádí dva maséři, v mém případě Ind a mladá dívka. Postupovali v perfektní harmonii a prováděli stejné pochyby současně. Čistě teoreticky mi tak měla být rozprouděn tok životních energií,  mé tělo mělo být blahodárně oživeno a proces stárnutí zpomalen. To nemůžu hodnotit, neb jsem záhy usnula a nevěděla o světě.

Nepřehlédněte seriál: Domácí škola masáží

Nevím, za jak dlouho jsem byla něžně probuzena a přesunula jsem se do speciální napařovací lázně. Jde o velkou dřevěnou krabici, do které vás zavřou podobně jako do solária. Ale nebojte, hlavu  budete mít venku. Zde bude vaše tělo prohříváno a vystaveno vonným párám. Pokud patříte mezi zimomřivé jedince jako jsem já, bude to pro vás moc příjemné.

Relaxujte před návratem do reality

Poslední částí celé ajurvédské procedury je pobyt v relaxační místnosti. Jde o prostor, kde jsou stěny obloženy kameny, zurčí tu tekoucí voda, hraje relaxační hudba a vy cítíte jemnou vůni přírodních olejů. Poté, co bylo vaše tělo vystaveno účinkům vonných olejů znásobených napařováním, vás čeká odpočinek na lehátku. Během té doby dostanete malou svačinku v podobě čerstvého ovoce a zeleného čaje.

Nevyznáte se ve wellness? Nahlédněte do našeho speciálu

Zcela upřímně, nechtělo se mi odsud odcházet. Bylo mi moc příjemně po těle. Úplně jsem zapomněla na své běžné starosti a dokonale jsem si odpočinula. A o to při ajurvédě jde, nemusíte věřit na proudění energií ve svém těle, ale jen odpočívat.

Foto: Archív

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).