Hlavní navigace

Adrenalin: Akrobacie!

30. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Lenka Hynčicová
Možná také patříte k těm, kdo obdivují výkony artistů a akrobatů. Pokud jste obstojně fyzicky vybaveni, nemusíte nutně zůstat jen v roli diváků. Zkuste „nový cirkus“ na vlastní kůži!

V rámci Letní Letné (letos proběhl již sedmý ročník festivalu nového cirkusu a divadla) si mohli zájemci vyzkoušet, jaké to je houpat se na hrazdě několik metrů nad zemí a naučit se různé triky. Totéž na šálách, což jsou pruhy látky, na kterých se dají dělat neuvěřitelné kousky.

Trocha historie


Autor: Agentura SXC

Sám název vychází z antiky – cirkus byla kruhová či oválná stavba, určená pro závody povozů a koní. Postupně sloužily amfiteátry divadlu, které začalo být vytlačováno stále populárnější zábavou v podobě komediantů a krotitelů zvěře (v tomto umění vynikali Řekové a Egypťané). Zmínky jsou ale i z jiných koutů světa – hinduističtí hadí muži, tanečníci na laně z Malé Asie či Japonci na bambusu. Ovšem pád Říše Římské (4. st. n. l.) ukončil rozvoj této zábavy a baviči tohoto druhu museli dlouhá staletí kočovat od hradu k hradu.

Podstatnou změnu přináší až 10. století – budují se velká tržiště a to je příležitost pro akrobaty a žongléry. Ovšem středověké tmářství je za jejich „jinakost“ vyhnalo za hranice měst, kde se shlukovali do větších skupin.

Obnovení výrazu cirkus a přenesení do dnešní podoby přišlo s Angličanem Philipem Astleym,který začal používat kruhové jeviště – manéž. Vyučoval krasojízdu na koních a svá představení, kde nechyběli rozliční artisté, propojoval klaunskými vystoupeními. V té době byly cirkusy (a jejich odnože – varieté) stále kamenné a nepřenosné.

Český cirkus začal své dějiny psát počátkem 19. století. Jedním z nejznámějších cirkusových rodů (s již přenosným šapitó) je cirkus Berousek či Kludský. Ten se stěhoval v 86 železničních vagónech! Ovšem v době rozmachu zasáhla jeho osud hospodářská krize (ve 30. letech 20. století) a následně 2. světová válka.

Obnovu přineslo až znárodnění cirkusu; jedním z jeho mála plusů byl kontakt českých akrobatů se sovětskými. V Rusku má cirkus dodnes velkou tradici a je považován za plnohodnotné umění, rovnocenné například baletu. Ovšem původní věhlas českého cirkusu už se obnovit nepodařilo.

Čtěte téma: O lidech velmi zvláštních aneb Sloní muž a spol.

Vždycky vzbuzovali zájem, a někdy až morbidní zvědavost. Narodili se s těžkým handicapem a od dětství si toužebně přáli, aby s nimi lidé jednali jako se sobě rovnými. 

Nový cirkus

Trik zvaný "banán"
Autor: Lenka Hynčicová

Trik zvaný „banán“

Je fenoménem posledním třiceti let, kdy se musel změnit původní koncept, aby cirkus obstál v konkurenci televizní a jiné zábavy. „Nový cirkus je spíše divadlem vyjádřeným pomocí obdivuhodného umění akrobatického a ekvilibristického… je kombinací fyzické dovednosti, přesnosti a dokonalosti, zároveň v sobě skrývá notnou dávku umělecké svobody, improvizace, estetické krásy a osobního sdělení. Mnohdy dosahuje hranic samotného lidského chápání, je však skromný a obdiv, který vyvolává, je do poslední kapky potu zasloužený.“ (www.cirqueon­.cz) Můžeme ho označit za spojení klasického artistického umění a divadla.

Kolébkou mu je Francie, konkrétně Vicoria Chaplin a Jean-Baptiste Thierrée, kteří v roce 1971 ve Francii založili Cirque Bonjour (Cirkus Dobrý den). Čítal pouze dva akrobaty a pár cvičených holubic. „Svou jednoduchostí, upřímností a čistotou byl tento projekt v té době ojedinělým cirkusovým úkazem.“ Artisté jsou blíže divákovi, přinášejí novou, neotřelou podívanou. Klade se důraz na mobilitu ansámblu. Podobné umělecké skupiny postupně vznikají i v Anglii, Španělsku či Kanadě (Cirque de Solei).

Čtěte téma: Pro každého jiný extrém

Co je pro vás extrém? Pro někoho skok volným pádem z letadla, pro jiného potápění do vraků lodí. Co byl extrém pro organizátory letošního festivalu extrémních sportů JoyRide? 

Pro veřejnost

Eliška Brtnická předvádí,...
Autor: Lenka Hynčicová

Eliška Brtnická předvádí,…

Ochutnávkou dnešního nového cirkusového umění byly právě kurzy v rámci Letní Letné. Vybrala jsem si dvoudenní kurz, který obsahoval šály a hrazdy. Na jeho konci jsem byla fyzicky vyčerpaná s odřenými dlaněmi, ale ŠŤASTNÁ! Spolu s ostatními účastnicemi jsme se alespoň v některých pózách přiblížily artistickému umění, které na svých vystoupeních předvádí třeba zpěvačka Pink.

Lektorkou byla Eliška Brtnická ze souboru Cirkus Mlejn, kterou bylo možno v rámci festivalu shlédnout v představení Postav na čaj (www.postavna­caj.mlejn.cz). Její trpělivost a profesionalita spolu s naším nadšením vyústila v poměrně povedené akrobatické výkony. Ovšem k tomu, co dělá akrobacii opravdu profesionální, nám chybělo mnoho hodin pořádné dřiny. Ale i to se dá napravit v rámci pravidelných kurzů organizace CIR­QUEON, zastřešující podporu a rozvoj současného cirkusu  v České republice.

Čtěte téma: Taneční podložka: Pozor, silně návykové!

Hopsají od rána do večera, máma střídá dceru a chce získat víc bodů, až z ní lije pot. Taneční podložky jsou zábavné a nutno dodat, že jim propadli jak muži, tak ženy. 

Překonej se!

...co se dá na hrazdě dělat
Autor: Lenka Hynčicová

…co se dá na hrazdě dělat

Moderní artistické umění je fyzicky velmi náročné. Zatěžovány jsou zejména partie ramen, prsních svalů a zad. Neméně podstatná je i pružnost a rozhodně důležitou ingrediencí (pro mě jako laika) je odvaha překonat samu sebe. Hrazda je náročná na paže i dlaně. Ale pokud se úspěšně vyhoupnete na „tyčku“, triky už nejsou to nejtěžší. Jde spíše o mrštnost a odvahu.

Šály pro nás byly daleko exotičtější, přece jen, hrazdu známe z tělocviku. Je to pruh pružnější látky, přehnutý napůl a ukotvený u stropu. Triky na šálách vyžadují šikovnost, obratnost a taky sílu udržet váhu vlastního těla několik metrů nad zemí a zamotat se do bezpečného držení. Odměnou jsou velmi efektní a elegantní pózy a úžasný pocit. Konečné protažení ještě umocnilo výlev endorfinů a dojmy z neobvyklého zážitku.

Dnešní artisté jsou lidé, kteří se svému umění, které vyniká elegancí s upozaděním opravdové dřiny, věnují naplno, s láskou. Jsou výjimeční tím, co dělají. Jezdí na festivaly, pořádají workshopy a předávají novou podobu cirkusu dál.

Vyzkoušet si alespoň něco z jejich umění bylo vyčerpávající, inspirativní a rozhodně to stálo za to! Nenechte si ujít příští ročníky vystoupení i akrobatických dílen. Třeba se tam potkáme…

Odkazy:
www.letniletna.cz
www.postavnacaj­.mlejn.cz
www.cirqueon.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala jsem personální řízení a v současnosti studuji vzdělávání dospělých. Baví mě zajímavé příběhy a zajímaví lidé a drobné radosti života.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).